Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την ένταση που έχουν πλέον τα ελληνοτουρκικά έχουμε ξεχάσει το μέτωπο της Ουκρανίας. Μαθαίνω πως εκεί θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις 18-19 Οκτωβρίου κι αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του αλλά και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Προηγουμένως θα βρεθεί στην Πολωνία την επόμενη εβδομάδα σε διεθνή συνάντηση που θα έχει ως μενού την μεταπολεμική κατάσταση στη χώρα. Για την Ευρώπη το στοίχημα της Ουκρανίας είναι τεράστιο και η ήττα της Ρωσίας πρέπει να είναι οριστική ώστε να μην ανοίξει η όρεξη σε άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις. Κι η Ελλάδα δείχνει σε κάθε περίσταση ότι μπορεί να είναι παρούσα και βέβαια ευθυγραμμισμένη απόλυτα με τις κεντρικές επιλογές της συμμαχίας.

Διαβάστε ακόμη: Επιστολή Μητσοτάκη σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και κράτη - μέλη για την τουρκική επιθετικότητα εξέτασε η κυβέρνηση

Φον ντερ Λάϊεν όπως Ομπάμα

Μεγάλη πίκρα χθες το βράδυ και την ώρα που όλα ήταν έτοιμα στο σπίτι του πρωθυπουργού, για να υποδεχθεί την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Το μενού, με έμφαση το ψάρι, είχε ετοιμαστεί, καθώς η κ.Φον Ντερ Λάιεν δεν τρώει κρέας. Μάλιστα, με δεδομένη τη γλυκιά βραδιά, ο στόχος ήταν οι δύο ηγέτες να κάτσουν στη βεράντα και να τα πούνε με θέα την Αθήνα. Η ακύρωση της ευρωμεσογειακής συνόδου στο Αλικάντε, όμως, έφερε αλλαγή στο πρόγραμμα της προέδρου της Κομισιόν. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν θα έμενε το βράδυ στην Αθήνα και θα πετούσε την Παρασκευή στην Ισπανία, κάτι που ακυρώθηκε. Ήρθε, λοιπόν, μίλησε στο Athens Democracy Forum στη Στοά του Αττάλου και μετά αναχώρησε για Βρυξέλλες. Στην ομιλία της πάντως, η κυρία Φον ντερ Λάϊεν υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα πως είναι καθήκον κάθε γενιάς να αγωνιστεί για τη δημοκρατία. Εγώ πάλι που είμαι ιστοριοδίφης θα πω ότι ο λογογράφος της μάλλον έριξε μια ματιά στο λόγο του Μπαράκ Ομπάμα το 2016 στη Αθήνα, που χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια φράση. Από την άλλη δεν λέω, καλό είναι να επαναλαμβάνεται η συγκεκριμένη φράση, γιατί κρύβει μέσα της μια τεράστια αλήθεια.

Ο Ανδρουλάκης στην εξεταστική

Αυλαία στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής σήμερα με την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του. Στο επιτελείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως η υπόθεση αυτή πρέπει να πάει μέχρι τέλους κι εξηγούν ότι δεν θα σταματήσει η προσπάθειά του να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ρώτησα άνθρωπό μου στη Χαριλάου Τρικούπη αν θεωρεί πως η υπόθεση έχει βοηθήσει πολιτικά τον κ. Ανδρουλάκη και η απάντησή του ήταν πως στο τέλος του δρόμου κι όταν αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης αυτό θα γίνει.

Η επένδυση της Pfizer και οι θέσεις εργασίας που δημιούργησε

Χθες ανακοινώθηκε ακόμη μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας από έναν κολοσσό της τεχνολογίας, την Google για την οποία σας είχα προϊδεάσει εδώ και μέρες. Σε μια άλλη είδηση που ξεχώρισα, το κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αριθμεί ήδη 420 εργαζομένους, όταν το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 200 άτομα, με στόχο να αυξηθούν στους 450 ως το τέλος του χρόνου και τους 500 στο τέλος του 2023. Πρόκειται για δουλειές με υψηλή προστιθέμενη αξία, καλούς μισθούς που κάνουν τις πόλεις μας κέντρα καινοτομίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα που αφορά συνολικά τη χώρα και όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση.

Η επίμονη Πιπιλή

Κυβέρνηση και Δήμοι αποφάσισαν να συνεχίσουν το ευνοϊκό καθεστώς λειτουργίας των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων ως τα μέσα Ιανουαρίου, με τη ρύθμιση να μπαίνει ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Αυτό, βεβαίως, προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αθηναίας βουλευτού Φωτεινής Πιπιλή, η οποία έχει δώσει πολλές μάχες για τον δημόσιο χώρο. Εξ ου και τοποθετήθηκε δημόσια, διαφωνώντας με την τροπολογία, αν και δεν μπορούσε να την καταψηφίσει, καθώς δεν υπήρχε γι' αυτή ονομαστική ψηφοφορία. Αλλιώς, να ξέρετε, θα την καταψήφιζε. 

Υποψηφιότητα Καραμέρου με ΣΥΡΙΖΑ

Η προοπτική οι εκλογικές περιφέρειες στα αστικά κέντρα να πάρουν περισσότερες έδρες μετά και την απογραφή, σημαίνει ότι και τα κόμματα θα ενισχύσουν και τα ψηφοδέλτιά τους. Ένα από τα πρόσωπα που φαίνεται ότι έχουν πάρει τη ρότα για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος προορίζεται για το ψηφοδέλτιο του ανατολικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Ο ίδιος έχει θητεύσει ως αντιπεριφερειάρχης επί Ρένας Δούρου, ενώ το 2019 διεκδίκησε τον δήμο Αμαρουσίου. Ο κ. Καραμέρος δεν έχει κρύψει τις πολιτικές του θέσεις, αν και έχει μπροστά του το δυνατό χαρτί που λέγεται Χρήστος Σπίρτζης

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA