Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Τουρκία με επιστολή της στον ΟΗΕ ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλιώς θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, σε μια κίνηση που είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει τον εκνευρισμό της Άγκυρας, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μέσα από μια νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), βάζει προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16! Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στην εκδοχή της Γερουσίας για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.Ειδικότερα, στην τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου:

  • ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • (αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι «τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».

Τουρκία: Επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Νέα προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ έστειλε η Τουρκία σύμφωνα με την οποία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου, ενώ αναφέρεται και πάλι στην αποστρατιωτικοποίησή τους. Στη συγκεκριμένη επιστολή η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και σημειώνει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδας επί των νησιών και των θαλάσσιων ζωνών. Η επιστολή έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου, είναι πέντε σελίδες και αποτελεί την τουρκική απάντηση στην ελληνική επιστολή για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Την επιστολή έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ και όπως σχολίασε ο διπλωματικός της συντάκτης Νίκος Μελέτης: «Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τουρκία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με την υποχρέωση της αποστρατικοποίησης ''Ή θα αποστρατικοποιήσετε τα νησιά ή αμφισβητώ την κυριαρχία''. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει επίσης ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Αυτό το λέει για πρώτη φορά και δείχνει πως βρίσκει ό,τι επιχείρημα μπορεί για να πριονίσει τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Με παραπλανητικό τρόπο η Τουρκία αφού προηγουμένως λέει ότι η μη τήρηση της αποστρατικοποίησης αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη καλεί την Ελλάδα σε διάλογο, ο οποίος βεβαίως δεν μπορεί να γίνει. Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στον ΟΗΕ στο θέμα της κυριαρχίας. Η σημερινή επιστολή δείχνει ότι αυτό αποτελεί βασικό σημείο της πολιτικής της Άγκυρας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών « για λήψη μέτρων των απειλών που έρχονται από την Ελλάδα».

Άμεση απάντηση της Αθήνας

«Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της» επισήμαναν διπλωματικές πηγές λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη της επιστολής. «Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας: «Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο».

Εκτακτη σύσκεψη για τα ελληνοτουρκικά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα ολοένα και κλιμακώνεται, η Αθήνα δείχνει πως βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής και είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Χαρακτηριστικό είναι πως το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (29/9) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας και του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Είναι γεγονός ότι εν μέσω της έντασης που συντηρεί η Αγκυρα, τόσο με τις προκλητικές της ενέργειες όσο και με την επιθετική ρητορική της, η Αθήνα βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, επιλέγοντας να απαντά στην Τουρκία με ψυχραιμία και όταν πρέπει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA