Μενού
  • Α-
  • Α+

Η παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στα τέλη του μήνα στην Αθήνα, με αφορμή την παρουσία της στο Athens Democracy Forum έχει και μια πολιτική σημασία, αφού η Κομισιόν επιχειρεί να γεφυροποιήσει το χάσμα των ευρωπαϊκών χωρών στην κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Η Αθήνα είναι από τις χώρες που έχει ασκήσει κριτική στην Κομισιόν για την καθυστερημένη απάντησή της στην κρίση - θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε το πώς θα τοποθετηθεί η Πρόεδρος στο πέρασμά της στη χώρα μας. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Έθνη όπου φέτος αναμένεται να κυριαρχήσει η συζήτηση για την επερχόμενη παγκόσμια ύφεση που προκαλούν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. 

Ένας πρέσβης στα μπουζούκια

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης είχε, ομολογουμένως, δείξει από νωρίς τις διαθέσεις του. Έξω καρδιά, χαμογελαστός, καλοφαγάς, πλακατζής, ο άνθρωπος κάνει μπαμ από μακριά ότι δεν είναι κλασικός διπλωμάτης, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα, βεβαίως, ξεκινά όταν είσαι περισσότερο ευχάριστος και λιγότερο αποτελεσματικός. Και, επειδή δεν ξέρω ακόμα ποια είναι τα αποτελέσματα της δράσης του κ. Τσούνη αυτούς τους μήνες κυρίως στο κομμάτι των business deals-διότι από εθνικά θέματα άσε καλύτερα-, θα σταχυολογήσω στιγμές της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της Παρασκευής, λοιπόν, εμφανίστηκε στο ποτό της ΟΝΝΕΔ, στο μπαρ Ark της Κομνηνών. Και μετά, πιο αργά πήρε τον δρόμο για τον Νίκο Οικονομόπουλο στο Vogue. Και, επειδή προφανώς ο λαϊκός αοιδός τα λέει ωραία, ξαναπήγε και το Σάββατο. Εγώ απλά να ενημερώσω ότι στην Αθήνα τώρα ξεκινά σιγά-σιγά και ο Γιώργος Μαζωνάκης, ενώ ετοιμάζεται και η Νατάσσα Θεοδωρίδου στην Ακτή Πειραιώς. Αυτό θα ξεκινά και κατά τις 22:30, οπότε ο πρέσβης θα μπορεί να φεύγει και νωρίς. 

Ο Άδωνις και η Μαντόνα

Μένω στον κ. Τσούνη που πολύ συμπαθής μου είναι, διότι είναι και εύγλωττος, εκτός από μπον βιβέρ. Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, λοιπόν, συνομιλούσε σε πάνελ συνεδρίου του Economist με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο έχει άριστη σχέση. Κάποια στιγμή, λοιπόν, για να κάνει ένα κομπλιμάν στον υπουργό Ανάπτυξης είπε ότι ο Άδωνις είναι μοναδικός, εξ ου και ο κόσμος τον ξέρει μόνο με το μικρό του όνομα, όπως τη Μαντόνα. Κάπου εκεί έχασα την επαφή, γιατί στο μυαλό μου άρχισα να κάνω εικόνα τον υπουργό ως άλλη Μαντόνα στο βίντεο κλιπ του Vogue και δεν μπόρεσα να συνεχίσω. 

Ο Δένδιας για τη Λιβύη 

Τηλεδιάσκεψη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη, πρέσβη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας στο twitter. To ζήτημα της Λιβύης δεν έχει πάψει να απασχολεί τη χώρα μας καθώς ούτε προοπτική απεμπλοκής από το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα διαφαίνεται, ούτε κάποια ουσιαστική ανάμειξη των ΗΠΑ. Οι εκλογές - που είναι το πρώτο βήμα για την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης που δεν θα είναι υποχείριο της Άγκυρας - αργούν και η Αθήνα ανησυχεί για την δυσκολία των ΕΕ και ΗΠΑ να επιβάλουν τα δυτικά συμφέροντα στη χώρα. 

Η άνοδος του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και τα ερωτήματα Μητσοτάκη στον Τσίπρα 

Η επίσκεψη Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ θα γίνει το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη το βράδυ ο κ. Ανδρουλάκης θα μιλήσει στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώ το πρωί της Πέμπτης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να απαντήσει για το εάν είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «πολιτική τερατογένεση», αν και νομίζω πως έχει αρκετές φορές περιγράψει την απάντησή του. Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, την Κυριακή στη δική του συνέντευξη τύπου θα πρέπει να απαντήσει στα δυο ερωτήματα που άφησε ο Πρωθυπουργός, το εάν θα δεχόταν ο ίδιος αλλαγή εκλογικού νόμου ώστε να καεί η απλή αναλογική και δεύτερον, το πόσο κοστολογεί τις δικές του προτάσεις για παρεμβάσεις στην οικονομία. Νομίζω πως ειδικά σε ό,τι αφορά το πρώτο, η απάντηση Τσίπρα θα είναι η προφανής. 

Γάμος στον Πειραιά

Συνεχίζω με τα κοσμικά. Μεγάλες στιγμές έζησε χθες το βράδυ ο Πειραιάς, καθώς στην Αγία Τριάδα ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου δύο νέοι άνθρωποι από γνωστές οικογένειες του λιμανιού. Ο λόγος για τον βουλευτή της Α' Πειραιώς Γιάννη Μελά και την αγαπημένη του Χριστίνα Κορκίδη, δικηγόρο στο επάγγελμα. Ο κ. Μελάς, εκτός από βουλευτής, είναι γιος του επί σειρά ετών βουλευτή της ΝΔ και των ΑΝΕΛ Τάκη Μελά, ενώ η κ. Κορκίδη κόρη του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη. Κουμπάρος ήταν ο Γιώργος Βρεττάκος, πρώτος επιλαχών βουλευτής της ΝΔ στη Β' Πειραιώς στις προηγούμενες εκλογές και υποψήφιος με καλές πιθανότητες στις επόμενες. Περιττό να πω ότι γαμπρός και συμπέθεροι είναι "βαμμένοι" Ολυμπιακοί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA