Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Aμυνας με την οποία διέψευσε κατηγορηματικά ότι έπεσε στα χέρια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τύπου Bayraktar. Μάλιστα, το Πεντάγωνο κάνει λόγο για «ψευδή και ύποπτη» πληροφορία που μεταδόθηκε σε ΜΜΕ και ανέφερε ότι Ελληνες στρατιωτικοί βρήκαν ένα τουρκικό drone στη Λιβύη και το μετέφεραν στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη: Επιτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων: Πώς έπεσε στα χέρια της Eλλάδας τουρκικό drone

Το Υπουργείο Αμυνας προσθέτει δε ότι «...επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του όσον αφορά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων με αρνητικό αντίκτυπο στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι η δήθεν πληροφορία που αναφέρει πως τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) περιήλθε στην κατοχή Ελλήνων στρατιωτικών στη Λιβύη κατά το έτος 2020 στερείται σοβαρότητος, είναι ψευδής και ύποπτη. Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του όσον αφορά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων με αρνητικό αντίκτυπο στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια.

Η αρχική πληροφορία 

Νωρίτερα, μεταδόθηκε από ΜΜΕ ότι Έλληνες αξιωματικοί βρήκαν στη Βεγγάζη το 2020 ένα τουρκικό drone τύπου Bayraktar, που είχε καταρριφθεί, και το μετέφεραν, με τη βοήθεια στρατιωτικών της Λιβύης, στην Ελλάδα για να το αναλύσουν και να αναπτύξουν αντίμετρα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ επικαλούμενο συνεργάτη του στρατηγού Χαφτάρ υποστήριξε πως το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τύπου bayraktar βρίσκεται ήδη στη χώρα μας. Σύμφωνα με το MEGA, το τουρκικό drone περιήλθε στην κατοχή ανωτάτων Ελλήνων αξιωματικών.

Αν και αρχικά οι ελληνικές Αρχές αρνούνταν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το drone, στενότατος συνεργάτης του στρατηγού Χαφτάρ επιβεβαίωσε τη συνεργασία Λίβυων σταρατιωτικών με Έλληνες αξιωματούχους.

«Η μεταφορά συγκεκριμένων κομματιών και μια επί τόπου επιθεώρηση ενός ΜΕΑ πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη και η εμπειρία μας από την παρεμβολή και κατάρριψή του μεταφέρθηκε στην Ελληνική πολεμική Αεροπορία. Μεταφέρθηκε επίσης η εμπειρία μας με την τουρκική αεράμυνα και τα θωρακισμένα οχήματα Kirbi.

Το Γενικό Επιτελείο του Λιβυκού Στρατού έδωσε εντολές για πλήρη συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικό και πληροφοριών με την Ελλάδα και αυτό ενισχύθηκε και προς τούτο υπήρξε και πίεση από τους αρχηγούς των φυλών της Κυρηναϊκής», είπε πηγή από το περιβάλλον του στρατηγού Χαφτάρ. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ που διαψεύδει το υπουργείο, Έλληνες αξιωματικοί μετέβησαν στη Βεγγάζη τον Ιούλιο του 2020 όπου επιθεώρησαν ένα καταρριφθέν τουρκικό drone.

Αφού απέσπασαν κομμάτια της ατράκτου, του εγκεφάλου και τον κινητήρα του ΜΕΑ, τα φόρτωσαν όλα καμουφλαρισμένα ανάμεσα σε ψαροκασέλες και με τη βοήθεια ενός αλιευτικό σκάφους, έφτασαν σε ελληνικό λιμάνι. Σε όλη την επιχείρηση της μεταφοράς, αρωγός στάθηκε το Ισραήλ, το οποίο βοήθησε να μην γίνει τίποτα αντιληπτό από την τουρκική πλευρά. Το drone φέρεται να μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις κοντά στην Αθήνα, όπου αναλύθηκε και πλέον αποτελεί μέτρο της αντι-drone τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η χώρα μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA