Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρωτοφανές κρεσέντο προκλητικότητας και απειλών συντελείται για άλλη μια ημέρα από την τουρκική πλευρά. Οπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ από την Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε ανοιχτά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάψει τις απειλές κατά της Ελλάδας και να προχωρήσει σε πράξεις... να μην διστάζει και να κάνει επέμβαση στα ελληνικά νησιά!

Διαβάστε ακόμη: Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς τα νησιά» - Νέα επίθεση στην Ελλάδα

Η τουρκική αντιπολίτευση επιχειρεί να κινηθεί σε ακόμα πιο επιθετικούς τόνους από τον πρόεδρο της Τουρκίας, εντείνοντας τη ρητορική εναντίον της Ελλάδας. Ετσι, μετά τη Μεράλ Ακσενέρ, ο Κιλιτσντάρογλου επικεφαλής του CHP, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική του ομάδα, προκάλεσε ξανά τον Ερντογάν «...αν τολμά να πάει να πάρει τα νησιά». Οι υψηλοί τόνοι εναντίον της Ελλάδας που υιοθετούνται και από την αντιπολίτευση, καθιστούν μία «αναδίπλωση» Ερντογάν ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη, αφού το πλαίσιο που ο ίδιος δημιούργησε είναι ασφυκτικό. «Δεν είμαστε σαν αυτούς, όχι κύριε, ερχόμαστε αμέσως. ''Μπορεί να έρθω το πρωί… κ.λπ.''. Τι είπε ο Ετζεβίτ; Ο στρατιωτικός προσγειώθηκε, ήρθε στην πόρτα του πρωθυπουργού και είπε ''...ο στρατός μας είναι τώρα στην Κύπρο''. Είχε τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου.

Και συνέχισε αναφερόμενος στα νησιά λέγοντας: «Οταν κατελήφθησαν αυτά τα νησιά, είπα 50 φορές ότι καταλαμβάνονται, όλα αυτά γίνονται κατά παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης. Σιώπησαν». Συνέδεσε δε τις απειλές Ερντογάν με την αλλαγή ατζέντας λόγω της οικονομίας. Όπως ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου «...τώρα η οικονομία είναι στην ατζέντα, το έθνος είναι σε άθλια κατάσταση, και κάθεται εκεί και λέει ''Θα έρθω, θα έρθω ένα βράδυ, θα έρθω αύριο το πρωί'', να σου στείλουν πρόσκληση; Αν έχεις το κουράγιο, πήγαινε αν τολμάς αδερφέ, δεν κάνουμε δουλειά με το μπράβο, δεν είναι τρόπος να διοικήσεις κράτος έτσι».

Μπαμπατζάν: Παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε και ο άλλοτε συνεργάτης του Ερντογάν και σήμερα αντίπαλος τους, Αλί Μπαμπατζάν, πρόεδρος του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA). Ο Μπαμπατζάν ακολουθώντας τη γραμμή του εθνικισμού ανέφερε ότι «...η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα παίζει με τη φωτιά. Ο βαθμός στον οποίο έχουν φτάσει οι προκλήσεις είναι ανησυχητικός». «Εκμεταλλευόμενη μια περίοδο που η σημερινή κυβέρνηση χάνει την αξιοπιστία της, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαμπατζάν κάλεσε την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την κενή δημαγωγία, να μην χρησιμοποιήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως εργαλείο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να προσεγγίσει σοβαρά το θέμα». Διεμήνυσε δε ότι «το Αιγαίο δεν πρέπει να συνδέεται με σενάρια πολέμου, πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης. Οι προσωπικές πολιτικές προσδοκίες δεν πρέπει να προκαλούν έχθρα μεταξύ των λαών».

Σεντόπ: Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση

Στο χορό των προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας και ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ. Ο Σεντόπ ακολουθώντας τη γραμμή Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η «ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας που έχουν κλιμακώσει την ένταση στη θάλασσα των νήσων (σσ εννοώντας το Αιγαίο)  και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας». Όπως υποστήριξε «η επιθυμία της Ελλάδας να μετατρέψει τη Θάλασσα των Νήσων σε ελληνική λίμνη είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».

Τσαβούσογλου: «Ελληνες μαζέψτε τα μυαλά σας, συνέλθετε»

Επιμένει στην πολιτική των προκλήσεων η Τουρκία. Λίγη ώρα μετά τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε ξανά την Ελλάδα, λέγοντας: «Μαζέψτε τα μυαλά σας, συνέλθετε, μην γίνεστε όργανα άλλων» και έθεσε ξανά θέμα αποστρατικοποίησης νησιών και καθορισμού υφαλοκρηπίδας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας, υποστήριξε: «Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα στρατιωτικοποιείς, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου. Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μην λες ψέματα, μην γίνεσαι εργαλείο των άλλων».

Μάλιστα, στη νέα του προπαγάνδα - παραλήρημα κατά της χώρας μας συμπλήρωσε: «Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο που συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Είπαμε στην Ελλάδα "Ελάτε, ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο". Πρόσφατα, όταν ο πρόεδρός μας φιλοξένησε τον Μητσοτάκη για γεύμα στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου, του είπε αυτά τα πράγματα. Είπε στον πρόεδρό μας "ας μην εμπλέξουμε τρίτες χώρες. Ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα μεταξύ μας. Ας αυξήσουμε τη διπλωματία. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είμαστε γείτονες". Τι συνέβη; Μέσα σε 2 εβδομάδες, η Τουρκία επικρίθηκε σε όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, έναν σύμμαχο, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, "Μη μας [σσ. τους] δίνετε F-16"... Αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η εχθρική πολιτική τους εναντίον μας», συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτοί δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Δεν είναι ειλικρινείς. Όταν σε βλέπουν, σε αγκαλιάζουν αμέσως, είμαστε φίλοι, είμαστε φίλοι, είμαστε γείτονες. Πηγαίνετε αμέσως μέσα για μια επίσημη συνάντηση. Με την πρώτη κιόλας πρόταση, πριν μιλήσει κανείς, σηκώνονται και κακολογούν την Τουρκία. Έχουμε δει την ανειλικρίνειά τους σε κάθε τραπέζι, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε βήμα. Είναι επίσης επιδέξιοι στο να κάνουν την πιο άδικη κατάσταση να ακούγεται ως η πιο σωστή. Αλλά όταν εμείς, ως Τουρκία, αρχίσαμε να λέμε σε όλο τον κόσμο για την παραβίαση περί του εξοπλισμού των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στην επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ, καθώς και για τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας σε άλλα θέματα, αυτή τη φορά έκαναν φασαρία. Είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να μιλάει σε τέτοιο τόνο, ότι δεν πρέπει να πληγώνουμε την Ελλάδα. Θέλω να πω, είπαμε ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα. Αυτός ο τόνος δεν ήταν κατάλληλος», συνέχισε. «Σχεδόν θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Εξηγούμε όλα τα επιχειρήματά μας στη γλώσσα του νόμου. Αλλά η Ελλάδα γίνεται εργαλείο των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Και εμείς τους το υπενθυμίζουμε. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA