Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν θα περάσουν καλά οι εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος δεν πρόκειται να τους κάνει τη χάρη και να φέρει μια ρύθμιση που θέλουν, μετά από μια... μπερδευτική απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου που απαγορεύει στους servicers να εκτελούν πλειστηριασμούς. Οι εταιρείες με τα κόκκινα δάνεια λένε ότι αυτό τους βγάζει εκτός δουλειάς και άρα η κυβέρνηση πρέπει να λύσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση λένε ότι πρέπει να κάνουν περισσότερες ρυθμίσεις και όχι πλειστηριασμούς, οι εταιρείες ανταπαντούν ότι, αν η κυβέρνηση δεν βάλει πλάτη, θα αναγκαστεί να πληρώσει μερικά δισεκατομμύρια για τις εγγυήσεις του «Ηρακλής».

Ο Σταϊκούρας, πάντως, δεν θα το κάνει εύκολο στα funds και μαθαίνω ότι, πριν από μερικές εβδομάδες, σε τηλεδιάσκεψη και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα έγινε ο κακός χαμός, όταν εκπρόσωπος της ένωσης των servicers μίλησε κάπως υποτιμητικά στον υπουργό, με αποτέλεσμα αυτός να τα «πάρει» και να βγει από το call. Αφήστε, δε, που έρχονται και εκλογές και οι πλειστηριασμοί δεν βοηθούν. 

Το «κατηγορώ» του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Άστραψε και βρόντηξε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτία, ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν έχει θέσει τους στόχους της πράσινης μετάβασης την επόμενη δεκαετία, εγκαταλείποντας τα ορυκτά καύσιμα. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, «για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πράσινη ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη και βέβαια, να έχουμε επιβιώσει οι άνθρωποι από τις απανωτές οικονομικές κρίσεις, την παγκόσμια ύφεση που είναι προ των πυλών και τον πληθωρισμό». Επεσήμανε επίσης ότι είναι ωραίο να μιλάνε όλοι για την πράσινη μετάβαση, κάποιος όμως θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες και στις κοινωνίες ότι αυτό θα σημάνει πως θα χάσουν το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τα επόμενα χρόνια και εξήγησε πως η ενεργειακή κρίση δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε θα τελειώσει, εάν με κάποιο τρόπο βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Όλα αυτά, ο κ. Μυτιληναίος τα είπε σε εκδήλωση του LSE στην οικία του Βρετανού πρέσβη, όπου ο ίδιος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. 

Τα «νερά» των Ισραηλινών

Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες την είδηση ότι ο υπουργός Άμυνας της χώρας θα ταξιδέψει την άλλη Τετάρτη στην Τουρκία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Χουλουσί Ακάρ. Θα μου πείτε, σιγά την είδηση, αν και διαφωνώ εξ αρχής, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη εδώ και 12 χρόνια. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο κ. Γκαντζ αναμενόταν να επισκεφθεί μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο την 120 Πτέρυγα Αέρα, «προκειμένου να επιβλέψουν την πορεία των έργων» στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων, όπως ανέφερε η πρόσκληση του υπουργείου στους δημοσιογράφους. Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι οι Ισραηλινοί αρχίζουν και κάνουν νερά. 

Πάει το ταξίδι

Η χθεσινή παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία στη Βρετανία έχει και μια παράπλευρη απώλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδίαζε να βρεθεί στο Λονδίνο τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που μάλλον δεν θα χρειαστεί σε αυτή τη φάση. Ο πρωθυπουργός, πάντως, πρόλαβε να γνωρίσει την κ. Τρας επ' ολίγον, καθώς συμμετείχε όλο χαρά στην Σύνοδο της Πράγας πριν από δύο εβδομάδες και βρισκόταν ακριβώς από πάνω του στην οικογενειακή φωτογραφία, με τους δυο τους να έχουν έναν σύντομο διάλογο, ο οποίος μάλιστα «χάλασε» και ορισμένες από τις λήψεις. 

Το ενθύμιο Δένδια από την Ουκρανία

Ένα ακόμη τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος θυμίζω ότι επέστρεψε χθες από την Ουκρανία όπου συνάντησε τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα σε ένα καταφύγιο. Και όπως είπε σε άνθρωπό μου που βρέθηκε στην εκδήλωση, «έπεσαν τρεις βόμβες στη διάρκεια της εκεί παραμονής μου και θα ζητήσω ένα κομμάτι τους για να εκτεθεί στο γραφείο μου». Λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Λιθουανό ομόλογό του περιέγραψε πως  «έζησα - για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα - την κατάσταση στην οποία ζουν οι Ουκρανοί λόγω των βομβαρδισμών». 

Συνεδρίαση υπουργικού Συμβουλίου

Για τις 26 Οκτωβρίου ημέρα Τετάρτη μαθαίνω πως προγραμματίζεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με φορτωμένη ατζέντα όπως μαθαίνω. Επίσης, δεν ξέρω πόσοι από τους υπουργούς θα μείνουν Αθήνα για το τριήμερο, πάντως από τους βουλευτές δεν πρόκειται να μείνει κανείς από την Πέμπτη το βράδυ. Βλέπετε, είναι καλή ευκαιρία για εξόρμηση στην επαρχία κι ας μην ξεχνάμε πως έρχονται εκλογές.

Κουίζ

Ποιοι προτιμούν να μην δώσουν τη μάχη του σταυρού σε αυτές τις εκλογές και προτιμούν να περιμένουν τη λίστα των ευρωεκλογών; Είναι αρκετοί και η περίπτωση δεν αφορά μόνο το κυβερνών κόμμα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA