Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ξεκαθαρίζοντας στον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς ότι «για εμάς είναι ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων», ενώ δεν έλειψε και η αναφορά του στην Τουρκία, λέγοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «λέει ψέματα στο λαό του, η Ελλάδα και τα νησιά της δεν απειλούν κανέναν». Πρόσθεσε δε πως ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει την αποκλιμάκωση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στις αλλαγές που έχουν γίνει από την τελευταία επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου, εκείνη της Ανγκελα Μέρκελ πριν από έναν ακριβώς χρόνο. «Χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος».

«Η Ελλάδα αμύνεται τόσο στον ενεργειακό πόλεμο όσο και στις προκλήσεις από την Τουρκία. Όλα είναι διαφορετικά σήμερα στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Ελληνες. Η χώρα μας σέβεται και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή αρωγή και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο εύκολο είναι να αξιοποιήσει νέους πόρους. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου. Συζητάμε ισότιμα και δημιουργικά. Ζούμε σε μια νέα εποχή και ήδη η Ευρώπη με την Γερμανία συντονίζει τα βήματά της για την πολιτική στο φυσικό αέριο».

Σολτς: Φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες

O καγκελάριος Σολτς εξήρε τον ρυθμό ανάπτυξης στην χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φτάσαμε σε μία νέα Ελλάδα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές. Είμαι ευτυχής για τη στενή συνεργασία. Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει εξαιρετικά προγράμματα» τόνισε και πρόσθεσε: «Με χαροποίησε η επίσκεψη στην Ακρόπολη που είναι η κοινή μας Ιστορία. Εκεί εκδηλώθηκε στην πράξη για πρώτη φορά η Δημοκρατία. Είμαστε εταίροι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και έχουμε καλή επαφή. Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με μακρά ιστορία φιλίας. Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Αναφερόμενος στην αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά την στάση της Γερμανίας υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας: «Ολα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές για το ΝΑΤΟ. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν».

Πόλεμος στην Ουκρανία κι ενεργειακή κρίση

«Οι απόψεις μας πλέον με τη Γερμανία είναι ταυτόσημες και το διαπιστώσαμε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα πρέπει να επιδείξουμε διπλή ευρωπαϊκή αντίδραση. Να στηρίξουμε τον αμυνόμενο και να ακυρώσουμε το σχεδιασμό της Μόσχας για αστάθεια στη Δύση με μοχλό πίεσης την ενέργεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης για να υπερθεματίσει ο κ. Σολτς λέγοντας: «Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούν ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Μπορούμε να εξοπλίσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία. Η ενεργειακή κρίση υφίσταται εξαιτίας του πολέμου. Θέλουμε να συμβάλουμε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών».

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Για την Τουρκία - Μητσοτάκης: Κρατώ τη στάση του κ. Σολτς. Νομίζω ότι η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Έχω ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις αυτές και για το πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση. Για τα γερμανικά τεθωρακισμένα μπορώ να απαντήσω ότι θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρινουν οι ΕΔ ότι είναι πιο χρήσιμα.

Σολτς: Αποτελεί συμφέρον όλων η καλή γειτονία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα τη θέση του επ' αυτού.

Για τις αποζημιώσεις - Μητσοτάκης: Ανοιχτό κι επίκαιρο για εμάς το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, προσβλέπουμε σε μια επίλυση αναγνωρίζοντας τις νομικές δυσκολίες που έρχονται και από το παρελθόν. Το γεγονός ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και την προοπτική τους.

Σολτς: Πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε να επιλύσουμε από κοινού.

Για την... απόβαση των Κινέζων - Μητσοτάκης: Είχαμε συζήτηση για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ με την Κίνα γιατί είναι ανταγωνιστής και εταίρος. Κανείς δεν είναι αφελής για τις σχέσεις αυτές. Η ανάγκη να μην είμαστε εξαρτημένοι από έναν προμηθευτή αναδείχθηκε ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για το λιμάνι του Πειραιά η επένδυση έχει ολοκληρωθεί εδώ και 13-14 χρόνια σε μια περίοδο που ελάχιστοι έκαναν επενδύσεις. Η Ελλάδα τιμά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν από τους προκατόχους της κυβέρνησής μας. Δεν ανησυχώ για την επένδυση αυτή όμως πρέπει να σας πω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ένα γεωπολιτικό φίλτρο για τις επενδύσεις που γίνονται στην Ευρώπη.

Σολτς: Οταν πρόκειται για τη σχέση μας με την Κίνα θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει διαφοροποίηση και να μην υπάρχει μονομερής εξάρτηση, αυτό είναι το δίδαγμα από τις εξελίξεις στη Ρωσία. Οργανώνουμε τις εξαγωγές μας ώστε να μην συγκεντρώνονται σε ένα σημείο.

Για την ενέργεια - Μητσοτάκης: Κάναμε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των κρατών μελών. Μας ανησυχεί το θέμα της τιμής, μάς ανησυχεί και η τροφοδοσία. Το ότι κάνουμε τη συζήτηση για μια ρύθμιση έχει συμβάλει στην μείωση των τιμών. Θα ήταν αποτυχία να ξαναγυρίσει το θέμα σε εμάς. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών.

Σολτς: Συμφωνώ απόλυτα. Πράγματι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας όσον αφορά τους υπουργούς Ενέργειας για να περιορίσουν τις αιχμές αυτές των τιμών. Εαν μπορεί να το αποφύγει κανείς, αυτό θα έχουμε λιγότερες διακυμάνσεις. Θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του σπεκουλαρίσματος των τιμών. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια. Πρότυπο η Ελλάδα με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και υγροποιημένου αερίου. Η Γερμανία αποφάσισε την κατασκευή τερματικών σταθμών για υγροποιημένο αέριο σε τέσσερα σημεία και θέλουμε να έχουμε με χώρες της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης γιατί η Γερμανία είναι υπεύθυνη και για τον ανεφοδιασμό αρκετών χωρών. Αυτό που κάναμε είναι να ενεργοποιήσουμε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που είχαμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA