Μενού
  • Α-
  • Α+

Εδώ και περίπου ένα χρόνο από όταν η Αγκυρα ξεκίνησε το στενό... μαρκάρισμα στο Αιγαίο, η Αθήνα ακολουθεί ευλαβικά όσα προστάζει το Διεθνές Δίκαιο, τηρεί τους νόμους και απαντά στις τουρκικές προκλήσεις μη νηφαλιότητα. Η Ελλάδα διεθνοποίησε σε όλα τα forum τις πολεμικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατάφερε αρχικά την ευρωπαϊκή απομόνωσή του, ενώ λίγο αργότερα, κατάφερε να απενεργοποιήσει και τις αξιώσεις τους για την ανανέωση των F-16 από τις ΗΠΑ, ενώ μπλόκαρε και την αγορά των F-35. Ολα αυτά ήταν μόνο η αρχή, αφού ακολούθησε πρόσφατα και η παγκόσμια καταδίκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο σουλτάνος έγινε διεθνώς ρεζίλι δεχόμενος σκληρές κριτικές για την παραβίαση των ελληνικών συνόρων στον Εβρο και την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση Marc: Καμία έχθρα με τον λαό της Τουρκίας απαντούν 7 στους 10 Ελληνες

 

 

Ολα αυτά καλά, η Ελλάδα κέρδισε την αναγνώριση των φιλειρηνικών της επιδιώξεων, έναντι του εχθρικού και πολεμικού κλίματος που συντηρεί η γειτονική μας χώρα και πλέον όλοι γνωρίζουν για τους... γιαλαντζί χάρτες που παρουσιάζει κάθε τρεις και λίγο η Αγκυρα που έβαψαν μέχρι την Κρήτη στα κόκκινα. Ομως, όλα έχουν και τα όριά τους και ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει προ πολλού τα δικά του παραβιάζοντας τα ελληνικά. Συνεχώς παρουσιάζεται υποτιμητικός, προσβλητικός και ανιστόρητος προκαλώντας την Ελλάδα είτε διασπείροντας fake news, είτε στο πεδίο με συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, είτε με προωθήσεις παράτυπων μεταναστών στα σύνορα του Εβρου, είτε από θάλασσα φτάνοντας ακόμη και στη δημιουργία περιστατικών ναυαγίων στην προσπάθειά του να τα χρεώσει στην Ελλάδα. 

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Ερντογάν έχει υποτιμήσει τη χώρα μας, έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του και πάει γυρεύοντας για το θερμό επεισόδιο που τόσο πολύ έψαξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό που μάλλον δεν ξέρει όμως, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι καλή μόνο στα λόγια, αλλά ξέρει και από πράξεις! Ετσι, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πλέον ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό του θερμού επεισοδίου, εφόσον προκληθούν. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ήδη υπάρχει μεγάλη διασπορά πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, αρχικά για την ελληνογαλλική άσκηση «Αργώ 2022» στο κέντρο του Αιγαίου, αλλά από την Τρίτη (27/9), η παρουσία των πολεμικών πλοίων θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ξεκινάει η ελληνική άσκηση «Λόγχη», την οποία χαρακτηρίζουν στρατιωτικές πηγές ως μία «άσκηση του ναυτικού υψηλής ετοιμότητας», καθώς θα βγουν στο Αιγαίο όλες οι κυρίες μονάδες του στόλου: Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη σε πλήρη σύνθεση και ανάπτυξη, φορτωμένα με όλα τους τα οπλικά συστήματα θα στείλουν το δικό τους μήνυμα στην Αγκυρα. Θα γίνει εκτέλεση πραγματικών πυρών με όλους τους τύπους πυροβόλων, ενώ τα πολεμικά σενάρια θα είναι τα εξής:

  • Αντιαεροπορικού πολέμου

     

  • Ανθυποβρυχιακού πολέμου

     

  • Πολέμου επιφανείας

     

  • Αλλά και μορφών πολέμου από τα συμπεράσματα που έχουν εξάγει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020.

Τα ελληνικά Rafale στο Αιγαίο

Και επειδή οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα διαφωνούν μεταξύ τους για το ποια ώρα και μέρα σκοπεύουν να μπουν στην Ελλάδα, άλλοτε λένε θα είναι μέρα, άλλοτε θα είναι νύχτα για να μην τους δούμε, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αποφάσισαν να τους βάλουν... λίγο δύσκολα. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Open για πρώτη φορά θα συμμετέχουν σε ελληνική άσκηση τα ελληνικά Rafale, τα 6 μαχητικά που εντάχθηκαν πρόσφατα στις Πολεμικές Μοίρες και τα οποία περάσαν το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Ετσι, μετά τη σύναψη της ελληνογαλλικής αμυντική συμφωνίας, που ο Ερντογάν τόσο πολύ προσπάθησε να ακυρώσει, αλλά και να υποτιμήσει, τα μαχητικά είναι έτοιμα...Γιατί πλέον στις Ενοπλες Δυνάμεις πέρα από το δόγμα «ψυχραιμία και νηφαλιότητα», επικρατεί και το «ετοιμότητα και αποφασιστικότητα». 

Προκαλούν από στεριά με μετανάστες 

Αλλο ένα βίντεο - ντοκουμέντο ήρθε να προστεθεί στα πολλά του τελευταίου διαστήματος, όπου παράτυποι μετανάστες περνούν το ποτάμι του Έβρου. Χωρίς βάρκα, κρατώντας ένα σχοινί, διασχίζουν -κολυμπώντας- το ποτάμι από την τουρκική πλευρά προς την απέναντι όχθη, στην ελληνική επικράτεια, στο ύψος των χωριών Αμόριο και Λάβαρα. Οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες είναι εκεί, δίπλα τους και τους βοηθούν να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους. Όπως αποκαλύπτουν βίντεο ντοκουμέντο, άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, όχι μόνο τους οδηγούν στις όχθες του ποταμού, αλλά τους παροτρύνουν, δίνοντας τους οδηγίες, να περάσουν στην Ελλάδα. «Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών όπου διακινητές και στρατοχωροφυλακή βρίσκονται μαζί και προσπαθούν να ωθήσουν στη χώρα μας από σημεία ειδικά που η πρόσβαση είναι ακόμα πιο εύκολη», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου, Δημήτρης Δερβεντλής.

Οι μετανάστες βγάζουν κραυγές αγωνίας στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν στα νερά του Έβρου, ένα εγχείρημα δύσκολο και επικίνδυνο. Οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες, εκτελούν με ψυχραιμία το οργανωμένο σχέδιο, να προωθήσουν όσους περισσότερους μετανάστες μπορούν προς την Ελληνική πλευρά. «Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή η στάθμη του ποταμού Έβρου. Δίνει το περιθώριο στους μετανάστες να περνούν χωρίς να χρειάζονται κάποια βάρκα, ή κάποια άλλη βοήθεια από οπουδήποτε. Συν το γεγονός ότι η γείτονος χώρα το χρησιμοποιεί σαν εργαλείο αυτό για τα δικά της συμφέροντα», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Διδυμότειχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Προσπαθούν να «χρεώσουν» ναυάγιο 

Το τι πραγματικά συμβαίνει στο Αιγαίο και ποια είναι η αληθινή στάση που κρατά η τουρκική ακτοφυλακή - παρά τα τουρκικά fake news-, αποτυπώνεται σε ένα βίντεο ντοκουμέντο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, τουρκική ακταιωρός πέφτει πάνω σε φουσκωτό σκάφος γεμάτο από μετανάστες αδιαφορώντας για την ασφάλειά τους. Ουσιαστικά προκαλούν οι ίδιοι ένα ναυάγιο που θα προσπαθήσουν να... φορτώσουν στην ελληνική πλευρά, μόνο που η εικόνα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα για τις προκλήσεις, τα ψέματα και την αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρούν στην Αγκυρα. 

Συνεχείς παραβιάσεις και από αέρος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς τη Δευτέρα, 20 τουρκικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων, σε σχηματισμούς ή μεμονωμένα, παραβίασαν σε 96 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ καταγράφηκαν και 12 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Δύο από τις 96 παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις, ενώ από το σύνολο των 20 τουρκικών αεροσκαφών, τα τέσσερα ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε 7 σχηματισμούς, έξι σε ζεύγη και έναν σε τριάδα, ενώ πάνω από νησιά του Αιγαίου πέταξαν και πέντε μεμονωμένα αεροσκάφη, δύο CN-235 και 3 UAV.

Από το σύνολο των 96 παραβιάσεων, οι 32 πραγματοποιήθηκαν από τα CN-235, οι 45 από drones UAV και οι 19 από F-16. Οι δύο από τις 96 παραβιάσεις, εξελίχθηκαν σε εμπλοκές. Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από περιοχές στο βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα 20 αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA