Μενού
  • Α-
  • Α+

Επόμενο ήταν πως στον απόηχο των συμφωνιών που υπέγραψε η λιβυκή κυβέρνηση με την τουρκική για έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων η Ελλάδα θα αντιδρούσε. O Νίκος Δένδιας είχε χθες επαφές με τον Αμερικανό αλλά και τον Γάλλο Πρέσβη. Θυμίζω ότι το γαλλικό ενδιαφέρον είναι έντονο στην περιοχή, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που έχουν εδώ και καιρό αποτραβηχθεί από τις εξελίξεις στην εκεί περιοχή. Ο κ. Δένδιας θα δει τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι την Κυριακή στο Κάιρο, με τον οποίο έχει εδώ και τρία χρόνια στενή συνεργασία και ως γνωστόν έχει υπογράψει και την θέσπιση τμηματικής ΑΟΖ. Το πρόβλημα είναι πως η Αίγυπτος έχει πλέον αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με την Τουρκία στο κομμάτι εύρεσης λύσης στη Λιβύη, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε κανενός είδους διευθέτηση - πόσω μάλλον σε εκλογές - κι αυτό δυσχεραίνει τις ελληνικές προσπάθειες. Εν πάσει περιπτώσει τα επεισόδια θα είναι πολλά κι αναμένονται νέες δυσκολίες μπροστά μας καθώς η Τουρκία ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. 

Κενό για τη Λιβύη

Η ιστορία της Λιβύης με τους Τούρκους και τα μνημόνια γύρω από το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα κενό στο intelligence της χώρας γύρω από τα τεκταινόμενα στη χώρα, αλλά και μια έλλειψη επένδυσης σε σχέσεις και επαφές, την ώρα που η γείτονας αλωνίζει. Πριν από τρία χρόνια, πράγματι ένας άνθρωπος έκανε δραματικούς χειρισμούς και ενώ είχε πληροφορίες για το τουρκολιβυκό, δεν τις διαβίβασε εγκαίρως. Τώρα, μετά από όσα έγιναν, θα έπρεπε τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Όχι ότι αλλάζει κάτι επί της ουσίας, από τη στιγμή που οι Τούρκοι απλώς... ζωγραφίζουν γραμμές σε χάρτες, αλλά θα ήταν καλύτερο να είμαστε κάπως προετοιμασμένοι. 

Η περίπτωση του νέου Ισραηλινού πρέσβη 

Τις εξελίξεις στην περιοχή παρακολουθεί από κοντά και ο νέος Ισραηλινός πρέσβης, που χαρακτήρισε πολύ καλή τη χθεσινή ημέρα για τις σχέσεις ΕΕ και Ισραήλ με αφορμή τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ-Ισραήλ. Ο 58χρονος Νόαμ Κατζ, που έδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι έμπειρος διπλωμάτης και γνώστης της έννοιας της δημόσιας διπλωματίας που αποτελεί σημαντικό εργαλείο στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις. Οι πληροφορίες μου λένε πως πρόκειται για διπλωμάτη με βαριά ατζέντα, γνώστη της πολυπλοκότητας της περιοχής μας και συνεχιστή της στενής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ σε μια σειρά από τεχνολογικά, αμυντικά κι ενεργειακά ζητήματα. Διπλωμάτης καριέρας από το 1994, σκοπεύει να δημιουργήσει συνεργασίες και συνασπισμούς με τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας για το Ισραήλ. Όπως μάλιστα αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ, σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των σχέσεων στους τομείς της πολιτικής, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, του εμπορίου και των επιχειρήσεων, του τουρισμού, της γεωργίας, του περιβάλλοντος, των θρησκευτικών υποθέσεων και του πολιτισμού.

Ο διχασμός του κόσμου για τις κυβερνήσεις συνεργασίας 

Μια εικόνα διχασμού της κοινωνίας αναφορικά με την προοπτική σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας διαπίστωσα από την έρευνα της Metron Analysis που παρουσίασε χθες ο Στράτος Φαναράς στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ το 47% επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, τότε το 52% συμφωνεί με την προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το 45% λέει να πάμε σε δεύτερη Κυριακή. Εγώ πάλι λέω πως το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής θα είναι τέτοιο που θα κάνει πολλούς τη δεύτερη Κυριακή να τρέξουν για να ψηφίσουν αυτούς που θα αποτρέψουν το σενάριο των πολλαπλών εκλογών. Ούτως ή άλλως, οι εκλογές πλησιάζουν. 

Μια αναμενόμενη επιστροφή

Η επανένταξη του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέπληξε του παροικούντες τη Ιερουσαλήμ. Και αυτό γιατί ο Κουρουμπλής δεν διεγράφη ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κομματικά όργανα, όντας μέλος της ΚΕ, ενώ διατηρούσε πολύ καλή σχέση με αρκετούς ψηλά στην ηγεσία της Κουμουνδούρου. Και επειδή ενόψει εκλογών όλοι οι... καλοί χωράνε, δεν μπορεί να λείπει ο Κουρουμπλής από τον αγώνα. Μόνος πικραμένος είναι ο... Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος ήλπιζε σε μια καλύτερη τύχη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA