ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/09/2022 14:47

Τουρκία: Νέο «χαστούκι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Ερντογάν - «Σεβαστείτε την Ελλάδα»

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πίτερ Στάνο στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Νέο «χαστούκι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Ερντογάν - «Σεβαστείτε την Ελλάδα»
Πηγή: AP
Ανάγνωση:

Νέο μήνυμα «χαστούκι» στην Τουρκία έστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. Αλλωστε, το είχε τονίσει νωρίτερα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πως η «Ελλάδα ό,τι είχε να πει, το είπε... Εχουν απέναντί τους Ευρώπη και συμμάχους» και τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», όπως τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Η Αγκυρα εδώ και μήνες προκαλεί την Ελλάδα με αποκορύφωμα το γεγονός ότι το απόγευμα της Δευτέρας ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Γι' αυτό ο Πίτερ Στάνο απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών». Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την Ε.Ε.» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική». Ακόμη, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

Τα ξημερώματα, προηγήθηκε το «ράπισμα» από πλευράς των ΗΠΑ στην Τουρκία μέσα από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο υπογράμμιζε πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται. Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για Τουρκία: «Η Ελλάδα ό,τι είχε να πει, το είπε - Εχουν απέναντί τους Ευρώπη και συμμάχους»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται» ξεκαθάρισε. Και κατέληξε: «Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Video Loading...

Επιμένει στις προκλήσεις ο Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Πάντως, πριν από το μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φροντίσει να κάνει μία ακόμη πρόκληση κατά της χώρας μας. «Ως Τουρκία, δεν επιδοκιμάζουμε τη μόλυνση του Αιγαίου και της Μεσογείου με ανθρώπινο αίμα, δάκρυα ή εχθροπραξίες. Θέλουμε ειρήνη με όλη μας την καρδιά, θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή μας μαζί με την ίδια μας την πατρίδα. Θέλουμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, με δίκαιο τρόπο, μέσω του διαλόγου. Πάντα επιχειρηματολογούσαμε γι' αυτό», ανέφερε.

Video Loading...

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας στη Γαλάζια Πατρίδα μέχρι το τέλος. Με αυτή την αντίληψη, ενισχύουμε την αμυντική μας βιομηχανία ακολουθώντας τα βήματα του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο οποίος είπε ότι ενώ δίνει έμφαση στη διπλωματία, αυτός που κυριαρχεί στις θάλασσες θα κυριαρχήσει στον κόσμο. Η ναυτιλία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους έχω τα περισσότερα έργα και έχω προχωρήσει στην αμυντική βιομηχανία. Η χώρα μας είναι σήμερα μία από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν σε εθνικό επίπεδο ένα πολεμικό πλοίο. Μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας τα εθνικά μας πολεμικά πλοία, αμφίβια πλοία, πλοία σεισμικής έρευνας, πλοία πληροφοριών, πλοία διοικητικής μέριμνας και σκάφη ακτοφυλακής. Ευτυχώς, έχουμε φτάσει σε ποσοστό τοπικής προσαρμογής έως και 70% σε αυτά τα έργα.

«Σήμερα, είμαστε περήφανοι για την 484η επέτειο της νίκης μας στην Πρέβεζα. Αυτή η νίκη, κατά την οποία το οθωμανικό ναυτικό υπό τη διοίκηση του ναύαρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα συνέτριψε το ναυτικό των Σταυροφόρων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία καμπής στην τουρκική ναυτική ιστορία. Μετά από αυτή τη λαμπρή νίκη που μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη, η Μεσόγειος μετατράπηκε κυριολεκτικά σε θάλασσα ειρήνης», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Μεσόγειος όπως και άλλες περιοχές όπου κυριαρχούσαν οι πρόγονοι μας, παραδόθηκε στις αναταραχές, τις συγκρούσεις και την ιμπεριαλιστική κατοχή. Λυπούμαστε βαθιά για το γεγονός ότι η Μεσόγειος, που υπήρξε το λίκνο των πολιτισμών σε όλη την ιστορία, μνημονεύεται σήμερα με ένταση, ενεργειακό ανταγωνισμό και πρόσφατα με τους θανάτους μεταναστών. Χιλιάδες καταπιεσμένοι από τον εμφύλιο και τις σφαγές στη Συρία, άφησαν την τελευταία τους πνοή στα μανιασμένα νερά της Μεσογείου», ανέφερε σύμφωνα με το TRT.

«Αντί να αποτρέψουν αυτούς τους θανάτους για 11 χρόνια, οι δυτικές χώρες προτίμησαν να παίξουν το παιχνίδι των τριών πιθήκων μπροστά στις τραγωδίες. Δεν ελήφθησαν μέτρα για την πρόληψη περιφερειακών κρίσεων, τον τερματισμό των συγκρούσεων και την εξάλειψη των λόγων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν. Επιπλέον, οι πόρτες που ήταν κλειστές για τους πρόσφυγες άνοιξαν διάπλατα στους τρομοκράτες του PKK και στους φετοϊστές απατεώνες που δολοφόνησαν τον λαό μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στο Λαύριο προστατεύονται δολοφόνοι»

«Σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, ειδικά στο Λαύριο στην Ελλάδα, προστατεύονται οι δολοφόνοι που θα χύσουν το αίμα των πολιτών μας. Καθώς οι φωλιές του τρόμου στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ πέφτουν, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης δημιούργησαν ανοιχτά στρατόπεδα σε ορισμένες χώρες. Οι χώρες που μας μιλούν για το δικαίωμα να είμαστε γείτονες δεν πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτούς τους εχθρούς της ανθρωπότητας και της δημοκρατίας», ανέφερε ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ