Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα φοιτητικά του χρόνια στην Αμερική θυμήθηκε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα. Η εταιρεία άνοιξε γραφεία το 1992 στην Αθήνα κι οι ομιλητές θυμήθηκαν το πόσο πίσω ήταν η τεχνολογική ανάπτυξη την εποχή εκείνη σε σχέση με το σήμερα. Μάλιστα ο Μητσοτάκης θυμήθηκε πως την εποχή εκείνη έκανε το πρώτο του μεταπτυχιακό στην Αμερική κι αναγκαζόταν να γράφει την πτυχιακή του σε διαφορετικά floppy disks για να κάνει ορθογραφικούς ελέγχους. Άλλοι καιροί, άλλες εποχές και σήμερα η εταιρεία γιορτάζει 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα έχοντας δεσμευτεί πως μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρώσει τρία υπερσύγχρονα data centers στη χώρα μας. Παρόντες στην εκδήλωση οι υπουργοί Πιερρακάκης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, και Μηταράκης, ενώ την παράσταση έκλεψε ο Αμερικανός πρέσβης που μίλησε εκτεταμένα εκτός κειμένου τονίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον προορισμό αμερικανικών επενδύσεων. Εγώ θα πω πως από το 1992 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα και στην τεχνολογία, η μόνη σταθερά είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ένας Μητσοτάκης, πράγμα που κανείς δε σκέφτηκε να το αναφέρει στην χθεσινή εκδήλωση. 

Τα ραντεβού Δένδια στη Νέα Υόρκη 

Πάνω από 30 συναντήσεις έχει κανονισμένες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη - χθες πάντως η αφετηρία έγινε με τον ομόλογό του της Κύπρου Ι. Κασουλίδη. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή της Ελλάδας για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο προσθέτοντας πως αξίζουν ευχαριστίες τόσο στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν όσο και στους γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο. Από τις σημερινές συναντήσεις του κ. Δένδια  ξεχωρίζω την τριμερή με τον κ. Κασουλίδη και τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, Σαμέχ Σούκρι, με ατζέντα τη συνέχεια της ενεργειακής συνεργασίας των τριών πλευρών.  Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου διευκολύνει την κουβέντα των δύο χωρών για την ενεργειακή συνεργασία, καθώς η Αίγυπτος έχει σοβαρές ποσότητες αερίου και θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις νέες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Η σχέση με την Αίγυπτο, δε, είναι που βάζει...χαλινάρι και στις σχέσεις Ελλάδας-Αλγερίας ως προς την προμήθεια LNG. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι στον άξονα Αθήνας-Καϊρου γίνονται ενδιαφέρουσες κουβέντες για τη σύσφιγξη και της ενεργειακής σύμπραξης. 

«Φωνή κοινωνίας» στον πρωινό καφέ

Σας έγραψα χθες για τον επικοινωνιολόγο Έρικ Παρκς, ο οποίος επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου και αποτελεί το νέο μέλος στον πρωινό καφέ που συγκαλείται κάθε μέρα στις 8:30. Κάθε Παρασκευή, όπως πληροφορούμαι, ακόμα θα πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος θα συμμετέχει στη συνεδρίαση, ώστε να δίνει μια πιο ανάγλυφη εικόνα του τι γίνεται στην κοινωνία και τι μηνύματα εισπράττει ο κομματικός μηχανισμός. 

Μπαράζ δημοσκοπήσεων

Έρχεται, μάλλον προς το τέλος της εβδομάδας, μπαράζ δημοσκοπήσεων, καθώς όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν ξεκινήσει τις δικές τους μετρήσεις και ειδικά αυτές που συνεργάζονται με κανάλια. Όλοι θεωρούν ότι αυτή είναι η πιο σωστή περίοδος για να μετρήσουν, καθώς οι πολίτες έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους, ενώ έχουν μεσολαβήσει οι εμφανίσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Κάπως έτσι θα αποκτήσουμε μια πιο καλή εικόνα πώς "έγραψαν" οι πολιτικοί αρχηγοί, αν και μια γενική εικόνα που καταγράφεται είναι ότι η ΝΔ κάπως... συμμαζεύει τη ζημιά που υπέστη με την υπόθεση των υποκλοπών. 

Focus groups στο Μαξίμου

Δημοσκοπήσεις, βεβαίως, δεν θα τρέξουν μόνο τα κανάλια και οι εφημερίδες, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, κατά κανόνα, μετράει πολύ τακτική βάση. Βεβαίως, η μέτρηση που κάνει το Μαξίμου έχει "διαφορετικά φίλτρα", με ιδιαίτερη έμφαση σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στην κυβέρνηση, δε, θέλουν να μετράνε τις εξελίξεις με βάση "focus groups", τα οποία μαθαίνω ότι δρομολογούνται με τη σειρά τους αυτές τις μέρες. 

Τα αστέρια Michelin στην Ελλάδα 

Σας είχα ενημερώσει πρώτος μέσα στον Αύγουστο πως υπάρχει πρόθεση για παρουσία του Michelin Guide στην Ελλάδα. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, έπειτα από πρωτοβουλίες του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και του ΓΓ του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη και οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν στο Παρίσι. Μέχρι στιγμής η παρουσία του Michelin Guide είναι ισχνή και αφορά αποκλειστικά την Αθήνα. Πλέον η παρουσία θα επεκταθεί και πέραν της πρωτεύουσας, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως κανείς δεν γνωρίζει τους γευσιγνώστες του οδηγού που μπαίνουν στα εστιατόρια σε ανύποπτο χρόνο κι αξιολογούν τις δημιουργίες του σεφ με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια. Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω ποια εστιατόρια στην Αθήνα και στην περιφέρεια (και κυρίως τα νησιά) θα καταφέρουν να μπουν στη λίστα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA