Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει με αμείωτη το επικίνδυνο «παιχνίδι» με τις κραυγές πολέμους στο Αιγαίο, η Αθήνα παραμένει πιστή στο δόγμα της διεθνοποίησης των απειλών, κάτι που άλλωστε, φαίνεται να ενοχλεί υπερβολικά την Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να βγάλει στη «σέντρα» τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την τακτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόντος, μάλιστα, του Τούρκου πρόεδρου.

Και ποιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο μέρος για μια τέτοια αντεπίθεση, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή. Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναδείξει την απαράδεκτη στάση του Τούρκου Προέδρου να αμφισβητεί ως άλλος Βλάντιμιρ Πούτιν τα νόμιμα σύνορα και το Διεθνές Δίκαιο. Ειδική μνεία στις εξωφρενικές κι ανιστόρητες αιτιάσεις της τουρκικής ηγεσίας αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που θα απευθύνει το μεσημέρι της Παρασκευής (23/9), αποδομώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα την προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανίσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Κατά πληροφορίες μάλιστα η τοποθέτησή του θα γίνει αμέσως μετά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Προειδοποιήσεις» για συντριβή στο Αιγαίο - «Ελλάδα και ΗΠΑ θα μας βυθίσουν τον στόλο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει δημοσιεύσει το Reader, ο Πρωθυπουργός θα εκπέμψει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, επαναλαμβάνοντας με πιο εύσχημο τρόπο το «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» και αναδεικνύοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί η συμπεριφορά της Τουρκίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού θα ακολουθήσει εκείνης του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα καταδικάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό, κάνοντας εμμέσως τη σύνδεση με τον ρωσικό αναθεωρητισμό της Μόσχας που αποτυπώθηκε στην εισβολή της Ουκρανίας.

Και ο Ερντογάν τον «χαβά» του

Πιθανότατα γνωρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «ξεγυμνώσει» την τουρκική προπαγάνδα, ο Τούρκος πρόεδρος, θεώρησε πως πρέπει να βγει ξανά στην «επίθεση» και χθες από τις ΗΠΑ προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. «Σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στρατό, ισχυρή διπλωματία και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, το γαϊτανάκι, των προκλήσεων είχε συνεχίσει ήδη από προχθές ο εκτός ελέγχου Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος εκτόξευσε εκ νέου απειλές για εισβολή στην Ελλάδα, λέγοντας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα έρθουν μέρα, «για να σας κάνουμε να ξεπληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και τις ζωές σας».

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης δήλωσε αντί τη νύχτα, να έρθουμε μέρα. Ευχαρίστως και τρέχοντας θα έρθουμε να καλύψουμε τη μέρα σας, σαν να είναι νύχτα, και να σας κάνουμε να ξεπληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και τις ζωές σας. Τότε δεν θα μπορέσουν να σας προστατέψουν ούτε τα αφεντικά σας ούτε οι συνεργάτες σας», είπε χαρακτηριστικά.

«Χαστούκι» Μπορέλ σε Τσαβούσογλου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά επιστολής του Ζοζέπ Μπορέλ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε ηχηρό μήνυμα. Στην επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, με την οποία απαντά σε αυτή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η αρνητική δυναμική της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας που δημιουργείται και μέσω των υπερπτήσεων δεν έχει κανένα όφελος. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή του ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης». Όπως υπογραμμίζει δε επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Εβδομάδα διπλωματικού «σπριντ» στη Νέα Υόρκη 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παραμένει σε εγρήγορση και διπλωματικά αλλά και στο πεδίο με αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αποτραπεί κάθε νέα απόπειρα αποσταθεροποίησης από πλευράς της Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου απίθανο, άλλωστε, το επόμενο διάστημα να επιχειρηθεί μια νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας. «Έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, τον νου μας εκεί που πρέπει, στα σύνορα της χώρας μας, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην ξαναϋπάρξει "ξέφραγο αμπέλι"» είπε ο κ. Οικονόμου.

Έτσι εκτός από τις επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει επαφές με ξένους ηγέτες, συναντήσεις με επενδυτικό άρωμα αλλά και συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ένα διπλωματικό σπριντ θα «τρέξει» στη Νέα Υόρκη και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας, με έναν κύκλο επαφών να έχει κλειδώσει, μεταξύ των οποίων το Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ξεχωρίζει και η τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στις επαφές που θα έχει η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει ντοκουμέντα για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, προσκομίζοντας χάρτες και στοιχεία για τις εμπρηστικές κινήσεις της γειτονικής χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA