Μενού
  • Α-
  • Α+

Μνημόνια συνεργασίας και συναντίληψης καθώς επίσης και ένα πρωτόκολλο για υδρογονάνθρακες υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη. Οπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες. «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Τρίπολη για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και στον τομέα του φυσικού αερίου», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.

Διαβάστε ακόμη: Παραλήρημα από τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Ερντογάν: «Πάτε στα νησιά σας και βγάζετε φωτογραφίες με ελληνικές σημαίες»

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά. «Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια» συμπλήρωσε. Στην Τρίπολη βρέθηκε και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Παρακολουθεί στενά η Ελλάδα 

Σχολιάζοντας την υπογραφή των συμφωνιών, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα ανέφεραν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Σημείωσαν, ακόμη, ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, ενώ υπογράμμισαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. «Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», τονίζουν χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Ανοιχτή η Αθήνα για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν 

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται αν και εφόσον υποβληθεί αίτημα από την πλευρά της γείτονος για να υπάρξει τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Αθήνα να ανταποκριθεί θετικά. «Αν ο Τούρκος πρόεδρος, που είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα, επιδιώξει μια συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά» είπε ο Γιάννης Οικονόμου και απάντησε στους παραλογισμούς του Χουλουσί Ακάρ για δήθεν παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης. «Ο πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνει με υπευθυνότητα τους εταίρους και συμμάχους μας για την προκλητικότητα της Τουρκίας που έχει αποκτήσει εξωφρενικά χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το δίκιο με το μέρος της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA