Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με φόντο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, οι οποίοι συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές για εμπόλεμη σύρραξη. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και καιρό το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει σαφείς εντολές στις ακριτικές μονάδες για να βρίσκονται σε απόλυτη επαγρύπνηση. Με τις προσπάθειες άλλωστε συνεννόησης να έχουν πέσει στο κενό και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες να έχουν αποτύχει πλήρως, όλα δείχνουν πως το μόνο που απομένει στο τουρκικό καθεστώς είναι να κάνει την επόμενή του κίνηση και να κλιμακώσει την ένταση και επί του πεδίου.

Με αυτό στο μυαλό οι δυνάμεις αποτροπής της χώρας μας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, ενώ το ΓΕΕΘΑ έθεσε από την περασμένη Παρασκευή σε απόλυτη επιχειρησιακή επαγρύπνηση όλους τους Κλάδους, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να σχεδιάζει και να ανακοινώνει την άσκηση «Αλέξανδρος 22». Πιο συγκεκριμένα, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2022 διεξάγεται η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22» σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22» η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, είναι Εθνική Διακλαδική Άσκηση (ΕΔΑ) μεγάλης κλίμακας με ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του Πολιτικού Τομέα σε όση έκταση απαιτείται. Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:

  • Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας.
  • Η δοκιμή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
  • Η δοκιμή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
  • Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά τη δοκιμή των Εθνικών Σχεδίων.

Μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου η άσκηση «Ευνομία»

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν μένουν εκεί καθώς σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκίνησε και η τετραμερής αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, με την επωνυμία «Eunomia 3-22», η οποία και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Οπως ανακοινώθηκε, η άσκηση θα διεξαχθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ πραγματοποιείται σε περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης αυτή την περίοδο, δηλαδή σε σημείο μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.  

Η άσκηση ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.  νΗ «Eunomia 3-22» εντάσσεται στο πλαίσιο της συντονισμένης τετραμερούς πρωτοβουλίας QUAD και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της ανατολικής Μεσογείου.

Εντυπωσιακή η άσκηση «Λόγχη»

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από τις 22 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με συνδυασμό των εθνικών ασκήσεων «Αναγνώριση Ακτών» και «ΛΟΓΧΗ 3/22», στη θαλάσσια περιοχή Βόρειου, Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου καθώς επίσης και στο Μυρτώο Πελάγος. Στις εν λόγω ασκήσεις συμμετείχαν μονάδες των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Αεροπορίας Ναυτικού, Υποβρυχίων Καταστροφών, καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, πυρών πρωτεύοντος και δευτερεύοντος οπλισμού, γυμνάσια Αντιαεροπορικού Πολέμου με τη συμμετοχή Αεροσκαφών της ΠΑ, Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), επικοινωνιών καθώς και γυμνάσια αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών. Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων είναι η διατήρηση και η περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της διαλειτουργικότητας και μαχητικής ικανότητας των μονάδων του Αρχηγείου Στόλου.

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία - Αμεση αντίδραση της Αθήνας

Ολα αυτά βέβαια ενώ η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί είτε με επιθετική ρητορική είτε με ενέργειες που δείχνουν με πολλούς τρόπους πως έχουν βάλει στο «μάτι» τα νησιά του Αιγαίου αλλά και γενικότερα πως προσπαθούν να είναι το «αφεντικό» στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτό στο μυαλό υπογράφηκε σήμερα και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αγκυρας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNU) στη Λιβύη για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, μία συμφωνία στην οποία η Αθήνα αντέδρασε άμεσα.

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην οποία αμφότεροι αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης, ενώ συμφωνήθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ να μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή. Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση μετά την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Αγκυρας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή. Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

Αποστολάκης: Ενας πόλεμος με την Τουρκία δεν θα κρατήσει μόνο 3-4 ημέρες

Τις εκτιμήσεις του σχετικά με την πιθανότερη χρονική διάρκεια και την επέκταση ενός πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, παρέθεσε από την πλευρά του και ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Αποστολάκης. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε πως δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε πως μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από 3-4 ημέρες. Οπως είπε χαρακτηριστικά, εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει αλλά και ότι μια σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. «Είναι σαν μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις», προσέθεσε.

Ακόμη, επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ναυτικό αποκλεισμό νησιού, καθώς αυτό αποτελεί πολεμική ενέργεια. Οσον αφορά στην κατάσταση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τη χαρακτήρισε καλή, όχι εξαιρετική, γιατί υπάρχουν θέματα, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν είναι αρκετά σοβαρές. Σε μια πολεμική αντιπαράθεση δεν μπορείς να μετρήσεις ποιος θα κερδίσει ξεκάθαρα, το θέμα είναι τι ζημιά θα πάθουν και οι δύο από μια τέτοια σύγκρουση», δήλωσε.

Για τις φρεγάτες Belharra, είπε ότι είναι εξαιρετικά πλοία, ότι «θα είναι στην τεχνολογία» και τα επόμενα 30 χρόνια, με εξαιρετικές δυνατότητες, που θα επαυξήσουν πολύ το δυναμικό του ναυτικού. Είναι μια καλή επιλογή, είπε, αλλά «ένα οπλικό σύστημα δεν αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνει πόντους και ενισχύει την ισορροπία που ήδη υπάρχει». Παράλληλα, σχολίασε τη συνάντηση που είχε ο σύμβουλος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, στην Κωνσταντινούπολη.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει», τόνισε. «Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Οτι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στη Λιβύη;», διερωτήθηκε. «Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Τέλος, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και να κάνει στρατιωτικές ενέργειες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει αυτά που θέλει. «Ενα είναι το ζήτημα των F-16 και των απαιτήσεων από την Αμερική, το άλλο είναι η ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί έναν ρόλο ως μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Η κατάσταση με τη Ρωσία έχει δυσκολέψει, η υπόσταση του ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οποιαδήποτε αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της συμμαχίας είναι κάτι που δεν θέλει κανείς αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Αποστολάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA