Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δείχνουν να οδεύουν από το κακό στο χειρότερο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται σχεδόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Αγκυρα δέχτηκε ένα ακόμη «χαστούκι» από τον ειδικό εντεταλμένο της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, ο Ιμον Γκίλμορ, στο πλαίσιο της 30ής επετείου από την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες (η επέτειος είναι στις 18 Δεκεμβρίου), μίλησε εκ μέρους της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση και έκανε αναφορά στο πώς αντιμετώπισε η Τουρκία την ελληνική μειονότητα!

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης με Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν: «Όταν ο ένας πήγαινε κάπου, ο άλλος έφευγε»

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων», ήταν μερικά μόνο από τα επικριτικά σχόλια που έκανε ο κ. Γκίλμορ κατά της Τουρκίας.

Ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων

Στην ομιλία του ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρόσθεσε ακόμα ότι: «Η Διακήρυξη παραμένει ορόσημο για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στις προαναφερθείσες μειονότητες. Παρέχει καθοδήγηση και θέτει πρότυπα, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη μη διάκριση, τη χρήση της μητρικής γλώσσας και την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων». Ο κ. Γκίλμορ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Γιαζίντι, τους Ουιγούρους και τις άλλες μουσουλμανικές μειονότητες που υφίστανται διακρίσεις στην Ξινγιάνγκ, καθώς και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Αιθιοπία. Αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία είπε: «Τα ζητήματα των μειονοτήτων χρησιμοποιούνται ως ψευδείς αφορμές για τη δικαιολόγηση πολέμων, όπως συνέβη στην περίπτωση της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ονειρο εκσυγχρονισμός των F-16

Λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η πώληση των F-16 BLOCK 70 και ο εκσυγχρονισμός με 40 κίτ ισάριθμων τουρκικών μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αφού η υλοποίησή του φαντάζει εξαιρετικά απίθανη. Το κακό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την ομιλία του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου κατηγόρησε τη χώρα μας ως υπεύθυνη για πνιγμούς μεταναστών στο Αιγαίο, ότι καταπατά τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και όχι μουσουλμανικής, όπως είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη διεθνώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, ενώ είπε ότι η μόνη αποδεκτή λύση για την Τουρκία στο Κυπριακό είναι αυτή των δύο κρατών στην Μεγαλόνησο. Άμεση ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια για τα όσα ανιστόρητα ψεύδη ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να απαντήσει δεόντως στον Ερντογάν.

   

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Ωστόσο σε ανάλογο κακό κλίμα κινούνται και οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αφού παρά τις προσπάθειες εδώ και μήνες του Ερντογάν, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά  συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Είναι μάλιστα εξόχως ενδεικτικό των κακών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας ότι σε σχετικό twitter αναφέρεται: Ο Μπάιντεν ευχαριστεί τον ΟΗΕ για τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά δεν αναφέρει τον δεύτερο μεσολαβητή, την Τουρκία. Ο Μπάιντεν επίσης δεν συνάντησε τον Ερντογάν αυτή τη φορά στον ΟΗΕ.

Επίσης σε έτερο twitter αναφέρεται η «πικρόχολη» απάντηση του Τούρκου προέδρου: Όταν ο Ερντογάν ρωτήθηκε αν «Ήθελε» να συναντήσει τον Μπάιντεν  εκείνος απάντησε «γιατί;». «Είμαι ο Ερντογάν, αυτός είναι ο Μπάιντεν.

Το εγκάρδιο κλίμα με Μητσοτάκη

Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπου είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Στη δεξίωση παρευρέθη και ο Ερντογάν, με τον οποίο ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία απολύτως συνομιλία ή συνάντηση μαζί του, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από τα παραπάνω εύκολα προκύπτουν ορισμένα -ουδέτερα- συμπεράσματα όπως:

  1. Οι κακές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με υπαιτιότητα της Αγκυρας, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά και τον Εβρο, πλέον έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

     

  2. Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας είναι τουλάχιστον κακές, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα με την συστηματική αποφυγή του Μπάϊντεν να συναντήσει τον Ερντογάν στον ΟΗΕ, το οποίο επεδίωκε διακαώς ο Τούρκος πρόεδρος, προκειμένου να πάρει δέσμευση από τον Αμερικανό ομόλογό του για πώληση των 40 F-16 BLOCK-70  και των 80 κίτ εκσυγχρονισμού  ισάριθμων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Η συνάντηση δεν έγινε με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να αφήνεται να αποφασίσει τι θα πράξει τελικά, αναφορικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών για την πολεμική του αεροπορία, με τα Eurofighter Typhoon να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες προμήθειας από την Μ. Βρετανία.

     

  3. Παράλληλα, οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ διανύουν την καλύτερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, με τη χώρα μας μέσω του διαύλου Σούδας – Αιγαίο -Αλεξανδρούπολη να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην μεταφορά οπλικών μέσων - στρατιωτικών ενισχύσεων των ΗΠΑ σε Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Μ.Αντολή - Αίγυπτο στην ΕΕ.

Η επιβεβαίωση από τον ίδιο τον Ερντογάν

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ «δεν είναι ιδανικές» εμφανιζόμενος εξαιρετικά ενοχλημένος από το αμερικανικό «μπλόκο» στην αναβάθμιση και την αγορά των F-16. «Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε να είναι σήμερα» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και συνέχισε: «Στην αμυντική βιομηχανία, δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, υπάρχει το ανοιχτό ζήτημα των F-16. Έχουμε εξασφαλίσει τα F-16 από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουν ληφθεί ορισμένες πολιτικές αποφάσεις, που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι καλό για δύο φιλικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA