Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρωθυπουργός κρατά ψηλά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα στη συνέντευξή του στη ναυαρχίδα του συντηρητικού βρετανικού Τύπου, τους Sunday Times, δηλώνει πως θα επιδιώξει να πείσει τη νέα Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, για την αναγκαιότητα επιστροφής των Γλυπτών στην πατρίδα τους. Από πού πηγάζει η αισιοδοξία Μητσοτάκη; Προφανώς υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί αλλά υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να συνυπολογιστούν: Πρώτον, ότι υπάρχει μια μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης – ακόμη και οι Times έχουν πάρει θέση υπέρ της επιστροφής. Δεύτερον, υπάρχουν αποφάσεις αλλά και πίεση από την πλευρά της UNESCO που είναι υπέρ της επανένωση των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Τρίτον, ένας ολόκληρος κύκλος νομικών, επικοινωνιολόγων και εταιρειών λόμπι δουλεύουν επάνω στον σκόπελο της «ιδιοκτησίας». Προσπαθούν δηλαδή να υπερβούν τον όρο που σε καμία περίπτωση μια ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί και την ίδια στιγμή αποτελεί την κόκκινη γραμμή των Βρετανών. Οπότε υπάρχει δρόμος μπροστά μας αλλά, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

Διαβάστε ακόμηΟ Μητσοτάκης διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα - Ετοιμη για όλα η Ελλάδα

Πάρτι στην ταράτσα

Γενέθλια έχει την Τρίτη η ΝΔ, η οποία σβήνει 48 κεράκια. Τα... προεόρτια θα ξεκινήσουν το πρωί, στις 11:00, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει την Κ.Ο. του κόμματος στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή. Το πιο ενδιαφέρον σκέλος, όμως, θα είναι το βραδινό κάλεσμα που έχει προγραμματιστεί στις 20:00, στην ταράτσα των γραφείων του κόμματος, στην οδό Πειραιώς. Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό θα γίνει εκδήλωση στο κόμμα, με προσκεκλημένους τους βουλευτές και τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, άρα πάνω από 400 άτομα. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει ενώ στη συνέχεια θα μείνει για να έχει επικοινωνία με τα κομματικά στελέχη με ένα κρασί. Εκλογές έρχονται, άλλωστε, οπότε το κόμμα θέλει... ζέσταμα. 

Ο διευρυμένος ρόλος Κούτρα

Σας έγραφα σε προηγούμενο σημείωμα για τον ρόλο που θα έχει ο Κωνσταντίνος Κούτρας, άλλοτε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και μέχρι πρότινος Πρόξενος της χώρας μας στη Νέα Υόρκη. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο κ. Κούτρας θα έχει συντονιστικό ρόλο στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού αλλά και στις εμφανίσεις του σε ξένα ΜΜΕ και πως δεν θα ενταχθεί στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού ως διπλωμάτης καριέρας. Εδώ να θυμίσω πως σε όλη τη Δύση η έννοια της δημόσιας διπλωματίας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία σε μια εποχή που η πληροφορία κινείται με αστραπιαία ταχύτητα.

Γαλάζιος γάμος

Κόσμος και ντουνιάς συγκεντρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη... γαμοβάφτιση του δραστήριου επιχειρηματία Γιάννη Μαρτάτου, ο οποίος, εκτός από τα μαγαζιά του σε Αθήνα και Κύπρο, είναι και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Μεταξύ άλλων, στον γάμο έδωσαν το «παρών» ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, και άλλα γαλάζια στελέχη με θητεία στη νεολαία του κόμματος. Κουμπάρος του ζευγαριού ο συνέταιρος του Γιάννη Μαρτάτου και σημείο αναφοράς για τη νυχτερινή (και πολιτική) Αθήνα, Βαγγέλης Πιττερός.

Τα παρασκήνια της κρίσης του 2010-2011

Ένα νέο βιβλίο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με τίτλο «Η μεγάλη κρίση 2009-2019 – Μύθοι και αλήθειες – Χρονολόγιο – Μια κριτική αποτίμηση» έρχεται να φωτίσει πρόσωπα και καταστάσεις της ταραχώδους δεκαετίας που την ευθύνη της διακυβέρνησης είχε ο Γιώργος Παπανδρέου. Περιμένω να διαβάσω με ανυπομονησία τις σελίδες που αναφέρονται στην παράδοση της εξουσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Λουκά Παπαδήμο, καθώς μαθαίνω πως υπάρχει παρασκήνιο. Για να δούμε..

Η παρέμβαση Βενιζέλου

Σήμερα ανοίγει τις πόρτες του το συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά» που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με πολλά ενδιαφέροντα πάνελ ομιλητών και μια έρευνα της Metron Analysis για τους πολιτικούς φόβους. Αν περιμένω κάτι, πάντως, για να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι η παρέμβαση του ίδιου του κ. Βενιζέλου στην αρχή του συνεδρίου με τον τίτλο «Από μια δημόσια συζήτηση εκτός θέματος σε μία Ελλάδα εντός θέματος». Ο ίδιος αναμένεται να αναφερθεί στις οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές προτεραιότητες κατά την άποψή του και στην ανάγκη η δημόσια συζήτηση και άρα και οι πολιτικές προτεραιότητες να γίνουν πιο συναφείς με τις πραγματικές ανάγκες. Μαθαίνω ότι η πρώτη του παρέμβαση δεν θα είναι τόσο «αιχμηρή» με όρους επικαιρότητας π.χ. υποκλοπές, αν και πάντα ο λόγος του κ. Βενιζέλου έχει γωνίες. Περισσότερες πιθανότητες θα έδινα για πιο αιχμηρές τοποθετήσεις στο αυριανό κλείσιμο του συνεδρίου, όπου ο κ. Βενιζέλος συζητά με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, τον καθηγητή Κώστα Κωστή και τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA