Μενού
  • Α-
  • Α+

Η παρέμβαση Καραμανλή «χτύπησε φλέβα» στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα τα τηλέφωνα να ανάψουν. Στην αρχή το Μαξίμου δεν ήθελε να απαντήσει, αλλά μετά απάντησε με μια γενικόλογη διατύπωση, θέλοντας να δώσει την εικόνα ότι απλώς... σχολιάζει. Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες για το ποιοι και πόσο εκνευρίστηκαν, κυρίως από το αιφνιδιαστικό του πράγματος. Μαθαίνω, πάντως, ότι υπήρξε ένας άνθρωπος, ένας ενδιάμεσος ας τον πούμε έτσι, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης επικοινώνησε με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, του εξήγησε τα καθέκαστα και υπογράμμισε ότι καλό θα ήταν να μην υποδαυλιστεί μια φωτιά που πήγαινε να ανάψει. Παραδόξως πώς, μέσω συνεργατών του, ο κ. Καραμανλής «καθάρισε τον αέρα» το πρωί της Πέμπτης. Κάπως. 

Τα χαμόγελα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Καραμανλή 

Εντόπισα αρκετά χαμόγελα προερχόμενα από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού. Είναι άλλωστε γνωστό ότι υπήρξαν τουλάχιστον αβρότητες αλλά και υπόγεια ρεύματα μεταξύ των δυο πλευρών ειδικά το 2015. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρουν τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλικών και να θυμίσουν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την χρεοκοπία του 2010. Βλέπεις και στην πολιτική ισχύουν οι νόμοι της φυσικής - η δράση προκαλεί αντίδραση. 

Ο κομιστής της φωτογραφίας

Θα το διαβάσατε από χθες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτυχε αποθεωτικής υποδοχής στις Σέρρες και του έδωσαν μια φωτογραφία, όπου ο ίδιος 8 χρονών παιδάκι κάνει χειραψία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το παρασκήνιο, βεβαίως, έχει πώς...βρέθηκε η φωτογραφία. Πληροφορούμαι ότι προέρχεται από το τεράστιο αρχείο της οικογένειας Καραμανλή στις Σέρρες και αποθησαυρίστηκε από άνθρωπο του περιβάλλοντος της οικογένειας. Στον...σωστό χρόνο έφτασε στα χέρια του...σωστού ανθρώπου, δηλαδή του δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη, ο οποίος και διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με την οικογένεια και με τον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή. 

Ο κομψός και ο μασκοφόρος

Από τις Σέρρες πάω στη Θεσσαλονίκη και στις εκεί συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ στην πόλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε το μπεζ κοστούμι του βουλευτή της Β' Θεσσαλονίκης και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Βαρτζόπουλου. «Γιατρέ, είσαι άλλο επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Βαρτζόπουλο που, ως γνωστόν, είναι και ψυχίατρος. Όσο για την επόμενη σύσκεψη, αυτή με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας, παρατήρησα ότι ένας μόνο εκ των συμμετεχόντων είχε μείνει πιστός στη μάσκα του: ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. 

Το ΜΕΤΡΟ και τα άλλα 29 έργα στη Θεσσαλονίκη

Παραδοσιακά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ανήκει στη Θεσσαλονίκη. Θες λίγο η ΔΕΘ, η προσδοκία πως ΠΑΟΚ και ΑΡΗΣ θα είναι ανταγωνιστικοί στο πρωτάθλημα, το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο που ανεβαίνουν οι Αθηναίοι στην πόλη, είναι - όπως και να το κάνουμε - η αρχή της πολιτικής σεζόν. Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται βέβαια πυρετωδώς για την ομιλία του πρωθυπουργού η οποία θα αποτελέσει και την αρχή της προεκλογικής περιόδου καθώς μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές. Τούτων δοθέντων η Θεσσαλονίκη φέτος έχει την τιμητική της αφού στη χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη συζητήθηκαν 30 σημαντικά έργα για τα οποία έχει κάνει μια προεργασία το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στο ερώτημα για το εάν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το ΜΕΤΡΟ, η απάντηση που έλαβα από αρμόδια χείλη είναι πως η παράδοση του έργου αναμένεται στα τέλη του 2023 - αν πράγματι επαληθευτεί θα πρόκειται για ένα έργο που ταλαιπώρησε την πόλη 16 χρόνια - και οι Θεσσαλονικείς θα πούνε και πάλι καλά. Τα καλά νέα βέβαια έρχονται από τις προσπάθειες που γίνονται στο κομμάτι της τεχνολογίας αφού η πόλη μετατρέπεται σταδιακά σε πόλο έλξης μεγάλων εταιρειών ενώ προσπάθειες σαν το ThessIntec ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια. Βέβαια το ζουμί είναι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Αρη που κατά τη γνώμη μου θα είναι το κερασάκι στην πρωθυπουργική τούρτα με τις εξαγγελίες του 2023.  

Ο νέος Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα

Ο Γιόσι Αμράνι, μέχρι πρότινος πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα συνταξιοδοτήθηκε κι έφυγε τον Ιούνιο. Την θέση του παίρνει ο 58χρονος Νόαμ Κατζ, έμπειρος διπλωμάτης και γνώστης της έννοιας της δημόσιας διπλωματίας που αποτελεί σημαντικό εργαλείο στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις. Ο ίδιος προσγειώθηκε χθες στην Ελλάδα και χαιρέτισε την παρουσία του με ένα tweet στο ελληνικό κοινό. Οι πληροφορίες μου λένε πως πρόκειται για διπλωμάτη με βαριά ατζέντα, γνώστη της πολυπλοκότητας της περιοχής μας και συνεχιστή της στενής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ σε μια σειρά από τεχνολογικά, αμυντικά κι ενεργειακά ζητήματα. Κάτι μου λέει πως θα τον μάθουμε καλά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA