Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Google για την επένδυση cloud region στην Ελλάδα κάνοντας αναφορά στα κέρδη που θα έχει η χώρα μας από τέτοιες κινήσεις αλλά και στο δικό του όραμα αναφορικά με την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μία δυναμική επένδυση, η οποία μπορεί να εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας όπως μας είπε και η Adaire Fox-Martin, παραπάνω από 2 δις ευρώ έως το 2030 και το σημαντικότερο να δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας».

Διαβάστε ακόμη: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν - Οποιος παραβιάζει τα σύνορα, τιμωρείται - Δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο αιώνα

Παράλληλα τόνισε πως: «Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία 3 χρόνια.  Θυμίζω ενδεικτικά το κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη,  το κέντρο πληροφορικής της Deutsche Telekom, στρατηγικές κινήσεις όλων των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας πληροφορικής, Microsoft, Cisco σε data centers και clouds…».

Ο κ. Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του ευχαριστώντας «κυρίως για την εμπιστοσύνη την οποία δείχνετε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων. Γιατί αυτά τα 15 χρόνια η Google όχι μόνο έμεινε στη χώρα μας σε δύσκολες στιγμές αλλά ενίσχυσε και την παρουσία της. Κατέγραψε έτσι τη δική της συμβολή στην αναπτυξιακή τροχιά της πατρίδα μας, η οποία παραμένει σταθερά ανοδική παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον».

Και συνέχισε αναφερόμενος στα αισιόδοξα μηνύματα των αριθμών: «Αρκεί να δει κανείς τις τάσεις όλων των σχετικών δεικτών, γιατί πίσω από τις πραγματικές δυσκολίες της συγκυρίας, τις τιμές, την ακρίβεια, τους μισθούς που στη χώρα μας ακόμα παραμένουν χαμηλοί, κρύβονται μία σειρά από αισιόδοξα δεδομένα. Ο ρυθμός ενίσχυσης του ΑΕΠ ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η έκρηξη των επενδύσεων και το ρεκόρ των εθνικών εξαγωγών είναι μία πραγματικότητα. Η μείωση της ανεργίας είναι η πιο δυναμική στην πατρίδα μας. Οι νέοι συμπολίτες μας που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης επιλέγουν και πάλι να επιστρέψουν και να γίνουν μέρος αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας ανάταξης της Ελλάδας».

Συμπλήρωσε δε πως: «Και βέβαια η πολιτεία εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό νοικοκυριών κι επιχειρήσεων όπως το έκανε στη διάρκεια της πανδημίας έτσι και τώρα εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς και διαρκούς ενεργειακής κρίσης και κρίσης ακρίβειας. Οι αριθμοί λένε πολλά όμως οι ιστορίες των ανθρώπων τα λένε όλα. Και γι’ αυτό χαίρομαι που στο βιντεο που ανοίξατε την εκδήλωση ακούσαμε πραγματικές αφηγήσεις συμπολιτών μας για το πως η τεχνολογία πραγματικά αλλάζει τη  ζωή τους και την κάνει καλύτερη. Αυτές οι μαρτυρίες αποδεικνύουν πως η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα μας. Είναι οδηγός για το αύριο που είναι ήδη εδώ. Ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία μας αρκεί να έχει η χώρα προσανατολισμό και σχέδιο».

«Οραμά μου το ψηφιακό άλμα»

«Δεν έχω κρύψει από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας, το όραμά μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας. Και βασικός πυλώνας αυτού του εθνικού σχεδίου, είναι το σχέδιό μας «Ελλάδα 2.0» είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας και με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι η Google αλλά και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου συντάσσονται προς αυτές τις κατευθύνσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συνεχίσει αναφερόμενος στα κέρδη της χώρας λέγοντας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημαντική απόφαση της Google να δημιουργήσει ένα Cloud region στην Ελλάδα. Είναι μία δυναμική επένδυση, η οποία μπορεί να εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας όπως μας είπε και η Αντέρ παραπάνω από 2 δις ευρώ έως το 2030 και το σημαντικότερο να δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας. 

Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία 3 χρόνια. Θυμίζω ενδεικτικά το κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη,  το κέντρο πληροφορικής της Deutsche Telekom, στρατηγικές κινήσεις όλων των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας πληροφορικής, Microsoft, Cisco σε data centers και clouds…».

«Προτεραιότητα οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής»

« Αλλωστε οι επενδύσεις ειδικά σε τομείς αιχμής αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μια νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά και γιατί αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων. 

Ο δρόμος το ξέρετε καλά δεν στρώθηκε από μόνος του. Δόθηκαν πολλές μάχες, καταπολεμώντας το θηρίο της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό και το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, αλλάζοντας νοοτροπίες, διορθώνοντας ιδιοτροπίες, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο μέσα από μία ανάπτυξη που ξεπερνά και τις δικές μας προβλέψεις, ώστε αυτός με τη σειρά του να επιστρέψει πίσω στις επιχειρήσεις τις οποίες ελαφρύνουμε με περισσότερα φορολογικά κίνητρα με μειωμένους φόρους μειωμένες εισφορές. Αλλά δίνοντας και πιο ενισχυμένα κίνητρα για καινοτόμες επενδύσεις όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα. Πρόκειται για μία διαρκή προωθητική μεταρρυθμιστική διαδικασία προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, του κράτους, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και των μεσαίων ώστε αυτές να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις ρυθμίσεις της εποχής» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Πάνω από 10 δισ. πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν σε όλους τους τομείς της παραγωγής… Και βέβαια ναι έγιναν άλματα στη χρήση της τεχνολογίας. Ενισχύθηκαν οι υποδομές cloud και data centers. Η Ελλάδα πια έχει ένα δυναμικό και ολοένα πιο αναπτυσσόμενο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας. Και βέβαια το δημόσιο δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτή τη λογική. Στρέφεται πια νομοθετικά και κανονιστικά σε cloud πολιτικές… Ενώ μια νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να ανέβουν στο άρμα των τεχνολογιών του μέλλοντος. Το ίδιο βέβαια και η θωράκιση από διαρκώς αυξανόμενες κυβερνοαπειλές, που συνιστά βασικό πυλώνα της εθνικής μας άμυνας αλλά και η απόλυτη προσαρμογή με τις αυστηρές προδιαγραφές που η ΕΕ θέτει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η τεχνολογία βέβαια δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός. Είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη ενός διπλού στόχου: την καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Το ψηφιακό κράτος παρέχει δέσμη 1500 υπηρεσιών από gov.gr είναι μια σιωπηλή επανάσταση με εκρηκτικό όμως κοινωνικό κ οικονομικό αποτέλεσμα. 

Για τις δράσεις της Google αυτά τα 10 χρόνια κι όσα σχεδιάζονται για το μέλλον ακούσαμε πολλά. Ξεχωρίζω τις δράσεις – που αποδίδω ιδιαίτερη σημασία – πέρα από το cloud region – δείχνουν την πολύπλευρη εμβέλεια της τεχνολογίας αλλά και τη συμβατή με αυτή οπτική της εταιρίας. Με πρώτη το χώρο της απασχόλησης. Η cloud αποκτά μεγαλύτερη δυναμική… συζητήσαμε και πως Google μπορεί να μας βοηθήσει στην εκπαίδευση εργαζομένων του δημοσίου. Χαιρετίζω και την απόφασή σας να δημιουργήσετε δύο κέντρα αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία στη χώρα μας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Εχουμε όλοι μας μία αίσθηση, μία επίγνωση, των πολύ μεγάλων διεθνών δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας. Έχω μάθει όμως πάντα να ατενίζω το αύριο με αισιοδοξία και επιστρέψτε μου να δανειστώ μία φράση του συνιδρυτή της Google που έλεγε και έκανε πράξη ότι η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθάει να τολμάς πράγματα που οι πιο πολλοί δεν θα έκαναν. Εμείς λοιπόν τολμάμε και σε αυτή την τολμηρή και συναρπαστική πορεία είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, ανέφερε: «Ανακοινώνουμε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο σε αυτή την ολοένα αυξανόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Google. Τα τελευταία 15 χρόνια ήδη μας έχουν δώσει πολλές ευκαιρίες για να γυρίσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει. Τώρα όμως έχουμε την ευκαιρία πραγματικά να δίνουμε μία παγκόσμια καθολική πρόσβαση και επισημότητα σε αυτά που παρέχουμε. 

Σήμερα λοιπόν ανακοινώνουμε το πρώτο cloud region εδώ στην Ελλάδα. Αυτό λοιπόν θα δώσει αποθήκευση και υπηρεσίες cloud για όλους τους πελάτες της Google. Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι γιατί επεκτείνουμε αυτή την εταιρική σχέση, άρα αυξάνουμε και επεκτείνουμε την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό. Επίσης στοχεύουμε στην ανάπτυξη απευθείας σε τοπική κλίμακα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι φορείς και οι εταιρίες εδώ στην Ελλάδα θα μπορέσουνε να χρησιμοποιήσουν στα μέγιστα αυτή την τεχνολογία. 

Αυτό ουσιαστικά παρέχει μία πλατφόρμα που θα είναι η τάση για την ανάπτυξη για όλους τους φορείς, όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους οικονομικούς κλάδους στην Ελλάδα. Θα δώσει την ευκαιρία… να κάνουν τη βέλτιστη χρήση των δεδομένων τους. Να ξεκλειδώσουν με άλλα λόγια την αξία των δεδομένων τους. Αυτή η πλατφόρμα θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα συνεργατικός χώρος και αύξηση παραγωγικότητας. Ενόψει των ολοένα και αυξανόμενων απειλών σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αυτή πλατφόρμα θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα και οι χρήστες θα είναι ασφαλείς. Και ακόμα πιο σημαντικό αυτή πλατφόρμα θα χτίσει ένα βιώσιμο μέλλον. Στο google cloud θέτουμε σε λειτουργία την πιο καθαρή τεχνολογία για τον κλάδο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA