Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια πρώτη απάντηση στο παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε «εξωφρενική» την κατηγορία Ερντογάν κατά της Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας από την Τουρκία». Ο πρωθυπουργός έδωσε «ραντεβού» για την πλήρη απάντησή του στον πρόεδρο της Τουρκίας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αύριο Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ την Πέμπτη – Όλο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

«Θα έχω την ευκαιρία να απαντήσω στον Πρόεδρο Ερντογάν στην ομιλία μου την Παρασκευή. Να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το μεταναστευτικό είναι απλώς εξωφρενικό. Γιατί είναι η Τουρκία αυτή που εργαλειοποιεί μετανάστες πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια τα τελευταία 2 χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους σπρώξει στην Ευρώπη. Εμείς σώζουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα. Προστατεύουμε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά επίσης σεβόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θα έπρεπε να εργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να δεχόμαστε το κούνημα του δαχτύλου από την Τουρκία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Γενικά βλέπουμε ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Είναι κάτι που έχει επικοινωνηθεί στην Τουρκία από την ηγεσία της Ε.Ε. Αλλά επίσης από τις ΗΠΑ. Δε χρειαζόμαστε άλλη μία πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική πτέρυγα όπου δίνουμε μία μάχη με τη Ρωσία και προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία».

Όταν ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο γιατί νομίζει πως ο Ερντογάν έχει αυτή τη στάση απάντησε πως: «νομίζω ότι είναι μέρος της εγχώριας πολιτικής αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα κι όχι δικό μου. Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζήσουμε μαζί. Κι όπως του έχω πει πολλές φορές πρέπει να είμαστε σε θέση ακόμα και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα απαράδεκτη. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να συναντηθεί μαζί μου. Συνηθίζω να λέω ότι πάντα είμαι ανοιχτός να έχω μία συζήτηση, αλλά θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας της περιοχής να μειώσει σημαντικά την ένταση της ρητορικής. Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από τις εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, όταν αμφισβητείς την κυριαρχία κάποιου άλλου».

«Θα συνεχίσω να μιλάω για πλαφόν»

«Είμαστε όλοι ενωμένοι στο θέμα της στήριξης της Ουκρανίας ώστε να μπορεί να αμυνθεί σε κάθε κίνηση επιθετικότητας που παραβιάζει τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δε φαίνεται να εξελίσσεται όπως τον είχε σχεδίασε ο Πούτιν. «Προσφέραμε στην Ουκρανία πολλή υποστήριξη. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, εφόσον δε θέτει σε κίνδυνο τη δική της ασφάλεια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα παρέχει μερικά από τα παλαιότερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της στην Ουκρανία, αντικαθιστώντας τον παλαιό εξοπλισμό με πιο σύγχρονα οχήματα γερμανικής κατασκευής για τον δικό της στόλο. Είχαμε ρωσικό εξοπλισμό και ρωσικές οβίδες και όλα αυτά τα πράγματα. Στην αρχή παραδώσαμε σημαντικό εξοπλισμό. Νομίζω ότι αυτό εκτιμήθηκε. Αλλά όταν μας ζήτησαν πράγματα που δεν μπορούσαμε να δώσουμε, ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τις αμυντικές μας δυνατότητες».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει από την στάση του Ρώσου προέδρου. «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ως ΕΕ στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα για να διαχειριστούμε τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών. Πρέπει να στηρίζουμε τις κοινωνίες μας με εθνικούς πόρους αλλά και φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας. Αυτό κάναμε στην Ελλάδα και αποδίδει ήδη. Έχουμε ήδη έσοδα 2 δις ευρώ. Αν δεν το κάνουμε αυτό υπάρχει κίνδυνος οι κοινωνίες μας να πιέσουν εμάς. Είμαστε στις 10 χώρες παγκοσμίως που αυξήσαμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτές και η Ελλάδα θέλει να παίζει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ. Θέλουμε να φέρουμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέσα από την Ελλάδα και να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στα Βαλκάνια. Θέλουμε να είμαστε μέρος του νέου ενεργειακού γεωπολιτικού χάρτη. Θα συνεχίσω να μιλάω για ένα πλαφόν όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας. Χρειαζόμαστε πιο δραστικές παρεμβάσεις. Όσα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ ερωτώμενος για το πόσο ανησυχεί για το χειμώνα και τις επιπτώσεις στην οικονομία τόνισε πως: «Η Ελλάδα έχει γίνει ελκυστικός προορισμός όχι μόνο για το καλοκαίρι. Είναι ένα υπέροχο μέρος και για να δουλέψεις ακόμα και για να περάσουν οι Ευρωπαίοι τον χειμώνα τους. Θα περάσετε υπέροχα και θα είναι φθηνότερα».

Μητσοτάκης για παρακολουθήσεις: «Μίλησα ανοιχτά και παραδέχθηκα πως ήταν λάθος»

Σε ότι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως: «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Μίλησα ανοιχτά από την αρχή και παραδέχθηκα πως ήταν ένα λάθος. Ανέλαβα προσωπικά πρωτοβουλίες για αλλαγές και ήθελα να σιγουρευτώ πως θα αποκτήσουμε για επιπλέον φίλτρα ασφαλείας και λογοδοσίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και είναι τα κατασκοπευτικά λογισμικά στην Ευρώπη. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη. Πρέπει να τραβήξουμε μια ξεκάθαρη γραμμή ανάμεσα στα δικαιώματα που πρέπει να προστατεύουμε και ταυτόχρονα να μη θέτουμε σε κίνδυνο τη δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίες ασφαλείας μας. Είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια και θάρρος. Να εξασφαλίσουμε πως οι υπηρεσίες ασφάλειας θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους αλλά και οι πολίτες θα νιώθουν άνετα με τον τρόπου που ενεργούμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA