Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη δική του απάντηση στα fake news που διακινεί ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι η Ελλάδα έχει εμπλοκή σε περιστατικό υποτιθέμενης επαναπροώθησης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή της Μαρμαρίδας και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός Μετανάστευσης - μετά την άρνηση για το καραβάνι μεταναστών στον Εβρο που έγραφε ο Τύπος στην Τουρκία, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη της Ελλάδας στο καταγγελλόμενο περιστατικό ενώ κάλεσε την Τουρκία να προστατεύει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και όχι να τους προωθεί στα σύνορα.

Διαβάστε ακόμηΣοφία Βούλτεψη σε Νίκο Φίλη: «Την προπαγάνδα των Τούρκων θα λέτε;» - Η απάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Της απάντησης του Νότη Μηταράκη είχε προηγηθεί ανάρτηση που έκανε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στο Twitter, στην οποία κατηγορούσε την Ελλάδα για θανάτους μεταναστών, εκ των οποίων δύο ήταν παιδιά ενώ δημοσίευσε βίντεο που, όπως υποστηρίζει, δήθεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του. «Η Τουρκία συνεχίζει να προσπαθεί να κατηγορήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε. για την αποτυχία τους να προστατεύσουν τα εξωτερικά τους σύνορα. Η Τουρκία χρειάζεται να δώσει προστασία στους πρόσφυγες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και όχι να τους προωθεί. Η Ελλάδα αρνείται κάθε εμπλοκή στο υποτιθέμενο θανατηφόρο περιστατικό», τόνισε ο κ. Μηταράκης. Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε αναρτήσει βίντεο με το οποίο απεικονίζονταν οι ναυαγοί νότια της Μαρμαρίδας με κατηγορίες κατά της Ελλάδας και μιλώντας για «σφαγή».

Δείτε το βίντεο, προσοχή, σκληρές εικόνες:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τι ισχυρίζονταν οι Τούρκοι

Οι αναφορές από την Τουρκία και την ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας, που κυκλοφόρησαν, έκαναν λόγο για «επαναπροθώσεις μεταναστών από την Ελλάδα», οι οποίες είχαν σαν συνέπεια τον θάνατο «έξι ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δυο βρέφη, τρία παιδιά και μια γυναίκα». Στο θέμα που αναπαράγουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρεται πως «παράτυποι μετανάστες απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Αιγαίου από ελληνικά στοιχεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, «στις 00.10 της Τρίτης, δυο σκάφη του Λιμενικού αναπτύχθηκαν μετά από πληροφορία ότι υπήρχε ομάδα παράτυπων μεταναστών σε σωσίβιες λέμβους στα ανοικτά της Μαρμαρίδας. Τα πληρώματα διέσωσαν 66 παράτυπους μετανάστες σε 3 σωσίβιες λέμβους».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τους παράτυπους μετανάστες, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα αεροπλάνο και ένα σκάφος κατευθύνθηκαν στην περιοχή, αφού έγινε γνωστό ότι οι μετανάστες απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα μέσα σε σωσίβιες λέμβους από τα ελληνικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης, διασώθηκαν άλλοι 7 παράτυποι μετανάστες που βρίσκονταν σε μια ημιβυθισμένη σωσίβια σχεδία και εντοπίστηκαν οι σοροί 6 μεταναστών, μεταξύ των οποίων 2 μωρά, 3 παιδιά και μια γυναίκα» ανέφερε η ενημέρωση του τουρκικού Λιμενικού. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για άλλους πέντε μετανάστες, μεταξύ των οποίων και δυο βρέφη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τους παράτυπους μετανάστες, δηλώθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί ξεκίνησαν από τον Λίβανο στις 10 Σεπτεμβρίου με ξύλινη βάρκα μήκους 15 μέτρων για να πάνε στην Ιταλία, ζήτησαν βοήθεια από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας αφού ξέμειναν από καύσιμα στα ανοιχτά της Ρόδου χθες, και επιβιβάστηκαν στο σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος, που έφτασε στην περιοχή. Όπως αναφέρει η ενημέρωση των Τούρκων, μετά την παραλαβή τους «τοποθετήθηκαν σε συνολικά 4 σωσίβιες λέμβους σε σημείο κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και αφέθηκαν στην τύχη τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA