Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκινάει σήμερα στη Βουλή τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Στην πρώτη συνεδρίαση αναμένεται τα κόμματα να καταλήξουν στους μάρτυρες που θα κληθούν αλλά και τα έγγραφα που θα ζητηθούν. Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να έχουν πρόσβαση στα πρακτικά μόνο τα μέλη της Επιτροπής σε ειδικό χώρο της βουλής, χωρίς αυτά να διανέμονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιπροτείνει να αποφασίζει το Προεδρείο το τι θα απαλείφεται από τα απόρρητα πρακτικά, πρόταση που πάντως δεν έγινε αποδεκτή. Εκτιμώ πως οι της ΝΔ θα ζητήσουν μάρτυρες από την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - άλλωστε ήδη οι κκ. Λαφαζάνης και Πιτσιόρλας έχουν αναφερθεί στο ζήτημα των δικών τους παρακολουθήσεων, (αναφέρομαι προφανώς στους διοικητές της ΕΥΠ που κλήθηκαν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) ενώ στη ΝΔ βλέπουν σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην εξεταστική, με αφορμή την αποδοχή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης για ορισμό Αντιπροέδρου στην επιτροπή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ μας, μου φαίνεται και λογικό, άλλωστε στην συγκεκριμένη υπόθεση η αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να συνασπιστεί απέναντι στην κυβέρνηση. 

Σήμερα τα πρωτόκολλα ένταξης Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 

Σε μια άλλη Επιτροπή της Βουλής, αυτή των Εξωτερικών και Άμυνας θα συζητηθούν τα πρωτόκολλα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Για τις 10.00 το πρωί είναι προγραμματισμένη και η ομιλία του Νίκου Δένδια, εκτιμώ πως θα αναφερθεί και στη γείτονα που πλέον έχει ξεφύγει από την διπλωματική αβρότητα και εξαπολύει ανήκουστες απειλές κατά της χώρας μας. Εκτιμώ ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσουν, παρά το τοξικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων. 

Ο κανακάρης του Οζάλ και οι απίστευτες αναλύσεις του 

Θυμάστε τον Τουργκούτ Οζάλ, τον Τούρκο Πρωθυπουργό αλλά και Πρόεδρο της γειτονικής χώρας την περίοδο 1983-1993; Ο γιος του είναι επικεφαλής ενός εξωκοινοβουλευτικού κόμματος και εκλήθη από τηλεοπτικό δίκτυο να αναλύσει τα τεκταινόμενα. Ε, ο κανακάρης του μακαρίτη Οζάλ, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως η Άγκυρα πρέπει να εισβάλει στην Ελλάδα το 2023, αφού όπως είπε χάσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει η Αριστερά, αφού στην Ελλάδα ο κόσμος “βράζει” για τις αμερικανικές βάσεις. Πέρα από το ότι ο Αχμετ Οζάλ ζει μάλλον στη δεκαετία του 80, όπου το θέμα των Αμερικανικών βάσεων ήταν όντως hot (άσχετα εάν ο Ανδρέας κατάφερε να τις “διώξει” ενισχύοντάς τες), βρήκα πολύ πιο ενδιαφέρουσα τη θεωρία του πως ο πατέρας του δολοφονήθηκε, πιθανότατα από Ρώσους πράκτορες, καθότι “είχε όραμα την ένωση των Τουρκικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας”. Θα παρακολουθώ με ιδιαίτερη ζέση τις αναλύσεις του από εδώ και στο εξής. 

Ο Παπανδρέου για τα Δυτικά Βαλκάνια 

Μια υπόθεση που δεν ξεχνάει ποτέ ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτή της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Άλλωστε ήταν η ελληνική προεδρία του 2003, που έθεσε τις βάσεις κι έριξε γέφυρες και ξεκίνησε τη διαδικασία σύγκλισής του με την Ευρώπη. Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε λοιπόν στις Βρυξέλλες και συνάντησε τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρελί, αλλά τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τη Σερβία, το Κόσοβο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ειδικά σε εποχές που η Τουρκία επιδιώκει τη διεύρυνση της επιρροής της στα Βόρεια σύνορά μας, είναι σαφές πως το θέμα δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί από καμία πολιτική δύναμη. 

Ελλάδα... 2035

Η ΔΕΘ μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ. Κάπως έτσι είναι η διάθεση της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, καθώς οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αλλά και τα...παρακείμενα ποτά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μια σοβαρή εκδήλωση, πάντως, ετοιμάζουν η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού μαζί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, με το βλέμμα στην Ελλάδα του 2035. Πρόκειται για τη γνωστή πλέον επιτροπή Foresight, όπου τα ηνία έχει αναλάβει ο ειδικός γραμματέας Γιάννης Μαστρογεωργίου και καταρτίζει προτάσεις για τη μεγάλη εικόνα της χώρας και της Ευρώπης. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για το μεσημέρι του Σαββάτου και το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός. 

Αναβολή στο ραντεβού

Μια απρόβλεπτη συνέπεια είχε ο τραυματισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έπαθε ρήξη χιαστού και υπεβλήθη την Κυριακή σε χειρουργική επέμβαση. Όπως είναι φυσικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τώρα δεν θα μπορεί να κάνει την καθιερωμένη βόλτα στη ΔΕΘ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο ίδιος ετοιμαζόταν να πάει να καταθέσει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο που χειρίζεται τον φάκελο του Predator, μόλις επέστρεφε από τις διακοπές του. Ο κ. Σπυρόπουλος επέστρεψε, αλλά η κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη θα πάρει μια μικρή αναβολή, ώσπου ο άνθρωπος να είναι καλύτερα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA