Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλιμακώνει επικίνδυνα την επιθετικότητά της στο Αιγαίο η Τουρκία, με σκοπό να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα πυροδοτώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο αντίκτυπος των καθημερινών πολεμικών απειλών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν εξαντλείται στο επίπεδο δηλώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων μόνο για εσωτερική κατανάλωση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023, στοχεύοντας να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του. 

Διαβάστε ακόμηΕνοπλές Δυνάμεις: Οι 3 ασκήσεις στο Αιγαίο που «δένουν χειροπόδαρα» τον Ερντογάν

Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η στρατηγική αποτυπώνεται και στο πεδίο με την ποιοτική αλλά κυρίως την ποσοτική αναβάθμιση των προκλήσεων να επιχειρεί να ορίσει το νέο πλαίσιο των παράνομων διεκδικήσεων της γείτονα στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο κατά το πρώτο 8μηνο του 2022 καταγράφεται υπερδιπλασιασμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ενώ έχουν τριπλασιαστεί οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, δημιουργώντας ένα οριακό πτητικό περιβάλλον με την Αγκυρα να είναι πλέον σαφές ότι αναζητά μία αφορμή για να ξεδιπλώσει την πολεμική της ατζέντα

Ειδικότερα, τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας αναφορικά με τις καταγεγραμμένες παράνομες ενέργειες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αποτελούν την πιο ξεκάθαρη απόδειξη για τους σχεδιασμούς του καθεστώτος Ερντογάν. Οι αριθμοί πραγματικά εξοργίζουν καταδεικνύοντας από τη μία πλευρά το απίστευτο θράσος της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και από την άλλη τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται στην περιοχή μας από την επιστράτευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την εξυπηρέτηση της επεκτατικής στρατηγικής της Αγκυρας. 

113% αυξήθηκαν οι παραβιάσεις των Τούρκων σε έναν χρόνο 

Σε αυτές τις συνθήκες, το χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Αύγουστος 2022 καταγράφηκαν συνολικά 5.858 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου όταν κατά τη διάρκεια του 2021 οι παραβιάσεις ανήλθαν σε 2.744. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι παραβιάσεις αυξήθηκαν κατά 113% σε σχέση με το 2021.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η τουρκική προκλητικότητα κορυφώθηκε με 1.126 παραβιάσεις να συνιστούν τη μεγαλύτερη καταγραφή για την τρέχουσα χρονιά. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα στοιχεία των υπερπτήσεων εθνικού εδάφους, καθώς το 8μηνο του 2022 έφτασαν τις 156 όταν την περσινή είχαν σημειωθεί 48 συμβάντα. Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα οι Ελληνες πιλότοι διαπιστώνουν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη εισέρχονται παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο όλο και πιο συχνά οπλισμένα. Εως τις 30 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 144 οπλισμένοι σχηματισμοί, αριθμός μεγαλύτερος από τους οπλισμένους σχηματισμούς (126) της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που προχώρησε σε παραβιάσεις το 2021. Αυξημένες είναι και οι εμπλοκές (170) φέτος σε σχέση με τα περσινά δεδομένα (145). Οσο για τον συνολικό αριθμό των τουρκικών αεροσκαφών, που πραγματοποίησαν παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, από τα 1.314 το 2021 φτάσαμε στα 1.635 το 8μηνο του 2022. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA