Μενού
  • Α-
  • Α+

Και όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα, κινεί τα νήματα της διακίνησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στον Εβρο και στο Αιγαίο και φυσικά εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το 37% της Κύπρου είναι υπέρμαχος της ειρήνης και μέγας ανθρωπιστής! Μπορεί βέβαια, το όραμα του για ένα δίκαιο κόσμο, όπως τον φαντάζεται ο ίδιος φυσικά, να μην το συμμερίζονται οι χώρες, στις οποίες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σίγουρα οι αναρίθμητοι αντιφρονούντες συμπατριώτες του, που έχει φυλακίσει, όμως ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να πείσει ολόκληρο τον πλανήτη για τις αγαθές προθέσεις του. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Νέο παραλήρημα Ερντογάν στον ΟΗΕ - «Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός πως τη στιγμή, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη χυδαία επίθεση κατά της χώρας μας κατηγορώντας τη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αιγαίο», δώριζε στους ηγέτες κατά τις μεταξύ τους συναντήσεις στη Νέα Υόρκη το βιβλίο του για έναν καλύτερο κόσμο. Το βιβλίο της τουρκικής προεδρίας με τον τίτλο, «Μεταρρύθμιση του ΟΗΕ: Μια νέα προσέγγιση στη διεθνή συνεργασία», πέρα από τον ξεκάθαρο προπαγανδιστικό χαρακτήρα του συνιστά ιστορικό θράσος αποκαλύπτοντας παράλληλα τους πραγματικούς στόχους της Αγκυρας, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος λοιπόν επιθυμεί την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και θέτει ως στόχο να αλλάξει τον ΟΗΕ διαπιστώνοντας ότι απέτυχε στην αποστολή του. Εμφανιζόμενος ως προστάτης των απανταχού κατατρεγμένων καταθέτει τη δέσμευση του να εργαστεί για ένα νέο κόσμο όπου οι ισχυροί δε θα επιβάλουν τη βούληση τους στους ανίσχυρους. Ο πρόλογος του βιβλίου, γραμμένος από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνει το στίγμα του οράματος του. «Τα προβλήματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε συνέπειες, που επηρεάζουν όλη την ανθρωπότητα. Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η πείνα, η δίψα, οι παράτυπες μεταναστευτικές κινήσεις και η τρομοκρατία αποτελούν σοβαρές απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να βρεθούν παγκόσμιες λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα με συνεργασία χρησιμοποιώντας μια δίκαιη και ρεαλιστική προσέγγιση. Στο σημερινό διεθνές σύστημα, το οποίο προστατεύει και παραχωρεί προνόμια μόνο σε ανεπτυγμένες χώρες, οι μειονεκτούσες χώρες συντρίβονται κάτω από το βάρος ενός άδικου τιμήματος, που τους επιβάλλεται από μια άδικη παγκόσμια δομή, ιδιαίτερα επειδή τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιούν το δικαίωμα βέτο για τα δικά τους συμφέροντα». 

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρώντας να πείσει πως βασικό μέλημα του είναι ένας ειρηνικός κόσμος, που θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές, συνεχίζει ως εξής: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ενεργεί βάσει των προτεραιοτήτων μόνο 5 μόνιμων μελών δεν μπορεί να αποτρέψει τις συγκρούσεις και να δημιουργήσει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια. Θεωρούμε την επιμονή σε ένα σύστημα, που είναι ανίκανο να δημιουργήσει ένα δικαιότερο κόσμο για το παρόν και το μέλλον ως συνενοχή σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα και ρητά δηλώσει ότι απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση προκειμένου τα Ηνωμένα Εθνη να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να αντιμετωπίσουν τις απειλές, τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις ανάγκες του σήμερα. Οι αρχές που μοιραστήκαμε με τη διεθνή κοινότητα για την αναδιάρθρωση του ΟΗΕ, βασισμένες στα συνθήματα, ΄Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5΄ και «Είναι δυνατός ένας πιο δίκαιος κόσμος’, απηχούν όχι μόνο τα δικά μας συναισθήματα αλλά και της πλειοψηφίας των χωρών, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ». 

Η κατάληξη του προλογικού σημειώματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί πραγματικό μνημείο υποκρισίας αποδίδοντας στον εαυτό του το ρόλο του παγκόσμιου ειρηνοποιού. «Η Τουρκία, η οποία ήταν πάντα ένας ισχυρός εταίρος λύσης για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων, από την επισιτιστική ασφάλεια έως την τρομοκρατία, τους πολέμους και τις συγκρούσεις μέχρι τα ζητήματα των προσφύγων, τις πανδημίες έως την κλιματική αλλαγή, θα συνεχίσει να ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης, ισότιμης και σταθερής παγκόσμιας τάξης».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Γιατί ζητά αλλαγή σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σε αυτή τη διάχυτη ατμόσφαιρα ανιδιοτελούς προσφοράς προς την ανθρωπότητα Αγκυρα θεωρεί τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ απαραίτητη καθώς τα προβλήματα ασφάλειας στον κόσμο είναι διαφορετικά από ότι στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Και πώς θα μπορούσε να μην είναι διαφορετικά όταν η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία και στο Ιράκ, έχει εμπλακεί ενεργά στις συγκρούσεις στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και προαναγγέλλει κατάληψη ελληνικών νησιών. «Πολλοί παράγοντες, όπως οι μαζικές μεταναστεύσεις, οι πληθυσμιακές πολιτικές, οι πολεμικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων δημιουργούν μεγάλα προβλήματα, ειδικά όσον αφορά στην περιφερειακή ασφάλεια... Η μεταβαλλόμενη φύση των διεθνών ζητημάτων υπογραμμίζει ότι είναι αναπόφευκτο μια δομή, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις συνθήκες του κόσμου το 1945 να χρειάζεται μια αλλαγή για την επίλυση των προβλημάτων». 

Για τους λόγους αυτούς, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά αλλαγή της σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφού «δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων, την ισορροπία των σχέσεων μεταξύ των κρατών και τις γεωπολιτικές πραγματικότητες. Η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να είναι ένα δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό και υπεύθυνο όργανο είναι απαραίτητη για τον κόσμο. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα ψήφου και να υπόκειται στις ίδιες κυρώσεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να γίνει ένα πιο ισότιμο, δίκαιο, επαρκώς αντιπροσωπευτικό, αποτελεσματικό και υπεύθυνο όργανο».

Ο πρόεδρος της χώρας, που αγνοεί προκλητικά έως σήμερα όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ασκεί κριτική για την αποτελεσματικότητα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του Οργανισμού διαπιστώνοντας ότι «εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σκοτωθεί, εκτοπιστεί και βασανιστεί από το 1945, όταν ιδρύθηκε ο ΟΗΕ και το 1948, όταν ξεκίνησε η πρώτη ειρηνευτική αποστολή. Αυτά τα τραγικά γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά…Οι δραστηριότητες διατήρησης της ειρήνης έχουν υποστεί ορισμένες αλλαγές σε διάστημα 70 και πλέον ετών. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τις ανθρωπιστικές κρίσεις, που απεικονίζονται στον χάρτη, αυτές οι προσαρμογές είναι κατώτερες των προσδοκιών». 

Στο μεταξύ, στο κεφάλαιο, «Παράτυπες μεταναστευτικές κινήσεις», η τουρκική προεδρία αφού παρουσιάζει με αριθμούς τις διαστάσεις του μεταναστευτικού ζητήματος σε παγκόσμια κλίμακα παρατηρεί ότι «τα κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν υιοθετήσει μια σειρά δεσμεύσεων γνωστών ως Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δεσμευμένες στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ενώ αναγνωρίζουν την ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση στη μετανάστευση, η οποία επιβεβαιώνει τη θετική συμβολή των μεταναστών στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την αξία όλων των μεταναστών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό τους καθεστώς.

Ωστόσο, σήμερα οι άνθρωποι, που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν από πολλά μέρη του κόσμου, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω θρησκείας, γλώσσας και φυλής. Για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξει η άδικη δομή του ΟΗΕ με τρόπο, που να παρέχει ίσα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους υπό την αιγίδα ενός πιο δίκαιου κόσμου». Ούτε λόγος φυσικά για την καταπάτηση όλων των σχετικών συμφωνιών, που έχει υπογράψει η Αγκυρα με τις Βρυξέλλες, η οποία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ως «όπλο» απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Ενδιαφέρον έχει όμως και η τουρκική προσέγγιση για τη νέα μορφή των πολεμικών συγκρούσεων στις μέρες μας, που ενώ υποτίθεται ότι «ο κόσμος απομακρύνεται από τους συμβατικούς πολέμους, στους οποίους μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να απειλεί καθημερινά την Ελλάδα με στρατιωτική εισβολή. «Οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι ως μέθοδος πρόκλησης ορισμένων εθνικών ομάδων και χρησιμοποίησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Την ώρα που οι εμφύλιοι πόλεμοι, υποστηριζόμενοι από πολέμους δια αντιπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων, αυξάνονται σε όλο τον κόσμο η χρήση αυτής της στρατηγικής αυξάνει τον κίνδυνο ο κόσμος να γίνει πιο επικίνδυνος στο μέλλον».

Το βιβλίο του Τούρκου προέδρου, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα και τους επιθετικούς σχεδιασμούς του, ολοκληρώνεται με την αναφορά ότι το μεταρρυθμιστικό όραμα του για ένα δικαιότερο κόσμο περνάει αναγκαστικά από την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικά από την αύξηση του συνολικού αριθμού των μελών του από 5 σε 25. «Η εισαγωγή του κανόνα της πλειοψηφίας στο σύστημα λήψης αποφάσεων είναι μία από τις αποφάσεις, που θα οδηγήσει σε ένα δικαιότερο κόσμο…Στην επιδίωξη της κοινής ειρήνης, η οικοδόμηση της σε έναν κόσμο όπου οι ισχυροί έχουν ΄δίκιο΄ είναι αδύνατη. Ο κόσμος, που υπερασπίζεται η Τουρκία με τη δήλωση, "Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5", είναι ένας κόσμος όπου οι δίκαιοι είναι ισχυροί. Με τους λιμούς, τους πολέμους, τις κατοχές, την κλιματική αλλαγή και τις μαζικές μεταναστεύσεις να αυξάνουν την ανάγκη για οικοδόμηση μιας νέας τάξης σύμφωνα με την πραγματικότητα του νέου κόσμου, είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι εξουσίες του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αυξηθούν οι εξουσίες της Γενικής Συνέλευσης για έναν δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό ΟΗΕ». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA