Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Πράγα είναι μαγική πόλη – δεν ξέρω αν προσφέρεται για επίλυση διαφορών. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαμήλωσε τις προσδοκίες για μια ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στην άτυπη σύνοδο των χωρών της ΕΕ. Ρώτησα πιο ειδικό άνθρωπό μου μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου που μου απάντησε πως πρώτον, ο Ερντογάν δεν έχει καν απαντήσει για το εάν θα παραβρεθεί, δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο αίτημα από τουρκικής πλευράς και τρίτον, η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να απευθύνει τέτοιο αίτημα. Αρα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Την επομένη μάλιστα, στη σύνοδο του Med-7 θα μπορούσε να είναι και η επίσημη πρώτη της νικήτριας των ιταλικών εκλογών, εφόσον έχει αναδειχθεί πρωθυπουργός. Μη βιάζεσαι, μου απάντησε ο ίδιος ο άνθρωπος, που παραμένει αυστηρά θεσμικός.

Ο Πρόδρομος Καλίν

Βέβαια όλα αυτά δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα. Έχουν ως βάση εκκίνησης τα όσα λέει ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο στενότερος συνεργάτης του Ερντογάν και ο άνθρωπος που μπαίνει μπροστά, ή μάλλον βγαίνει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης όταν τα πράγματα σκουραίνουν για τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτός ήταν που έριξε την ιδέα μιας πιθανής συνάντησης που αποτέλεσε και τη βάση σχολίων του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος προέβλεψε έκρηξη της τουρκικής επιθετικότητας με δύσκολα διλήμματα. Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν διεκδικεί ρόλους αλλά αισθάνεται την ανάγκη να εξωτερικεύσει την ανησυχία του.

«Ζεσταίνεται» ο Αβραμόπουλος

Η «καρδιά» της ΝΔ θα χτυπά τις επόμενες μέρες στην Κρήτη, όπως σας έγραψα από χθες, όπου θα διοργανωθούν τα Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την παρουσία της ηγεσίας της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, δηλαδή του Μάνφρεντ Βέμπερ και αρκετών άλλων ευρωβουλευτών. Είδα, πάντως, με ενδιαφέρον το όνομα του πρώην επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου ανάμεσα στους ομιλητές που πρόταξε η ΝΔ και είναι δηλωτικό του ενδιαφέροντος Αβραμόπουλου να επανακάμψει στην πρώτη γραμμή. Βεβαίως, το πώς θα το κάνει είναι μια άλλη συζήτηση, διότι η προοπτική του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ είναι μάλλον θολή. 

Συνωστισμός για το ευρωψηφοδέλτιο

Πάντως, μιας και πιάσαμε τα ευρωπαϊκά, στη ΝΔ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και για την ευρωλίστα του κόμματος, όπου είναι πιθανό να έχουμε αλλαγή με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Πλην των νυν ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Άννας Ασημακοπούλου και Στέλιου Κυμπουρόπουλου που έχουν κάνει μόνο μια ιδέα, στο παρασκήνιο ακούγονται διάφορα ονόματα ενδιαφερομένων. Καταγράφω αυτό της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα, έχει ακουστεί το όνομα της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη και εσχάτως αυτό του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά. Να σας πω, επίσης, ότι η Ευρωβουλή είναι στο πίσω μέρος του μυαλού και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα

Η αποχώρηση Σέρμπου

Πλήγμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη η αποχώρηση του Σωτήρη Σέρμπου από την θέση του διπλωματικού του συμβούλου, με τις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη να δείχνουν ταύτιση του κ. Σέρμπου με το Μέγαρο Μαξίμου. Εγώ δεν είχα ποτέ διαβάσει τον Σέρμπο ως άνθρωπο με εγγύτητα στις απόψεις Τσίπρα, οπότε η επιλογή του εξαρχής είχε χαρακτηριστικά ενός συστημικού διεθνολόγου. Η πιθανότερη εκδοχή είναι πως δεν ταίριαξε η χημεία των δυο και ο καθένας διάλεξε το δρόμο του.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος για τον Παύλο Μπακογιάννη

Αρκετοί ήταν οι πολιτικοί που θυμήθηκαν χθες τον Παύλο Μπακογιάννη, 33 χρόνια μετά το θάνατό του. Ξεχώρισα την ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου που τίμησε τη μνήμη του πολιτικού που «αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση».

Εγένετο Πατρίδα

Ο πρώτος εν Ελλάδι που έσπευσε να χαιρετίσει την επικράτηση της Μελόνι στην Ιταλία είναι ο επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα», Κωνσταντίνος Μπογδάνος που ανακοίνωσε χθες την ίδρυση κόμματος με αντιπρόεδρο το πάλαι ποτέ στέλεχος τη ΝΔ, Αφροδίτη Λατινοπούλου. Βλέπω την αγωνία τους να εκφράσουν την άκρα δεξιά στην Ελλάδα, φοβάμαι πάντως ότι τον χώρο τον έχουν προλάβει άλλοι πριν από αυτούς.  

Η ώρα της αλήθειας για τους Αγίους Ισιδώρους

Το πόρισμα του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερώνυμου για τα όσα είχαν γίνει στο παρελθόν (το πόρισμα χρονολογείται στο 2017) έβγαλαν χθες στη δημοσιότητα τα ellinika hoaxes και καλά έκαναν. Ο Μητροπολίτης, ένας σοβαρός άνθρωπος, περιγράφει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για για τη δράση του ιερέα Δημητρίου Λουπασάκη ή αλλιώς για τους φίλους παπα-Δημήτρη. Η νεότερη απάντηση της εκκλησίας, όμως, θα δοθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο των 12 Ιεραρχών, όχι στην Ολομέλεια της Ιεραρχίας. Πότε θα γίνει; Κανείς δεν ξέρει. Η Ιεραρχία, πάντως, συγκαλείται εθιμοτυπικά αρχές Οκτώβρη, συνεπώς η ΔΙΣ θα γίνει μετά τα μέσα του μήνα. Φίλος μου έμπειρος περί τα εκκλησιαστικά, πάντως, μου είπε ότι δεν περιμένει πολλά. Στο χειρότερο σενάριο να μεταφερθεί σε άλλη μονή ο παπα-Δημήτρης, με τους φίλους του εντός Ιεραρχίας να λένε ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει καταφέρει να ζωντανέψει μια νεκρή μονή, όπως οι Άγιοι Ισίδωροι

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA