Μενού
erdogan-biden-f16
Μπάιντεν - Ερντογάν | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Παρά τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών και των εμπρηστικών δηλώσεων εναντίον της χώρας μας, οι Τούρκοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να… ζορίζονται καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, εξέφρασε τα παράπονα της Αγκυρας κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ, αναφορικά με τη στήριξη που παρέχουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά η ΕΡΤ, ο Τούρκος αναπληρωτής ΥΠΕΞ σε όλες τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, φέρεται να διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, μεταφέροντας την εδραιωμένη άποψη της Αγκυρας, ότι η Ουάσινγκτον έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας αλλάζοντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρούσε για δεκαετίες.

Είπε επίσης στους συνομιλητές του, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει κανένα λάθος με τους S-400 και ότι η αποπομπή από τα F-35 ήταν τελείως υπερβολική, ενώ για τα F-16 διατύπωσε την άποψη ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα διαλειτουργικότητας στους S-400, συνεπώς η πώληση πρέπει να προχωρήσει κανονικά αν και όπως αναγνώρισε σε διάφορες συνομιλίες τόσο «το Κογκρέσο όσο και η κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν πάρει τις τελικές αποφάσεις τους». Τέλος, επέμεινε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο διότι οι πτήσεις, όπως είπε, γίνονται ανάμεσα στα 6 και τα 10 ναυτικά μίλια.

Το CNN Turk «βλέπει» σενάρια «σύγκρουσης στο Αιγαίο»

Ολα αυτά την ώρα που ο παροξυσμός της τουρκικής κυβέρνησης καλά κρατεί, κάτι που έχει «περάσει» και στα τουρκικά ΜΜΕ, με το CNN Turk να «σέρνει» τον χορό και να «βλέπει» σενάρια «σύγκρουσης στο Αιγαίο»! Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στα τουρκικά κανάλια συζητούν σενάρια «σύγκρουσης στο Αιγαίο», και βλέπουν ελληνικές προκλήσεις και επιθετικότητα, κάνοντας το άσπρο μαύρο.

«Στην Ελλάδα έχουμε τις βάσεις, τις παρενοχλήσεις, τις δηλώσεις ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά; Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα ήταν ήρεμη και ήταν εκεί που ήταν, τι συνέβη;» διερωτήθηκε ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Μπαρντακτσί. Αλλά και η Φουλγιά Καλφά, παρουσιάστρια του CNN Turk ισχυρίστηκε ότι «διαπιστώνουμε πως οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν έχουν αμυντική, αλλά επιθετική διάταξη». 

«Όταν κοιτάξουμε στο Αιγαίο, αν οι δυο χώρες η Ελλάδα και η Τουρκία μπουν σε σύγκρουση αυτό δεν θα προκαλούσε ζημιά και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε. «Η Τουρκία βλέπει το τι προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα. Το πώς παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι και πώς δεν το κάνει με τη δική της βούληση» δήλωσε η δημοσιογράφος.

«Δε δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»

Την ίδια ώρα η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της και απαντά άμεσα και θεσμικά στις προκλήσεις της Άγκυρας. Χθες το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στην Τουρκία αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τονίζοντας ξεκάθαρα πως η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει πως η χώρα μας δεν «δέχεται παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σημειώνεται μεταξύ άλλων πως: «Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία. Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Η αντίδραση αυτή του ελληνικού ΥΠΕΞ προκλήθηκε όταν το τουρκικό πρακτορείο Anadolu σε τηλεγράφημά του αποκάλεσε τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ «ελληνικής καταγωγής Τούρκο βουλευτή»! «Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό περιστατικό και να τιμωρήσουν τους δράστες», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter, κοινοποιώντας δήλωση του «Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας» στη Θράκη, η οποία εξηγεί ότι ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ απειλήθηκε. «Στεκόμαστε πίσω από την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία παρά όλες τις απειλές και πιέσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA