Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα μικρό διπλωματικό θρίλερ εκτυλίχθηκε την Τρίτη (4/10) στο Ντονέτσκ, όταν μία Ελληνίδα δασκάλα συνελήφθη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από από Ρώσους με την κατηγορία της... φιλο-ουκρανικής στάσης! Τελικά, το επεισόδιο έληξε μετά από μερικές ώρες φυλάκισης με την Ελενα Ταμπάχοβα, δασκάλα της ελληνικής γλώσσας στο χωριό Ουρζούφ, να μένει ελεύθερη. Το περιστατικό συνέβη στην κατεχόμενη περιφέρεια από τους Ρώσους, Ντονέτσκ και έγινε γνωστό από πηγές στην Ομοσπονδία των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: 700.000 πολίτες έφυγαν από τη χώρα μετά την επιστράτευση

Η Ταμπάχοβα, όπως είχε καταγγελθεί από συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα, αλλά και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αλεξάνδρα Προτσένκο είχε συλληφθεί και μεταφερθεί σε άγνωστο σημείο όταν εκφράστηκε δημόσια εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι αρχικές καταγγελίες συγγενών και φίλων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν πως η Ταμπάχοβα συνελήφθη από αγνώστους που περιγράφονταν ως «κατοχικές αρχές» και οδηγήθηκε αρχικά στο αστυνομικό τμήμα του Μάνγκους (ελληνικό κεφαλοχώρι της περιοχής), όπου εδρεύει Αστυνομία και από εκεί τη μετέφεραν προς άγνωστη κατεύθυνση.

«Την περιμένει σπίτι μια κόρη δύο ετών»

«Πριν από την κατάληψη του Ουρζούφ, η Έλενα συμμετείχε ενεργά στη ζωή τοπικής ελληνικής κοινότητας. Ήταν αγαπητή μεταξύ των συγχωριανών, ενώ και στο σχολείο τα παιδιά την αγαπούσαν πολύ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο. «Η Έλενα ήταν ερωτευμένη με τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Οι Έλληνες της Ουκρανίας κάνουμε έκκληση σε όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλες τις γυναικείες οργανώσεις και την ελληνική κοινωνία για κοινοποίηση του θέματος και τυχόν νέες πληροφορίες για την τύχη της νεαρής δασκάλας, που άφησε πίσω το παιδί της. Όσο περισσότερες οργανώσεις θα το κοινοποιήσουν, τόσο πιο γρήγορα θα είναι δυνατό να σωθεί μια γυναίκα που την περιμένει στο σπίτι ένα παιδί δύο ετών», είπε η κ. Προτσένκο.

Παράλληλα, ο διακεκριμένος συγγραφέας της Ουκρανίας, ελληνικής καταγωγής, Ιβάν Αβράμοβ, με γραπτό μήνυμά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε εκφράσει την ανησυχία του για την τύχη της δασκάλας: «Δεν ξέρω πια τρομερή απειλή θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευαίσθητη νεαρή γυναίκα, δασκάλα της ελληνικής γλώσσας και μητέρα μιας δίχρονης κόρης, για τους Ρώσους εισβολείς, οι οποίοι τη συνέλαβαν και την πέταξαν στα μπουντρούμια της φυλακής, μόνο και μόνο επειδή παρέμεινε πιστή στην πατρίδα της, την Ουκρανία. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, το λυκόφως της φυλακής, το κρύο του κελιού, ο μουχλιασμένος αέρας του μπουντρουμιού θα αντικατασταθούν από το φως του ήλιου της ελευθερίας, αλλά και την ελευθερία του Ουρζούφ, τις μυρωδιές της στέπας και της θάλασσας!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβράμοβ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA