ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/09/2022 20:53

Τουρκία: Ο Ερντογάν ψάχνει θερμό επεισόδιο με προκλήσεις από στεριά, ουρανό και θάλασσα - Σχεδόν 100 παραβιάσεις σε ένα 24ωρο

Στον Εβρο, στα ελληνική νησιά στο Αιγαίο, αλλά και με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, η Τουρκία προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα σε πόλεμο - Ο Ερντογάν επιδιώκει το θερμό επεισόδιο που η Αθήνα δεν του... χαρίζει

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Ο Ερντογάν ψάχνει θερμό επεισόδιο με προκλήσεις από στεριά, ουρανό και θάλασσα - Σχεδόν 100 παραβιάσεις σε ένα 24ωρο
Πηγή: APimages, Getty images
Ανάγνωση:

Στα άκρα φαίνεται πως είναι αποφασισμένη τραβήξει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Ελλάδα, καθώς σε καθημερινή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, εξαπολύει απειλές εναντίον της Ελλάδας (ακόμη και μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου του), επιχειρεί εντάσεις εκμεταλλευόμενος το μεταναστευτικό στα σύνορα του Εβρου και πλέον σε πλήρη συντονισμό με τα τουρκικά ΜΜΕ διακινεί fake news δίνοντας τροφή σε πολεμικά σενάρια προσπαθώντας να ενισχύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο για «αυτοάμυνα»! Την ίδια ώρα το ελληνικό μήνυμα είναι σαφές: Αποτελεσματική αντιμετώπιση σε όποιες ενέργειες υπονομεύουν την Ειρήνη, αλλά και τη σταθερότητα στην Ανατολική πλευρά του Αιγαίου. Ετσι, ο σουλτάνος δείχνει να κλείνει το «παράθυρο» διαλόγου που άνοιξε ο στενός συνεργάτης του Ιμπραχίμ Καλίν, όμως, η Αθήνα διαμηνύει πως «...ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»!

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας» λέει μετά μετά το διάβημα στον Ελληνα πρέσβη

Video Loading...

«Επίθεση» από στεριά με μετανάστες

Αλλο ένα βίντεο - ντοκουμέντο ήρθε να προστεθεί στα πολλά του τελευταίου διαστήματος, όπου παράτυποι μετανάστες περνούν το ποτάμι του Έβρου. Χωρίς βάρκα, κρατώντας ένα σχοινί, διασχίζουν -κολυμπώντας- το ποτάμι από την τουρκική πλευρά προς την απέναντι όχθη, στην ελληνική επικράτεια, στο ύψος των χωριών Αμόριο και Λάβαρα. Οι τούρκοι στρατοχωροφύλακες είναι εκεί, δίπλα τους και τους βοηθούν να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους. Όπως αποκαλύπτουν βίντεο ντοκουμέντο, άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, όχι μόνο τους οδηγούν στις όχθες του ποταμού, αλλά τους παροτρύνουν, δίνοντας τους οδηγίες, να περάσουν στην Ελλάδα. «Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών όπου διακινητές και στρατοχωροφυλακή βρίσκονται μαζί και προσπαθούν να ωθήσουν στη χώρα μας από σημεία ειδικά που η πρόσβαση είναι ακόμα πιο εύκολη», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου, Δημήτρης Δερβεντλής.

Video Loading...

Οι μετανάστες βγάζουν κραυγές αγωνίας στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν στα νερά του Έβρου, ένα εγχείρημα δύσκολο και επικίνδυνο. Οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες, εκτελούν με ψυχραιμία το οργανωμένο σχέδιο, να προωθήσουν όσους περισσότερους μετανάστες μπορούν προς την Ελληνική πλευρά. «Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή η στάθμη του ποταμού Έβρου. Δίνει το περιθώριο στους μετανάστες να περνούν χωρίς να χρειάζονται κάποια βάρκα, ή κάποια άλλη βοήθεια από οπουδήποτε. Συν το γεγονός ότι η γείτονος χώρα το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο αυτό για τα δικά της συμφέροντα», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Διδυμότειχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Φλώρος: Εντολές για συνεχή επαγρύπνηση

Παραμεθόριες μονάδες και επιτηρητικά φυλάκια της περιοχής ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού στον Έβρο επισκέφθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Όπως ανακοινώθηκε, ο αρχηγός επιθεώρησε τα μέτρα επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων στο νομό Έβρου. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το φυλάκιο “1” στις Καστανιές, το στρατόπεδο “Θεοδωράκη”, το στρατόπεδο “Δελαγραμμάτικα”, το στρατόπεδο “Κανδηλάπτη” καθώς και το προγεφύρωμα Πετάλου. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος σε μεγάλες συγκεντρώσεις προσωπικού των τοπικών σχηματισμών, έδωσε εντολές και κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση και προετοιμασία για την εκτέλεση της αποστολής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση, υλοποιώντας το επιχειρησιακό Σχέδιο «Ακρίτας». Η αμείωτη μεταναστευτική πίεση αποτυπώνεται και στους αριθμούς, αφού καθημερινά στρατός και συνοριοφύλακες πετυχαίνουν την αποτροπή 1.500 παράτυπων μεταναστών στα σύνορα του Έβρου. Ιδιαίτερα ανήσυχοι οι ακρίτες του Έβρου, βλέποντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, με την εκμετάλλευση κατατρεγμένων ανθρώπων, να δημιουργεί προβλήματα και στην καθημερινότητά τους. Ζητούν την άμεση πρόσληψη 240 νέων συνοριοφυλάκων, αλλά την επέκταση του φράχτη στον Κεντρικό Έβρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μέτρα που θεωρούν ότι θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Τα fake news της Sabah και η απάντηση Θεοδωρικάκου

Η Αγκυρα επιμένει στο αφήγημα ότι η Ελλάδα «υποθάλπει τρομοκράτες» ο τουρκικός Τύπος, με την αγγλική έκδοση της Daily Sabah να επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας άνοιξε και δεύτερο «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» δίπλα στο «υφιστάμενο του Λαυρίου», όπως αποκαλούν τη συγκεκριμένη δομή προσφύγων. Το δημοσίευμα της Daily Sabah επικαλείται δηλώσεις που έκανε Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος φτάνει στο σημείο να λέει ότι «αν και η Αθήνα απέρριψε τους ισχυρισμούς πως το Λαύριο έχει μετατραπεί σε σχολείο τρομοκρατών, η Άγκυρα ανακάλυψε ότι ένα άλλο στρατόπεδο παρόμοιο με το Λαύριο είχε ανοίξει». Για να προσθέσει ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ εύθραυστη διαδικασία», αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις. Η προπαγάνδα των Τούρκων καλά κρατεί, αφού στο άρθρο της η Daily Sabah επιμένει στη ρητορική της πρόκλησης. «Η Ελλάδα κατηγορείται εδώ και καιρό ότι αποτελεί αγαπημένο καταφύγιο τρομοκρατών του DHKP-C και του PKK. Αυτοί που διαφεύγουν από την Τουρκία έχουν βρει καταφύγιο σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λαύριο κοντά στην Αθήνα με το πρόσχημα ότι είναι αιτούντες άσυλο, ιδίως τη δεκαετία του 1980. Παρά το κλείσιμο του Λαυρίου το 2013 υπό την πίεση της Τουρκίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο προορισμό για τους τρομοκράτες του DHKP-C».

«Δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο twitter απάντησε στο ανυπόστατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας SABAH περί δήθεν ύπαρξης και δεύτερου στρατοπέδου Κούρδων τρομοκρατών στο Λαύριο. Χαρακτηριστικά έγραψε: «Η συνεχής κατευθυνόμενη επανάληψη των fake news σε τούρκικα μέσα μαζικής ενημέρωσης για στρατόπεδα τρομοκρατών στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Πρόκειται για μυθεύματα και το γνωρίζει όλος ο κόσμος». Η συνεχής κατευθυνόμενη επανάληψη των fake news σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην #Τουρκία για στρατόπεδα τρομοκρατών στην #Ελλάδα, δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Πρόκειται για μυθεύματα και το γνωρίζει όλος ο κόσμος.

Video Loading...

Επιθυμούν ναυάγιο με μετανάστες

Το τι πραγματικά συμβαίνει στο Αιγαίο και ποια είναι η αληθινή στάση που κρατά η τουρκική ακτοφυλακή - παρά τα τουρκικά fake news-, αποτυπώνεται σε ένα βίντεο ντοκουμέντο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, τουρκική ακταιωρός πέφτει πάνω σε φουσκωτό σκάφος γεμάτο από μετανάστες αδιαφορώντας για την ασφάλειά τους. Ουσιαστικά προκαλούν οι ίδιοι ένα ναυάγιο που θα προσπαθήσουν να... φορτώσουν στην ελληνική πλευρά, μόνο που η εικόνα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα για τις προκλήσεις, τα ψέματα και την αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρούν στην Αγκυρα.

Video Loading...

Αμείωτη προκλητικότητα και από αέρος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς τη Δευτέρα, 20 τουρκικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων, σε σχηματισμούς ή μεμονωμένα, παραβίασαν σε 96 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ καταγράφηκαν και 12 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Δύο από τις 96 παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις, ενώ από το σύνολο των 20 τουρκικών αεροσκαφών, τα τέσσερα ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε 7 σχηματισμούς, έξι σε ζεύγη και έναν σε τριάδα, ενώ πάνω από νησιά του Αιγαίου πέταξαν και πέντε μεμονωμένα αεροσκάφη, δύο CN-235 και 3 UAV.

Video Loading...

Από το σύνολο των 96 παραβιάσεων, οι 32 πραγματοποιήθηκαν από τα CN-235, οι 45 από drones UAV και οι 19 από F-16. Οι δύο από τις 96 παραβιάσεις, εξελίχθηκαν σε εμπλοκές. Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από περιοχές στο βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα 20 αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΗΣΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ