ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/10/2022 03:00

Λίνα Μενδώνη - UNESCO: Θέμα δικαιοσύνης τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

«Η επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μόνον θέμα ηθικής και δικαιοσύνης. Είναι θέμα που θίγει και εισχωρεί στον πυρήνα των ιδίων των Αρχών, στις οποίες βασίζεται η UNESCO», τονίζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Λίνα Μενδώνη - UNESCO: Θέμα δικαιοσύνης τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

«Σαράντα χρόνια πριν, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη ζήτησε από αυτό εδώ το βήμα, στο Mondiacult του 1982, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα. Γιατί η επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών δεν είναι μόνον θέμα ηθικής και δικαιοσύνης. Είναι θέμα που θίγει και εισχωρεί στον πυρήνα των ιδίων των Αρχών, στις οποίες βασίζεται η UNESCO. Ο διάλογος μεταξύ των εθνών, προϋποθέτει τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, ο οποίος με την σειρά του προϋποθέτει τον σεβασμό στην ιστορία, την κληρονομιά και την ταυτότητα κάθε έθνους», τόνισε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO -Mondiacult 2022- με θέμα «Πολιτιστικές Πολιτικές και Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο διεξήχθη στο Μεξικό, από τις 28-30 Σεπτεμβρίου 2022.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης στους Sunday Times: Θα πω στη Λιζ Τρας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Ο Παρθενώνας, το μνημείο-σύμβολο της UNESCO, αποτελεί την πλέον εμβληματική περίπτωση ενός μνημείου, εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η ενότητα και η ακεραιότητα του οποίου δεν μπορεί να παραμένει ως σήμερα διαμελισμένη και διαταραγμένη. Η διατήρηση της αυθεντικότητας, της ενότητας και της ακεραιότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς συνεπάγεται την, από κοινού όλων μας, υπεράσπισή της απέναντι στην κλοπή, τη λεηλασία, τον βανδαλισμού και το παράνομο εμπόριο, όχι μόνο σε περιόδους ειρήνης αλλά και σε εκείνες των ένοπλων συρράξεων. Απαιτείται σήμερα μία συντονισμένη διεθνή δράση, για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και στους τόπους προέλευσής τους. Και αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν πρόκειται για μνημεία εξέχουσας σημασίας, μνημεία-σύμβολα των ιδρυτικών αρχών και των κοινών αξιών, τις οποίες μοιράζεται η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, που εκπροσωπούνται στα Ηνωμένα Εθνη», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

Ο ρόλος του πολιτιστικού τομέα στην βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών σήμερα είναι περισσότερο κρίσιμος από ποτέ, συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ αναφερόμενη στις αρχές και τις αξίες της UNESCO -η εφαρμογή των οποίων είναι απαραίτητη για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πολιτιστικού αποθέματος- επεσήμανε την σημασία της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης στην ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και του πλουραλισμού, στην προστασία και τη διαφύλαξη του υλικού και άυλου πολιτιστικού κεφαλαίου από φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, τις ένοπλες συρράξεις, τον βανδαλισμό και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ UNESCO
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ