Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Αθήνα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν που πλέον ξεπέρασε κάθε όριο δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως θα μπει στην Ελλάδα, ημέρα ή νύχτα. Στο υπουργείο Εξωτερικών διαβάζουν αυτές τις δηλώσεις ως μια προσπάθεια του Ερντογάν να φτιάξει κλίμα στη διεθνή κοινότητα, αλλά και να μετρήσει αντιδράσεις από συμμάχους, φίλους αλλά και εχθρούς.

Διαβάστε ακόμη: «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται»: Ηχηρό μήνυμα σε Τουρκία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Προφανώς όλα αυτά εντάσσονται και σε ένα προεκλογικό αφήγημα του Τούρκου Προέδρου ώστε να χαϊδέψει τα αυτιά του τουρκικού εθνικισμού, την ίδια στιγμή όμως στην Βασιλίσσης Σοφίας γνωρίζουν πως οι Τούρκοι συνήθως προαναγγέλλουν τις κινήσεις τους και σπανίως αιφνιδιάζουν. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι μετά την ΔΕΘ δεν είναι άσχετο με την ανάγκη της Αθήνας να ξυπνήσει φίλους κι εταίρους, ενώ σειρά σημαντικών επαφών θα έχουν στην Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας

Βορίδης και δήμοι

Ειλημμένη είναι η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να μην δώσει μόνο κίνητρα σε δήμους και φορείς του Δημοσίου να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% ενόψει του χειμώνα, αλλά και να απειλήσει και με φρένο σε προσλήψεις για τους απείθαρχους. Μαθαίνω, πάντως, ότι στους Δήμους η ιδέα αυτή δεν ακούστηκε καλά και ήδη η ΚΕΔΕ παραπονιέται για το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια οι δήμοι ζητούν να υπογραφεί μια ΚΥΑ, ώστε οι ΟΤΑ να μπορέσουν να πάρουν δάνεια και να βάλουν λάμπες τύπου LED που καίνε λιγότερο. Από τη μεριά τους, οι δήμοι λένε ότι το αίτημα έχει κολλήσει στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών για αδιευκρίνιστους λόγους. 

Πρεμιέρα της Εξεταστικής Επιτροπής 

Σήμερα ξεκινά τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις. Δεν ξέρω πόσο αισιόδοξοι είναι σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου για την διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, πάντως χθες η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «Υπάρχουν προβλήματα όμως στο να βγουν όλα, γιατί αυτός ο οποίος θα τα πει, πάει για κακούργημα. Διότι αν παραβιαστεί το απόρρητο, αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε 10 χρόνια φυλακή». Η φράση αυτή δεν έχει αρέσει στη Χαριλάου Τρικούπη που αργά το βράδυ αναζητούσε μέσω νομικών του συνεργατών τη συγκεκριμένη διάταξη. Κι αυτό γιατί στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως στη ΝΔ έχουν βρει πάτημα για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. 

Δεδομένη η αλλαγή του εκλογικού Νόμου - Τι θα πει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 

Το βέβαιο είναι πως ο πρωθυπουργός θα ερωτηθεί για το ζήτημα των υποκλοπών το μεσημέρι της Κυριακής στη ΔΕΘ. Το δεύτερο θέμα που λογικά θα μονοπωλήσει τις ερωτήσεις των συναδέλφων θα είναι το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού Νόμου. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως μεγάλο μέρος των υπουργών κι ακόμη μεγαλύτερο των βουλευτών της ΝΔ τάσσεται υπέρ της αλλαγής. Δεν ξέρω τι θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός, ρώτησα συνεργάτη του που μου συνέστησε υπομονή. Από τα συμφραζόμενα κατάλαβα πως ετοιμάζεται το έδαφος για την αλλαγή - αφού το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει σκέψεις μετεκλογικής συνεργασίας. 

Παρών ο Αβραμόπουλος

Πυκνώνει την παρουσία του στα γαλάζια πράγματα ο πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ. Ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε σε κλιμάκιο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη και επισκέφθηκε την τοπική οργάνωση του κόμματος στην πρωτεύουσα του Έβρου, στην πρώτη, ουσιαστικά, κομματική του έξοδο μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την επανενεργοποίησή του στο εσωκομματικό στερέωμα. Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν θα είναι υποψήφιος και πού, αν και το σενάριο του Επικρατείας μάλλον είναι «χλωμό». 

Ο Καποδίστριας ενώνει

Ο Νίκος Δένδιας είναι προφανές ότι έχει έφεση στα δώρα, διότι κάνει ορισμένα πολύ εύστοχα. Για παράδειγμα, χθες υποδέχθηκε στο υπουργείο τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά-η δεύτερη συνάντησή τους- και της έδωσε μια επιστολή που είχε στείλει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντε Λα Φερονέ στον Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, ορίζοντάς τον πρώτο Γάλλο πρόξενο στο νεοσύστατο τότε Ελληνικό κράτος. Δεν ξέρω αν η κ. Κολονά θα το κρατήσει στο γραφείο της και σε περίοπτη θέση, αλλά η κίνηση έγινε από μέρους του κ. Δένδια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA