Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα νέο αφήγημα αναβάθμισης της προκλητικότητας της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, όπου η δήθεν αυτοάμυνα ταυτίζεται με την επίθεση, εκτιμούν οι αναλυτές ότι υποκρύπτει η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής ηγεσίας με τη χώρα μας. Πυλώνας του επικίνδυνου παιχνιδιού της Άγκυρας πέραν των απειλών είναι η διαρκής στοχοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με παράλογες αξιώσεις αποστρατιωτικοποίησής τους και αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, ώστε να εμφανίσει την Ελλάδα δήθεν ως επιτιθέμενη ενώ είναι η ίδια που διατηρεί τη μεγαλύτερη αποβατική στρατιά  απέναντι από αυτά τα νησιά και εν ισχύ το casus belli.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Νέο χαστούκι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν - «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται»

Χτίζει αφήγημα ταύτισης της δήθεν αυτοάμυνας με την επίθεση ο Ερντογάν

Με αυτή την τακτική η Άγκυρα εκτιμάται ότι επιδιώκει να εξισώσει στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης τις δικές της παραβατικές πρακτικές με εκείνες της Αθήνας, στρώνοντας ουσιαστικά το έδαφος για να νομιμοποιήσει ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας μας στο μέλλον, βαφτίζοντάς την προπαγανδιστικά «αυτοάμυνα». Το αφήγημα που χτίζεται συστηματικά το τελευταίο διάστημα λέει ότι η Ελλάδα εξοπλίζει δήθεν παράνομα τα νησιά της απειλώντας την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, η οποία οφείλει να αντιδράσει. Σε αυτό το δηλητηριώδες κλίμα εντάσσονται και οι φωτογραφίες κατασκοπίας σε Λέσβο και Σάμο, με την τουρκική ηγεσία να εμπλέκει και τις ΗΠΑ προκειμένου να υπονομεύσει την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αναθεωρητική πολιτική μιμητισμού του εισβολέα στην Ουκρανία Βλάντιμιρ Πούτιν, για την οποία έχει κρούσει πολλάκις τον κώδωνα του κινδύνου σε εταίρους και συμμάχους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής και μηδενικής ανοχής σε αυταρχικούς ηγέτες που φαντασιώνονται την αλλαγή συνόρων δια της βίας, διαμηνύοντας παράλληλα με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές όλων των Ελλήνων και δεν θα γίνει επουδενί ανεκτή.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή το εκτός ορίων ντελίριο της ηγεσίας της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και πλήρη ετοιμότητα. Αν και εκτιμάται ότι το casus belli λειτουργεί αποτρεπτικά για μία εισβολή «ένα βράδυ» σε ελληνικό νησί με πρόσχημα την οχύρωσή του, καθώς ουδείς στη διεθνή κοινότητα θα το δικαιολογούσε και θα πυροδοτούσε αναμφίβολα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, το σενάριο ενός επεισοδίου με αποκλεισμό κάποιου νησιού σε σχέση με την αποστολή στρατιωτικού υλικού βρίσκεται εδώ και καιρό στα ραντάρ του Μεγάλου Μαξίμου, του Υπουργείου Εξωτερικών και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού Πενταγώνου. «Πάντοτε είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά και ουσιαστικά επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων και των εθνικών μας δικαίων», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αμερικανικό χαστούκι στην Τουρκία μετά το διάβημά της στην Ελλάδα

Η πάγια τακτική διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κλιμακώθηκε χθες με το διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, προκαλώντας τα αστραπιαία αντανακλαστικά του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις ως παντελώς αβάσιμες και ασύμβατες με το Διεθνές Δίκαιο, υπενθυμίζοντας ότι έχει απαντήσει σε όλα τεκμηριωμένα με επιστολές στον ΟΗΕ, ενώ κατέδειξε ποιος είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος και ταραξίας της Ανατολικής Μεσογείου επισημαίνοντας την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

Ακολούθησε το νέο ανθελληνικό παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν με νέες απειλητικές κορώνες και λεονταρισμούς ότι οι "Έλληνες θα λογοδοτήσουν" και οι απαξιωτικές εκφράσεις για «φούστες» κάτω από τις οποίες κρύβονται οι Έλληνες. Μόνο που για άλλη μία φορά του γύρισαν μπούμερανγκ,  αν κρίνει κανείς από το βραδινό «χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δια εκπροσώπου του παρείχε ξεκάθαρη στήριξη στα δίκαια της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι: «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (σ.σ. του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται». Τόνισε, δε, την ανάγκη αποφυγής ρητορικής που μπορεί να αυξήσει την ένταση μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Συμμαχική «ασπίδα» στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, η ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι σύμμαχοι της χώρας μας υψώνουν ασπίδα αποτροπής στο Αιγαίο, εκπέμποντας ένα συμβολικό αλλά πολύ ηχηρό μήνυμα στα «νταηλίκια» της Τουρκίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η ελληνογαλλική άσκηση “ARGO-22” στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, τον Άγιο Ευστράτιο και τη Σκύρο. Παράλληλα, στην Κρήτη υπάρχει ισπανική παρουσία με το αεροπλανοφόρο Χουάν Κάρλος όπου σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας με την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, έλαβε χώρα έξω από την Κάρπαθο. Ενώ και το αμερικανικό Τζορτζ Μπους βρίσκεται δυτικά της Κρήτης και για επόμενες ημέρες θα καταπλεύσει στη Σούδα. Παράλληλα, συνεχίζεται και η διεθνοποίηση του επιθετικού κρεσέντο της Τουρκίας, που είναι βέβαιο ότι θα θέσει επί τάπητος ο Πρωθυπουργός στην Πράγα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA