Μενού
  • Α-
  • Α+

Το καλοκαίρι του 2020, η έξοδος και ανάπτυξη του ελληνικού στόλου στην πρώτη φάση της ελληνοτουρκικής κρίσης, ήταν αστραπιαία. Το Πολεμικό Ναυτικό απέδειξε και τότε ότι όποτε και αν απαιτηθεί είναι πανέτοιμος. Δύο χρόνια μετά και με τις σχέσεις ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, ολόκληρος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο. Οχι για «θερμό» επεισόδιο όπως τότε, αλλά για την άσκηση Λόγχη που ξεκίνησε σήμερα και λήγει αύριο. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2/3 του στόλου θα επιστρέψουν στη βάση τους, ενώ θα παραμείνουν όσα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση με τη Γαλλία που ακολουθεί. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι θα καταδικάσουν τις απειλές στην Ελλάδα, λένε πηγές της γαλλικής προεδρίας

Εξάλλου, η στρατιωτική ατάκα «είμαστε σε επιφυλακή» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν βρίσκεται απλά σε ετοιμότητα, αλλά περιμένει την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε αυτό το γαϊτανάκι η Τουρκία έχει μείνει μόνη», για να μιλήσει για την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων: «Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας».

Προσοχή η Λόγχη... τρυπάει 

Ετσι, παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του στόλου ήταν προγραμματισμένη και εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης «Λόγχη» στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και των Κυκλάδων, εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα στη Ν.Α Μεσόγειο, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού στη Μεσόγειο. Το Orus Reis έχοντας ολοκληρώσει τις μετασκευές και την αναβάθμιση του λογισμικού του, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών των συστημάτων του στην θαλάσσια περιοχή του Βοσπόρου.

Η «Λόγχη», χαρακτηρίζεται ως μία «άσκηση του ναυτικού υψηλής ετοιμότητας», καθώς ρίχνει στο Αιγαίο όλες τις κυρίες μονάδες του στόλου: Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη σε πλήρη σύνθεση και ανάπτυξη, φορτωμένα με όλα τους τα οπλικά συστήματα. Γίνεται εκτέλεση πραγματικών πυρών με όλους τους τύπους πυροβόλων, ενώ τα πολεμικά σενάρια είναι τα εξής: Αντιαεροπορικού πολέμου, Ανθυποβρυχιακού πολέμου, Πολέμου επιφανείας, αλλά και μορφών πολέμου από τα συμπεράσματα που έχουν εξάγει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020.

Ο ύποπτος ρόλος του Oruc Reis

Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει σαφές μήνυμα προς την πλευρά της Άγκυρας εν όψει της επικείμενης καθόδου του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» από τη Μαύρη Θάλασσα στη Ν.Α Μεσόγειο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex για τις ανάγκες ερευνών του Orus Reis τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023, μέσα στις πραγματικές προθέσεις της είναι να στείλει το σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, συνθήκες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί εντολές στα περιπολούντα πλοία του Π.Ν στο Νότιο Αιγαίο να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αύξηση της τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή.

Παράλληλα, ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει να δημιουργήσει μία κατάσταση διπλής κρίση στις σχέσεις της αφενός με την Ελλάδα αφετέρου με την Κύπρο. Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο η Άγκυρα είναι πιθανόν να συνδέσει την αποστολή του Oruc Reis στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου με την ταυτόχρονη μετακίνηση του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το σημείο που βρίσκεται τώρα, 55 μίλια νότια της Αττάλειας, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Να σημειώσουμε πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, με την κυπριακή πλευρά να θεωρεί πως αμέσως μετά ενδέχεται να κινηθεί σε περιοχή δυτικά η ακόμη και νότια της Μεγαλόνησου.

Οι άλλες ασκήσεις που τρέμει ο Ερντογάν

Ωστόσο, οι ταυτόχρονες πολεμικές ασκήσεις στο Αιγαίο μέσω των οποίων η Ελλάδα μαζί με τους συμμάχους της «χτενίζουν» την περιοχή, δημιουργούν τεράστιους πονοκεφάλους στον Τούρκο πρόεδρο. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή μοιάζει με «αποκλεισμένα στενά» πια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι σε πλήρη ετοιμότητα και για τις ασκήσεις με Γαλλία και Ισπανία που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπάρχουν στη θάλασσα 13 φρεγάτες, 10 υποβρύχια, 18 πυραυλάκατοι, πλοία γενικής υποστήριξης και αρματαγωγά, τα οποία ανήκουν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε αυτά προστίθενται τα γαλλικά και ισπανικά πλοία που βρίσκονται ήδη στη χώρα για ασκήσεις. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η ελληνογαλλική άσκηση «Αργώ 2022» στο βόρειο Αιγαίο μέχρι και τις 30 του μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στον Αη Στράτη. Παράλληλα, εξελίσσεται η ελληνοϊσπανική άσκηση, νοατιοανατολικά της Κρήτης, με τους Ισπανούς να έχουν φέρει το  «βαρύ πυροβολικό» τους το «Χουάν Κάρλος» που αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του τουρκικού «Αναντολού». 

Παράλληλα, σε λίγες μέρες φτάνει στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» (σ.σ. αντικαταστάτης του «Χάρι Τρούμαν») που θα πλέει παράλληλα με το γαλλικό «Τονέρ», αλλά και τα βαρέα ναυτικά όπλα που θα παρατάξουν οι Ιταλοί και οι Κύπριοι που επίσης συμμετέχουν στην άσκηση. Μάλιστα, ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία για μια επόμενη άσκηση που θα συμπεριλαμβάνει και το Ισραήλ. Φυσικά, το μήνυμα τόσο της Ελλάδας, όσο και των συμμάχων της μέσα από αυτές τις ασκήσεις είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν βρίσκεται στο Αιγαίο για να επιτεθεί, αλλά για να εξελίξει τακτικές και στρατηγικές πολέμου εν καιρό Ειρήνης! Την ώρα λοιπόν που ο Ερντογάν ψάχνει εχθρούς, η Ελλάδα τους αντιπαρατάσσει τους... φίλους της, τους συμμάχους της που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στον σουλτάνο, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να δημιουργήσει ένταση στο πεδίο γιατί πολύ απλά η απάντηση δεν θα τον ευνοήσει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA