ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/09/2022 19:31

Ειδικό Δικαστήριο: Για πολιτική αμεροληψία κατηγορεί την Ελένη Τουλουπάκη ο Ανδρέας Λοβέρδος

Κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έπεισε την Ελένη Τουλουπάκη να μη διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή τη δικογραφία που αφορούσε τους πρώην υπουργούς Κουρουμπλή – Ξανθό για μη τιμολόγηση φαρμάκων το έτος 2015, δήλωσε πως δεν έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ειδικό Δικαστήριο: Για πολιτική αμεροληψία κατηγορεί την Ελένη Τουλουπάκη ο Ανδρέας Λοβέρδος
Πηγή: Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)
Ανάγνωση:

Την αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων άνοιξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος που κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου δικάζονται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελενη Τουλουπακη. Ο κ. Λοβερδος έκανε λόγο για «πολιτική μεροληψία» της Ελένης Τουλουπάκη, αφήνοντας αιχμές για τη μη αναφορά του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο φάκελο που έφτασε στη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή δήλωσε άγνοια σχετικά με το για ποιο λόγο δεν ενήργησε νωρίτερα η εισαγγελέας Ελενη Ράικου στην οποία είχε αρχικά ανατεθεί η αναφορά.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελενη Τουλουπακη κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας επειδή δεν διαβίβασε εν γνώσει της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στη μείωση των τιμών αυτών.

Video Loading...

«Πρώτη αναφορά μου στο θέμα της μη τιμολόγησης των φαρμάκων έγινε το 2015 και εντόπισα την πρώτη σχετική αγόρευση μου το 2016. Είχα καταγγείλει στη Βουλή τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν πολλές αναφορές και αποφασίσαμε τρεις βουλευτές να κάνουμε αναφορά στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελενη Ράικου στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 Μαρτίου 2017 και μια ακόμη τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αλλάξει η εισαγγελέας διαφθοράς» είπε ο κ. Λοβερδος και συνέχισε:

 • Προεδρος: Ποια πράξη ποινική του υπουργού καταγγείλατε; Είχε ποινική αξιολόγηση;
 • Λοβερδος: Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη.
 • Προεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.
 • Μαρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.
 • Προεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώσει του ζημίωσε το Δημόσιο;
 • Μαρτυρας: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας από την Πρόεδρο και για την προκάτοχο της Ελένης Τουλουπακη, Ελενη Ράικου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis.

 • Προεδρος: Γιατί η κα. Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;
 • Μάρτυρας: Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπάκη πέρασαν δύο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.
 • Προεδρος: Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα. Τουλουπάκη;
 • Μαρτυρας: Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.
 • Π: Από αυτό το συνάγετε;
 • Μ: Προφανώς! Προφανώς!
 • Π: Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;
 • Μ: Συμπληρώνει την εικόνα! Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.

Στο ζήτημα της κας Ράικου αναφέρθηκε και η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, η οποία ρώτησε το μάρτυρα γιατί πιστεύει πως δεν ασχολήθηκε η κα. Ράικου με τις αναφορές. «Το απάντησα, δεν ξέρω ποτέ παραιτήθηκε, πόσο καιρό πήρε η παραίτηση της ή αν εργαζόταν τότε» είπε ο Ανδρέας Λοβερδος. «Παραίτηση από τη θέση του δε νοείται για δικαστικό λειτουργό. Παραιτήθηκε από τη θέση στη διαφθορά και αντικαταστάθηκε αμέσως από το ΑΔΣ από τη διάδοχο της» σχολίασε η εισαγγελέας.

 • Συνέδρος: Δηλαδή η κα. Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;
 • Λοβερδος: Αυτό εννοώ όχι ότι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό, μόνο ότι όφειλε να διαβιβάσει.

Η κατάθεση του κ. Λοβερδου συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ