Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις και η ακραία ρητορική με στόχο την Ελλάδα. Σε νέα προκλητική κίνηση, η γείτονα εξέδωσε νέα Navtex στο τρίγωνο Άη Στράτη, Λέσβο και Ψαρά για τις 14 του μήνα, ως απάντηση σε ελληνική Navtex η οποία δεσμεύει την ίδια περιοχή για τις 11 και 12 του μήνα. Tην ίδια στιγμή, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», θα παραμείνει στο λιμάνι της Αττάλειας μέχρι της 17 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, από σήμερα μέχρι και τις 21 του μήνα οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις ρίψεων αλεξιπτωτιστών σε βραχονησίδες στον κόλπο της Σμύρνης.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Δεν θα πέσω στο επίπεδο του Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται εκνευρισμένος μετά το περιστατικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγμα, αφού όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της Τουρκίας, αν υπήρξε συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, εκείνος απάντησε: «Δεν ξέρει από πρωτόκολλο ο Μητσοτάκης. Ήμουν ένας από τους κυρίους ομιλητές, ολοκλήρωσα την ομιλία μου, εκείνος σηκώθηκε και επιχείρησε να μού απαντήσει. Εγώ να απαντήσω σε αυτά που είπε; Ο πρόεδρος της Τουρκίας να πέσει σε αυτό το επίπεδο; Κάθισα και άκουσα κάποια λόγια που είπε. Λίγοι τον χειροκρότησαν, κανένας δεν χειροκρότησε», ισχυρίστηκε. 

«Δεν τον συμφέρει η γενικευμένη σύρραξη»

Για τον εκνευρισμό του Ερντογάν, αλλά και τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο Live News του MEGA ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύρχος εν αποσταστεία του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος και ανέφερε: «Οι στρατιωτικές ασκήσεις πάντα έχουν διπλό σκοπό, τον συμβολικό και η συλλογή πληροφοριών. Το ένα θέμα είναι η συχνότητα των ασκήσεων και δεύτερον οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν από το μαγνητικό αποτύπωμα του εκάστοτε υποβρυχίου».

Ωστόσο, για την περίπτωση ενός «θερμού» επεισοδίου ο Υποναύρχος δήλωσε ότι είναι πιθανότερη μία συγκυριακή εκμετάλλευση γεγονότων από την πλευρά της Τουρκίας, όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος ο Ερντογάν για το αποτέλεσμα σε μία διευρυμένη ένταση:

«Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή μέσα από τις κινήσεις του δείχνει ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, τις οποίες όμως, δεν καταφέρνει να κερδίσει. Από τη μία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και από την άλλη προσπαθεί να μας παρασύρει για να τον ξεκινήσουμε εμείς. Αποτυγχάνει και εκεί και στρέφεται σε άλλα κόλπα. Οπως για παράδειγμα ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να είναι μεμονωμένο. Μοιάζει δηλαδή να μην επιδιώκει μια διευρυμένη σύρραξη, όμως, πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος που δημιουργεί ένα επεισόδιο χαμηλής έντασης, ότι μπορεί να το ελέγξει και να μην ξεφύγει; Το βέβαιο είναι ότι δεν τον συμφέρει μια γενικευμένη ένταση που θα οδηγούσε σε πόλεμο και δεν την θέλει καν. Από εκεί και πέρα, όμως, τέτοια παιδχνίδια είναι πολύ επικίνδυνα και καλά θα κάνει ο Τούρκος πρόεδρος να είναι πολύ προσεκτικός γιατί η Ελλάδα εάν χρειαστεί θα επέμβει και θα απαντήσει».  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA