Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο μεγάλο ερώτημα των νοικοκυριών εν όψει του δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος ή ρεύμα με το «δελτίο» μέσα στον χειμώνα λόγω επάρκειας, ρωτήθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ με τον ίδιο να απαντά πως: «Στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές».

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα - Φυσικό αέριο: Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες επιδοτήσεις

Οκ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση ώστε αφενός να μην υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης τον χειμώνα, αφετέρου να φτάνει στους καταναλωτές όσο το δυνατόν φθηνότερο τόσο το ρεύμα όσο και το φυσικό αέριο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι κινήσεις είναι σε τρεις άξονες, σε τρεις μεγάλους στόχους:

  • Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  • Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας
  • Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού

Από εκεί και πέρα, διαβεβαίωσε ότι στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90& με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία. Εξήγησε ότι στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στην δεύτερη και την τρίτη. «Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα  σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους», είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε 1,5 χρόνο. Μάλιστα σημείωσε πως το φετινό καλοκαίρι παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 22%, 14%, 14% σε σχέση με την περσινή κατανάλωση, του μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, αντίστοιχα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA