Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση ενόψει των τελικών ανακοινώσεων που αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας σχετικά με την επιδότηση για το φυσικό αέριο, με την επικρατέστερη ημερομηνία της ανακοίνωσης του σχεδίου να είναι η Τετάρτη. Την ώρα που η ενεργειακή θηλιά του Βλαντίμιρ Πούτιν ολοένα και σφίγγει την Ευρώπη, στη χώρα μας η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια παρέμβαση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και κλιμακωτή στήριξη. Παράλληλα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη να διαρκέσει όλο τον χειμώνα, που αναμένεται δύσκολος.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, το εθνικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήδη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις. Η επιδότηση στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για α’ κατοικία και εξοχικά και με πρόσθετο μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%. «Θα δίνει κίνητρα στους πολίτες με πρόσθετη ουσιαστικά μειωμένη τιμή σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης, θα ανακοινωθεί παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο τραπέζι επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο με φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. «Με μια επιδότηση στην αντλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτά τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους, να ωφεληθούν έτσι αυτοί που πλήττονται από αυτή την ιστορία, οι ευάλωτοι», ανέφερε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ετσι θα δοθεί και η δυνατότητα να συνεχιστεί η οριζόντια επιδότηση στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα εκμεταλλεύεται και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο εκτοξεύθηκαν, καθώς πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα +10 εκατ. ευρώ αντί ελλείμματος 5,9 δις που είχε προϋπολογιστεί.

Αντίδραση ψάχνει η Κομισιόν

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αναζητούν μία φόρμουλα που θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να σφίγγει την ενεργειακή θηλιά γύρω από την Ευρώπη. Απαντες στην ΕΕ λένε ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και αναζητείται η ευρωπαϊκή απάντηση που θα έρθει να συμπληρώσει τα εθνικά σχέδια των κρατών.

«Για τις τιμές υπάρχει μία πρόταση στο τραπέζι. Είναι καλή αλλά είναι αρκετή; Δεν το νομίζω. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να επιταχύνουμε σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη Γαλλία πάλι, προχωρούν σε αύξηση των επιδοτήσεων στην ενέργεια για τους ευάλωτους. «Τα μέτρα που μόλις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στοχευμένα, αυτό που κάνουμε είναι ότι αυξάνουμε τις επιδοτήσεις που είναι αναγκαίες, που είναι μετρημένες, υπεύθυνες και η ενίσχυση στοχεύει σε όσους τη χρειάζονται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Κρίσιμα είναι τα δύο επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια στην Πράγα και στις Βρυξέλλες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA