Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε χαλαρό κλίμα έγινε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου, αν και λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αρκετών υπουργών υπήρχαν απουσίες. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε την απουσία του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν σε προγραμματισμένο ραντεβού με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και επενδυτές στο Βερολίνο. «Πού είναι ο Άδωνις;», είπε ο πρωθυπουργός και όταν πήρε την απάντηση ότι είναι στη γερμανική πρωτεύουσα αντέτεινε «έχει κανένα τουρνουά τένις;». Σχολιάζοντας προφανώς τις τεννιστικές επιδόσεις του υπουργού του, ο οποίος το Σαββατοκύριακο πήγε πολύ καλά σε τουρνουά που έγινε στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Να συγκρατηθούν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ο Νότης και οι οπερατέρ

Μένω στα του υπουργικού, διότι το χαλαρό κλίμα συνεχίστηκε και στη συνέχεια. Κάποια στιγμή, ο Θάνος Πλεύρης αναφερόταν σε προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη να ζητά τη δρομολόγηση κάποιων προσλήψεων διασωστών στον νησί του, τη Χίο. «Δεν χρειάζεται διασώστες, οπερατέρ και σκηνοθέτες χρειάζεται», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαλαρώνοντας το κλίμα, μιας και ο υπουργός έκανε πρόσφατα μια guest εμφάνιση στη σειρά "Παγιδευμένοι" του ΑΝΤ1, υποδυόμενος έναν...υπουργό, με δεδομένο ότι τα γυρίσματα γίνονταν στο υπουργείο του. Ο κ. Μηταράκης, πάντως, ο οποίος έχει χιούμορ, γέλασε με το αστείο του κ. Μητσοτάκη.

Καλό κλίμα

Για να κλείσω την ενότητα «υπουργικό», πολλοί ήταν οι υπουργοί που αυθορμήτως μου είπαν ότι το κλίμα ήταν τόσο καλό στη χθεσινή συνεδρίαση που τους θύμισε υπουργικά συμβούλια μετά την εκλογική νίκη του 2019, όταν όλα φαίνονταν ευκολότερα και δεν υπήρχαν κρίσεις. Μάλιστα, κάποιοι αντιπαρέβαλαν το χθεσινό κλίμα με το βαρύ κλίμα που υπήρχε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Αυγούστου, όταν τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα πολιτικά για την κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Ήδη, δε, το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε να λειτουργεί κάπως σαν πολιτικό κέντρο, όπως είχε προαναγγείλει στην προηγούμενη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός. 

Τσίπρας - Ανδρουλάκης

Εδώ και καιρό σας έχω γράψει ότι σήμερα η Ευρωβουλή θα τιμήσει τη μνήμη του Μανόλη Γλέζου. Κι επειδή ο Γλέζος είχε κατακτήσει μια υπερκομματική αναγνώριση στη διάρκεια του βίου του, υπερκομματική θα είναι και η πολιτική παρουσία στην τιμητική για αυτόν εκδήλωση. Τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας. Τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα το εκπροσωπεί ο Πρόεδρός του, ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Το ενδιαφέρον είναι πως προηγουμένως ο Τσίπρας θα συναντήσει την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα. Αναμένω πως θα πει πολλά για το θέμα των παρακολουθήσεων. Μάλιστα αύριο η Γιούροβα έρχεται στην Αθήνα. Εδώ λοιπόν βλέπω μια αφορμή για τον Τσίπρα να «μπριφάρει» τον Ανδρουλάκη σε σχέση με τα όσα πει στην Αντιπρόεδρο. Άρα μπορεί να υπάρξει μια ολιγόλεπτη - έστω στα όρθια συνάντηση των δυο. Για να δούμε, εάν οι Βρυξέλλες θα βγάλουν ειδήσεις.

Το μήνυμα Βέμπερ για την Ελλάδα

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα μετέφερε χθες ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ηράκλειο. Ο Βέμπερ ευχαρίστησε την Ελλάδα στο twitter για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην Μεσόγειο - δηλώνοντας πως η Ελλάδα δείχνει το πώς πρέπει να μεταχειριστούμε την Τουρκία. Στην Ευρώπη είναι θορυβημένοι για την ολοένα και αυξανόμενη επιθετική ρητορική των Τούρκων και δηλώνουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Άνθρωπός μου πάντως στις Βρυξέλλες μου επεσήμανε πως στην ανάλυση που κάνουν στο ιερατείο της Κομισιόν, η Τουρκία δεν θα αποτολμήσει να στήσει επεισόδιο στο Αιγαίο, αφού πρώτον η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, δεύτερον έχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τρίτον θα αποτελούσε κίνηση τεράστιου ρίσκου. Ενώ όσο το παίζει βαρύς και απειλητικός, τουλάχιστον κερδίζει πόντους στο εσωτερικό. Ας ελπίσουμε να επιβεβαιωθούν.

Ξεκινά τη Δευτέρα το συνέδριο του Ευάγγελου Βενιζέλου

Το έκτο ετήσιο συνέδριο με τίτλο Κύκλος Ιδεών που οργανώνεται από το 2017 με τον γενικό τίτλο: «Η Ελλάδα Μετά» θα λάβει χώρα την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Σε εννέα θεματικούς  Κύκλους  και δεκαεπτά  πάνελ θα συζητηθούν οι βασικές παράμετροι μιας εθνικής στρατηγικής. Αφετηρία της συζήτησης είναι μεγάλη εις βάθος έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών η Merton Analysis και θα παρουσιάσει ο Στράτος Φαναράς. Αντικείμενο της έρευνας είναι ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει τη διεθνή περιδίνηση και αξιολογεί τις εθνικές στρατηγικές προτεραιότητες η ελληνική κοινωνία. Η εισαγωγική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου για το πλαίσιο του συνεδρίου έχει ως τίτλο το ζητούμενο του συνεδρίου: να  μετακινηθούμε «από μία δημόσια συζήτηση εκτός θέματος σε μια Ελλάδα εντός θέματος». Διέκρινα πάρα πολύ ενδιαφέροντα πάνελ. Πληροφορίες για το πρόγραμμα αναζητείστε εδώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA