ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/09/2022 17:01

Σκρέκας: «Στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να παρουσιάσει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης - Ποιες είναι οι προτάσεις μέτρων της Κομισιόν που ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, θα στηρίξει

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σκρέκας: «Στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση»
Πηγή: Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)
Ανάγνωση:

Τη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέχεια των δηλώσεων της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κομισιόν και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας.

«Οι σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν από την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής εφαρμόζεται ήδη από την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έδρασε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφερθεί με κάθε ευκαιρία στην ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ. Όλα τα παραπάνω γίνονται τώρα επίσημες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει σε ανακοίνωση το ΥΠΕΝ.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε εξάλλου ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επίσης καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο. Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης».

Ενεργειακή κρίση: Οι προτάσεις της Κομισιόν- Χωρίς πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Το προσχέδιο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει τη φορολόγηση των πλεονασματικών κερδών από τις ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ώστε οι κυβερνήσεις, να συγκεντρώσουν χρήματα για τις δαπάνες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.

Τα κύρια σημεία του σχεδίου του της Κομισιόν, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο:

  • Πλαφόν στα κέρδη εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων ενέργειας στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, τουλάχιστον 33% των υπερκερδών τους. (Με βάση τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022, τα κέρδη είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών που ξεκινούν το 2019). Το μέτρο είναι έκτακτο και προσωρινό και εναπόκειται στα κράτη μέλη να το εφαρμόσουν.
  • Στόχος μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και υποχρεωτικός στόχος μείωσης της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%.

Η πρόκληση σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να βρεθεί η τομή ώστε τα μέτρα να ταιριάζουν σε όλα τα κράτη μέλη ανάλογα τις διαφορετικές πηγές ενέργειας, πλούτου και βιομηχανικής ισχύος. Η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα έκανε ξεκάθαρο πόσο βαθιές είναι ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ των κρατών, υπογραμμίζει.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει, μετά την ανακοίνωση, να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της πρότασης, την οποία ενδεχομένως θα εγκρίνουν σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου. Η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και συγκάλεσε τη νέα έκτακτη συνεδρίαση για τις 30 Σεπτεμβρίου, επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τον Οκτώβριο, οπότε και ξεκινά η χειμερινή περίοδος θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ