Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ρητορικός παροξυσμός της Τουρκίας κατά της Αθήνας καλά κρατεί και χθες ήταν μια ακόμα ημέρα κατά την οποία η Άγκυρα συνέχισε τον επικίνδυνο «χαβά» της με την αντιπόλιτευση, ουσιαστικά να ωθεί τον Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν να... αφήσει τα λόγια και να πάει να πάρει τα Ελληνικά νησιά!

Την αρχή του χθεσινού μπαράζ προκλητικότητα την έκανε η Milliyet. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, έκανε λόγο για «κομβόι προσφύγων» που ετοιμάζεται να ξεκινήσει από την Τουρκία! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σε γκρουπ στο Telegram και στο Facebook της Τουρκίας, τα οποία παρακολουθούν περίπου 70.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, στα οποία ετοιμάζονται ομάδες από 50 άτομα η κάθε μια για να ξεκινήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα. Τα γκρουπ αυτά βρίσκονται σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης και στόχος είναι να φύγουν από την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Μπαράζ προκλήσεων σε Εβρο και Αιγαίο με fake news και «τύμπανα πολέμου» - Σταθερά ψύχραιμη η Αθήνα

«Υποκριτική η πολιτική της Ελλάδας»

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο οποίος αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι, κατηγόρησε την Ελλάδα για «διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική», Χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε: «Προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ, γνωστός για τις προκλήσεις του προς την Ελλάδα, αυτή τη φορά έφτασε στο σημείο να μιλά για επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με βάση το διεθνές δίκαιο. «Διδαχθείτε από την Ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στο αυτί σας. Έχετε δει στην Ιστορία ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε έξυπνοι. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για προσωπικούς υπολογισμούς και την εσωτερική τους πολιτική», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε εκ νέου σε προκλήσεις και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε “είναι μουσουλμάνοι”», είπε, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της Συμφωνίας της Λωζάνης και της Συμφωνίας του Παρισιού. Στο ίδιο πλαίσιο, έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και σημείωσε ότι οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν σταματήσει. «Πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις και ότι θα ήταν ο σωστός τρόπος να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, μέσω διαλόγου. Ωστόσο, αυτό που λέμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο των ιδίων όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» διαμήνυσε.

Τσαβούσογλου: Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς τα νησιά

Στην ιδιότυπη αυτή «κόντρα» για το ποιος θα κάνει την πιο ανθελληνική δήλωση, συμμετείχε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ευθείες απειλές κατά της χώρας μας. «Μαζέψτε τα μυαλά σας, συνέλθετε, μην γίνεστε όργανα άλλων» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και έθεσε ξανά θέμα αποστρατικοποίησης νησιών και καθορισμού υφαλοκρηπίδας. «Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα στρατιωτικοποιείς, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου. Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μην λες ψέματα, μην γίνεσαι εργαλείο των άλλων». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τις σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι καθήκον και δικαίωμά μας», ανέφερε. «Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η "ελληνική Κύπρος" και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας εννέα φορές τον τελευταίο ένα χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη» είπε!

«Πάψε να απειλείς και τράβα πάρε τα ελληνικά νησιά»

Ο Τύπος της γειτονικής χώρας έβαλε για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λόγω των επισκέψεων που πραγματοποίησε σε Ρόδο, Χάλκη και Καστελόριζο. «Ελληνίδα Πρόεδρος επισκέπτεται τα νησιά για έβδομη φορά» γράφει σε δημοσίευμά της η εθνική εφημερίδα Sozcu, επιμένοντας στη ρητορική της Αγκυρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «καθώς οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας συνεχίζονται, η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί μια επίσκεψη που θα αυξήσει τις εντάσεις». Από την πλευρά της, πάντως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε το δικό της μήνυμα στην Τουρκία από το Καστελόριζο. «Η Ελλάδα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Θα προασπίσει όμως με αποτελεσματικότητα την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί».

Το αποκορύφωμα, πάντως, του χθεσινού μπαράζ ήρθε από την αντιπολίτευση της Τουρκίας! Οπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ από την Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε ανοιχτά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάψει τις απειλές κατά της Ελλάδας και να προχωρήσει σε πράξεις... να μην διστάζει και να κάνει επέμβαση στα ελληνικά νησιά! Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε και ο άλλοτε συνεργάτης του Ερντογάν και σήμερα αντίπαλος τους, Αλί Μπαμπατζάν, πρόεδρος του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA). Ο Μπαμπατζάν ακολουθώντας τη γραμμή του εθνικισμού ανέφερε ότι «...η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα παίζει με τη φωτιά. Ο βαθμός στον οποίο έχουν φτάσει οι προκλήσεις είναι ανησυχητικός». «Εκμεταλλευόμενη μια περίοδο που η σημερινή κυβέρνηση χάνει την αξιοπιστία της, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα κρατά «κλειστά τα αυτιά της» στα «τύμπανα πολέμου»

Πέρα από τα λόγια, πάντως, υπάρχουν και τα έργα! Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 00:30, πάνω από τον Γλάρο Αγαθονησίου, στα 19.000 πόδια. Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα μια υπέρπτηση στις νησίδες Καλόγεροι, στο κεντρικό Αιγαίο και ακόμη μια το βράδυ στην Κίναρο. Αυτή ήταν και η 54η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ. Οι άλλες 48 παραβιάσεις έγιναν από δύο τουρκικά drones και οι υπόλοιπες 5 από μαχητικά F-16. Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο!

Μπροστά σε όλα αυτά η Αθήνα, επιλέγει σταθερά να κρατά την ψυχραιμία της και βέβαια να διεθνοποιεί τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις. Έτσι, πέρα από την απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 110.3, έστειλε επίσης μήνυμα στην Άγκυρα πως «η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια και αυτό το έχει αντιληφθεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, κρατώντας κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και ανοιχτά τα παράθυρα στο διάλογο.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για ρητορικό παροξυσμό της Τουρκίας και των αξιωματούχων που προβαίνουν σε ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα και διαστρεβλώνουν την Ιστορία, τη διεθνή νομιμότητα, τις συνθήκες και την πραγματικότητα που υπάρχει στο Αιγαίο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA