Μενού
  • Α-
  • Α+

Εναν ισχυρότατο διπλωματικό κλοιό για την αποτροπή των ύπουλων αναθεωρητικών σχεδίων της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρα μας, με «όχημα» την εκμετάλλευση της αναταραχής στη Λιβύη, χτίζει εντατικά η ελληνική κυβέρνηση, εντάσσοντας δυναμικά σε αυτόν και την Αίγυπτο που έχει κάθε λόγο να θωρακίσει τα συμφέροντα της στη νόμιμα οριοθετημένη ΑΟΖ με την Ελλάδα την ώρα που Αγκυρα επιδιώκει να την καταργήσει. 

Εναντι της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας η Αθήνα εκπέμπει ψύχραιμα κι αποφασιστικά ένα τριπλό ξεκάθαρο μήνυμα. Αφενός ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε διαθέσιμο νόμιμο μέσο, αφετέρου ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση είτε σε διπλωματικό ή ρητορικό επίπεδο είτε στο πεδίο και τρίτον ότι η απόπειρα πυροδότησης νέας εστίας έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία δεν θα βρει απέναντί της μόνο την Ελλάδα αλλά και τους συμμάχους της και ολόκληρη την Ευρώπη.  

Αυτό το μήνυμα εστάλη με απόλυτη σαφήνεια και από το Κάιρο χθες, όπου Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, ύψωσαν κοινή ασπίδα στη νέα συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης που κατήγγειλαν ως παράγων αποσταθεροποίησης της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου. Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών που βλάπτουν τις εξωτερικές σχέσεις του λιβυκού κράτους ούτε και την αρμοδιότητα επανεξέτασης προηγούμενων συμφωνιών. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει κάτι που δεν της ανήκει», τόνισε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας εμφατικά ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εκχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές στις οποίες δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα». 

Κατήγγειλε, δε, την τουρκική ηγεσία ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει το «νομικό τερατούργημα» του διεθνώς καταγγελθέντος ως παράνομου, άκυρου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα πάνω στην παρανομία. Και ξεκαθάρισε σε αυστηρό ύφος ότι «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωγραφία και να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο, όπου τα νησιά θα πάψουν να εμφανίζονται στο χάρτη».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας έχουν ήδη κάνει κοινωνούς των παράνομων ενεργειών της Αγκυρας, των σκοπιμοτήτων που υποκρύπτουν και του υπονομευτικού τους χαρακτήρα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το σύνολο των συμμάχων και των εταίρων της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η καταγγελία της επίμαχης συμφωνίας με τη Λιβύη ως παράνομης, άνευ παραγωγής έννομων αποτελεσμάτων και μη δεσμευτικής για τρίτους, από Ε.Ε., ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και Βρετανία, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του τις εξελίξεις στην Πράγα. 

Η ελληνική στρατηγική διεθνοποίησης των νεοαυτοκρατορικών φαντασιώσεων της Τουρκίας και της έμπρακτης απαξίωσης του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, θα συνεχιστεί σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μεταβαίνει στη Μάλτα για συνομιλίες με τον ομόλογό του στον οποίο θα θέσει επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει εκ νέου τις τουρκικές προκλήσεις στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, έχοντας προειδοποιήσει τον προκλητικό γείτονα ότι οι κυρώσεις παραμένουν πάντα ως «όπλο» στο τραπέζι. 

Η ανάδειξη του εύρους του τουρκικού αναθεωρητισμού εξάλλου και η τεκμηριωμένη αποδόμηση των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της χώρας μας όλο το προηγούμενο διάστημα ακόμα και με χάρτες, σε συνδυασμό με τη διαρκή αναβάθμιση των ισχυρών συμμαχιών της Ελλάδας, έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Ενδεικτική της κατανόησης των ελληνικών θέσεων είναι η σκληρή τοποθέτηση του Αμερικανού Γερουσιαστική Κρις Βαν Χόλεν στη RealNews της Κυριακής, ο οποίος χαρακτήρισε το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο «προβοκατόρικη ενέργεια» της Τουρκίας στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας την ανάγκη στενότερης συνεργασίας ΗΠΑ - Ε.Ε., ώστε να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προκαταβολικά ότι αν υπερβεί συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές όπως η παραβίαση της ΑΟΖ μιας άλλης χώρας θα υπάρξουν «επώδυνες κυρώσεις». 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA