Μενού
  • Α-
  • Α+

H είδηση της διαγραφής του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση, με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη, για την κατηγορία πως απέκτησε μέσω εταιρειών του εξωτερικού «κόκκινα δάνεια» ύψους 62 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. ευρώ,  κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της ημέρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή προς τα αρμόδια όργανα της ΚΟ να διαλευκανθεί άμεση η υπόθεση και στην περίπτωση που διαπιστωθούν ευθύνες του βουλευτή Γρεβενών, να αποδοθούν. Η απάντηση του βουλευτή ήταν λιτή τονίζοντας πως... δεν παραδίδει την έδρα του και παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής. 

«Αγαπητοί Γρεβενιωτες και Γρεβενιωτισσες παραμενω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος σε λίγη ώρα θα ανεβεί Δελτίο Τύπου από εμενα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες. Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρεας που ξέρετε Σας ευχαριστώ θερμά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση μοιράζει τα σπίτια του λαού σε Πάτσηδες» και πως «ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες».

Ο Ανδρέας Πάτσης κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από τον Παύλο Πολάκη, ότι όχι μόνο πλήρωσε ένα τεράστιο ποσό άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, για να αγοράσει κόκκινα δάνεια από τις Τράπεζες- λειτουργούσε δηλαδή σαν τα αρπακτικά funds που αγοράζουν τέτοια δάνεια και πιέζουν αφόρητα τους δανειολήπτες με τους πλειστηριασμούς ακινήτων- αλλά παρείχε και υπηρεσίες στα ΕΛΤΑ, ως νομικός σύμβουλος, εισπράττοντας τεράστιες αμοιβές. Ακόμα κατηγορείται ότι το ποσό των 4 εκ. ευρώ που πλήρωσε για να αγοράσει τα κόκκινα δάνεια, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το Πόθεν Εσχες που έχει υποβάλει.

Από κυβερνητικές πηγές πάντως ξεκαθαριζόταν ότι ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας αναμενόταν να καλέσει τον κ. Πάτση να δώσει εξηγήσεις για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, προκειμένου να διαπιστωθεί πρώτον αν όλα αυτά ευσταθούν και κατ’ επέκταση να διαπιστωθεί αν παραβαίνουν τη νομιμότητα ή και τις ηθικές αρχές της ΝΔ. Μετά τη συνάντηση, οι εξηγήσεις δεν κρίθηκαν επαρκείς και έτσι φθάσαμε στη διαγραφή.

Η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ και του Υπερταμείου για την παραίτηση Κωνσταντόπουλου και τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ

Λίγη ώρα μετά, την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., Γρηγόρη Δημητριάδη, μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για αμοιβές που έδωσαν τα ΕΛΤΑ στον βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Η υποβολή της παραίτησής του έγινε μετά τη  δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Γρεβενών για απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον Κυριάκο Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ.

Ως προς τα ΕΛΤΑ, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνουν ότι τα ΕΛΤΑ ΑΕ δεν είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου, αλλά έχουν περάσει στην κυριότητα του Υπερταμείου εδώ και αρκετά χρόνια. Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, περί αμοιβών τις οποίες έδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προς τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση για νομικές υπηρεσίες, τα ΕΛΤΑ διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής: Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την διεθνή Νομική Εταιρεία DLA Piper UK LLP, για την εκπροσώπησή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Κομισιόν και την DG Comp.

Η συνεργασία με τον Διεθνή Νομικό Οίκο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα, κατέστη αναγκαία λόγω της ανάγκης συστηματικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ σε εξειδικευμένα θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ανταγωνισμού, Καθολικών Υπηρεσιών κ.λπ. τα οποία προέκυψαν από την έναρξη υλοποίησης των δράσεων μετασχηματισμού της Εταιρείας το 2021.

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για τον Ανδρέα Πάτση

Την ίδια ώρα, αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον διαγραφέντα πλέον από την ΚΟ της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, «μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές του πρώην βουλευτή Γρεβενών», όπως αναφέρει. Επικαλείται το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) σύμφωνα με το οποίο «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Αναφέρεται επίσης στην παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου με βάση την οποία «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

ΠΑΣΟΚ για την διαγραφή Πάτση: Η κυβέρνηση θα διαγράψει και τις διατάξεις που οδηγούν στην ασυδοσία των funds

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την διαγραφή του βουλευτή Ανδρέα Πάτση από τη ΝΔ ζητεί από την κυβέρνηση να διαγράψει και το πλέγμα των διατάξεων που οδηγεί στην ασυδοσία των funds. «Χιλιάδες δανειολήπτες αγωνιούν και αυτοί κερδοσκοπούν στις πλάτες τους» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας πως «οι καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας αποδεικνύονται καθημερινά».

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, την διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών. Χωρίς καμία ηθική αναστολή όπως στην περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση και μάλιστα την ώρα που μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες γίνεται δεκτός  για ρύθμιση του χρέους του από τα ξένα funds, σύστημα που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί με ζέση η ΝΔ. Άραγε η Κυβέρνηση θα διαγράψει το πλέγμα των διατάξεων που οδηγεί στην ασυδοσία των funds  και των τραπεζών και αφήνει απροστάτευτη ακόμα και την πρώτη κατοικία; Ή θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος και ναρκοθετεί την κοινωνία και την οικονομία; Επιπλέον, οι εξηγήσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη για τις υπέρογκες απευθείας αναθέσεις των  ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση  κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς». 

ΚΚΕ για υπόθεση Πάτση: «Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της»

Τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τα όσα προηγηθήκαν και αυτά που ακολούθησαν σχολιάζει το ΚΚΕ. «Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της, όχι μόνο γιατί ήταν προφανώς γνωστή στο κόμμα της ΝΔ η δραστηριότητα του βουλευτή της, αλλά κυρίως γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών, για την οποία και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, έχουν "λερωμένη τη φωλιά τους"», αναφέρει το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

ΜέΡΑ 25: Μετά τον κ. Πάτση, ποιος θα απολύσει τον κ. Μητσοτάκη;

«Το ΜέΡΑ25 ήμασταν οι πρώτοι που από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο Ηρακλής, αυτή η ψευτοαγορά των κόκκινων δανείων μιλούσαμε για ΜητσοτάκηςΑ.Ε.», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την υπόθεση Πάτση. «Μιλήσαμε για διαπλοκή κυβερνητικών κύκλων και αυτής της χυδαίας αγοράς του ανθρώπινου πόνου, των σπιτιών, των μικρομάγαζων τα οποία κατέρρευσαν τα 13 χρόνια των μνημονίων», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα με την περίπτωση Πάτση, τι έχουμε; Τον Πρωθυπουργό που απολύει έναν από τα χαμηλότερα στελέχη του για μια συμμετοχή σε αυτό το αλισβερίσι. Τον κ. Μητσοτάκη που είναι υπεύθυνος γι' αυτήν την αγορά του "Ηρακλή" μαζί με τον κοινωνικό του κύκλο ποιος θα τον απολύσει; Ο ελληνικός λαός πρέπει να το κάνει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA