ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/09/2022 17:10

Πλεύρης: Οικογενειακός γιατρός για παιδιά το 2023 - 3.000 παιδιά σε λίστα για χειρουργείο στο Παίδων

Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας για το θέμα του Παίδων Αγία Σοφία, στο οποίο τα χειρουργεία γίνονται με το σταγονόμετρο, παραδέχθηκε πως το πρόβλημα, δεν λύνεται, αλλά μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πλεύρης: Οικογενειακός γιατρός για παιδιά το 2023 - 3.000 παιδιά σε λίστα για χειρουργείο στο Παίδων
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Η υπηρεσία του προσωπικού γιατρού αναμένεται να επεκταθεί και στα παιδιά από το δεύτερο 6μηνο του 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μείζον θέμα που διαιωνίζεται και αποτελεί «πληγή» για το υπουργείο και το ΕΣΥ γενικότερα, κι αφορά στο Παίδων και τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού που έχουν δημιουργήσει τεράστια λίστα αναμονής για τα χειρουργεία των παιδιών.

Ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή (25/9) αρχικά ανακοίνωσε ότι οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό ξεπέρασαν τις 4 εκατ., έναν στόχο που αναμενόταν να επιτευχθεί στα τέλη της χρονιάς. Σύμφωνα με όσα είπε στο Mega ο υπουργός Υγείας, στο σύστημα έχουν ενταχθεί 3.250 γιατροί και συγκεκριμένα στις ειδικότητες της παθολογίας, των γενικών και οικογενειακών γιατρών η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών άγγιξε το 30%, με τον ίδιο να σχολιάζει πως υπάρχουν περιθώρια για να αυξηθεί η συμμετοχή.

«Ολες οι χώρες έχουν ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Η πανδημία μάς έδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας επειδή δεν έχουν κάποιον να τους συμβουλέψει, πάνε στα νοσοκομεία ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Το 55% των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που εάν είχαν ένα γιατρό να τους πει τι να κάνουν δεν θα πήγαιναν», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Video Loading...

Oπως διευκρίνισε ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο προσωπικός γιατρός να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023 για τον ενήλικο πληθυσμό και το πρώτο εξάμηνο του 2023 για τα παιδιά.

Οι κινήσεις για το Παίδων - Σε αναμονή 3.000 παιδιά για χειρουργείο

Ακολούθως, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην έλλειψη αναισθησιολόγων και στη λίστα αναμονής των χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». «Υπάρχει πρόβλημα στο Παίδων, δεν μπορούμε να κρύβουμε προβλήματα και να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Μάλιστα, στην επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νοσοκομείο έδωσα τα νούμερα, ότι το 2019 2.853 παιδιά περίμεναν να χειρουργηθούν. Μέσα στην πανδημία και την πίεση των αναισθησιολόγων το νούμερο αυτό δεν μειώθηκε, βρίσκεται στις 3.000 περίπου», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τις παρακάτω τρεις κινήσεις για τη διαχείριση του ζητήματος:

  • Μεταφορά δύο αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία προκειμένου να ανοίξει ακόμα μία χειρουργική κλίνη
  • Θα βγει προκήρυξη για μόνιμες θέσεις για τις ελλείψεις που παρουσιάζει το νοσοκομείο
  • Θα γίνει επανασχεδιασμός των χειρουργείων σε συνεννόηση με τη διοίκηση και τους επιστήμονες του νοσοκομείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ