Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη δική της ιστορίας αναμένεται να γράψει η φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), φέρνοντας στο προσκήνιο τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στους τομείς υγείας και ενέργειας, αλλά και τις καλπάζουσες εξελίξεις στην τεχνολογία. Η έκθεση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και ανοίγει τις πύλες της από τις 10 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2022 στην συμπρωτεύουσα, έχει διαχρονική παρουσία και συνεισφορά στη ζωή του τόπου. Ωστόσο φέτος, όπου θα διεξαχθεί για πρώτη φορά μετά την πανδημία  υπό συνθήκες πλήρους κανονικότητας, αναμένεται όχι μόνο να υπηρετήσει πιστά τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της αλλά και να αναγνωριστεί ως μια από τις καλύτερες ΔΕΘ της τελευταίας δεκαετίας. 

Διαβάστε ακόμη: Πέτρος Φιλιππίδης: Καταγγέλλουσα έδειξε φωτογραφία από το σημείο που της επιτέθηκε ο ηθοποιός

Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των εκθετών ο οποίος προσεγγίζει τους 1.500, οι sold out εκθεσιακοί της χώροι, αλλά και ο αυξημένος αριθμός των χωρών που θα δώσουν το παρόν στη Θεσσαλονίκη. ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Κύπρος, Γεωργία, Ρουμανία, Ινδία, Νεπάλ και Αίγυπτος απαρτίζουν τις 18 από τις 19 συνολικά που θα συμμετάσχουν φέτος στην ΔΕΘ ενώ η Τιμώμενη Χώρα θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο στόχος μέσω της τιμώμενης χώρας είναι να δώσει νέες διαστάσεις στην σπουδαιότητας της προσέγγισης νέων αγορών αλλά και ενισχύσει τους δεσμούς των δύο χωρών τόσο σε εμπορικό όσο και σε επενδυτικό και πολιτιστικό επίπεδο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία της Τιμώμενης Χώρας αποτελείται από 400 άτομα και 65 πολύ σημαντικές επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αιχμή τους κλάδους διαχείρισης επενδύσεων, ενέργειας, τροφίμων-ποτών, άμυνας, διαστημικής τεχνολογίας, τουρισμού, ναυτιλιακών, real-estate κα. Της αποστολής των ΗΑΕ θα ηγείται ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Abdulla bin Touq Al Mari, ενώ θα υπάρχει κυβερνητική αποστολή από τα Υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας. 

Όσο για την εκθεσιακή κάλυψη της Τιμώμενης Χώρας, θα ξεπερνά τα 4.500 τ.μ. Στα οποία υπολογίζεται να λάβουν χώρα περισσότερα από 600 ραντεβού μεταξύ ελληνικών και αραβικών επιχειρήσεων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Πέρα από τις επιχειρηματικές διεργασίες, πλούσιες θα είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις της Τιμώμενης Χώρας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν καθημερινές παραστάσεις παραδοσιακών χορών, events εμιρατιανής γαστρονομίας και φιλοξενίας, εκθέσεις λαϊκής τέχνης και έργων ζωγραφικής.

Έμφαση σε περιφερειακή και πράσινη ανάπτυξη και στην καινοτομία

Πέρα από τις διεθνείς συνεργασίες βέβαια, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η ΔΕΘ θα εστιάσει σε εννέα θεματικές ενότητες οι οποίες επεκτείνονται από την επιχειρηματικότητα, την ηλεκτροκίνηση-αυτοκίνηση και τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη γαστρονομία, την εκπαίδευση και την κυκλική οικονομία. Μάλιστα, η τελευταία αυτή ενότητα αναπτύσσεται σε έκταση 3.000 τμ, σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, με περισσότερες από 45 συμμετοχές. Με τον τρόπο αυτό και με το σύνθημα FORWARD FOR GREEN η ΔΕΘ θα παρουσιάσει ενδιαφέρουσες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση στην πράξη.

Από την εξίσωση βέβαια δεν θα λείπει και η περιφερειακή ανάπτυξη και η τεχνολογία. Σε αυτό το πλαίσιο σαράντα έξι Επιμελητήρια από όλη τη χώρα με 320 επιχειρήσεις δίνουν το «παρών» υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν το ΕΕΘ, το ΕΒΕΘ και το ΕΒΕΑ.

Την ίδια στιγμή δε, θα σκιαγραφηθεί και η Ψηφιακή Ελλάδα του αύριο, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo. Οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με σύγχρονα προϊόντα, με ψηφιακές υπηρεσίες, με ενεργειακές εναλλακτικές στην οικιακή χρήση και την αυτοκίνηση, θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τη βασική έρευνα στη φυσική και τις ιατρικές εφαρμογές στο περίπτερο 15 του CERN ενώ στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαλλαγούν με νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας, με αναπτυξιακούς - επενδυτικούς φορείς. 

Στα πρόσθετα σημεία ενδιαφέροντος της έκθεσης θα πρέπει να προστεθούν οι εντυπωσιακές επιδείξεις στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει simulation του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, του νέου αποκτήματος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του F-35. Αλλά και το Thessaloniki Helexpo Forum, η συνεδριακή πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας, η οποία διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τα μεικτά επιμελητήρια της χώρας.

ΔΕΘ: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή 

Ξεχωριστή συμμετοχή στην 86η ΔΕΘ θα έχουν και οι ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο επίκεντρο των οποίων θα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις μνήμης αφιερωμένες στην Μικρασιατική Καταστροφή. Φιλοδοξώντας να χαράσσει τα δικά της ιστορικά μονοπάτια μνήμης, στους χώρους της έκθεσης θα περιλαμβάνεται πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα αφιερωμένο στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς» προς τη μητέρα πατρίδα.

Το επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο αποτελείται από δύο μοναδικές και συνεχόμενες ενότητες: το οπτικοακουστικό αφιέρωμα της ΔΕΘ-Helexpo σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ, «Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με το Δίκτυο Πόλεων με Κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής και προβάλλει με διαδραστικό τρόπο το ιστορικό αφήγημα της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο. Επίσης, την Περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης: «1922 – 2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης» που τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής με μια συλλογή κειμηλίων, αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA