Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται από χθες στην Άγκυρα και σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να λάβει μια κάποια θετική προδιάθεση του Τούρκου προέδρου αναφορικά με την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Hταν τέτοια η σπουδή του να υποκύψει στους εκβιασμούς της Άγκυρας που εξήρε για άλλη μια φορά το ρόλο της Τουρκίας στην μεταφορά των Ουκρανικών σιτηρών και βέβαια ξέχασε την οποιαδήποτε αναφορά στην πηγή αστάθειας που προκαλεί η Άγκυρα με την συμπεριφορά της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ρώτησα άνθρωπό μου στο υπουργείο Εξωτερικών και μου επιβεβαίωσε πως η Αθήνα δεν περιμένει τίποτε από τον Στόλτενμπεργκ παρά μόνο την αντικατάστασή του!

Αναβολή λόγω...Εύας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να βρεθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε μια επίσκεψη απολογισμού για την πορεία της αντιπυρικής περιόδου, η οποία κατά τους φίλους μου στην οδό Κηφισίας πήγε καλά. Είχε προγραμματιστεί ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης να παρουσιάσει τα στατιστικά, αλλά να μιλήσουν και πρωταγωνιστές της κατάστασης. Η κακοκαιρία Εύα, όμως, είχε άλλα σχέδια και εκρίθη, με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Βερολίνο, ότι θα ήταν...κάπως να γίνεται τέτοια εκδήλωση με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα. Έτσι, η εκδήλωση επαναπρογραμματίστηκε για την επόμενη εβδομάδα και αντ' αυτής θα γίνει σύσκεψη υπό τον κ. Στυλιανίδη για την έλευση της Εύας. 

Η υποδοχή του Πλέτνερ

Ένας...φίλος από τα παλιά υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες στην Καγκελαρία του Βερολίνου, στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια: ο λόγος για τον πρώην πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ, ο οποίος είναι σύμβουλος του Όλαφ Σολτς για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Και αν νομίζει κανείς ότι ο Πλέτνερ έχει τυπικό ρόλο, κάνει λάθος. Αρχικά, ο Πλέτνερ ξέρει τον Μητσοτάκη, ο οποίος επί ημερών του ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και επίσης έχει άρτια σχέση με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα, με την οποία επικοινωνεί συχνά. Είναι, συνεπώς, τρόπον τινά ο "εύκολος" σύνδεσμος με την Καγκελαρία.

Ο Ράμα κρύβει τον Μητσοτάκη

Στην ίδια Διάσκεψη έγινε και ένα ωραίο ενσταντανέ. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα έκατσε στην πρώτη σειρά της οικογενειακής φωτογραφίας, δίπλα στον Σαρλ Μισέλ και ακριβώς μπροστά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και καθώς ο κ. Ράμα είναι πανύψηλος, πάνω από 2 μέτρα, είναι προφανές ότι έκρυβε τον κ. Μητσοτάκη. "Αν είσαι μπροστά μου, δεν θα με δει κανείς", είπε χαριτολογώντας στον Αλβανό ομόλογό του ο πρωθυπουργός. Πάντως, ο κ. Ράμα δεν έφυγε, η φωτογραφία βγήκε και οι δυο τους τα είπαν αμέσως μετά ανεβαίνοντας τα σκαλιά της Καγκελαρίας.

Η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Τζουμάκα

Η επιλογή του Στέφανου Τζουμάκα στην θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια κίνηση που έγινε δεκτή με αμφιθυμία. Προφανώς κανείς δεν αμφισβητεί την πολιτική οξυδέρκεια αλλά και την εμπειρία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που έχει συνταχθεί εδώ και καιρό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή είναι πάντως να απορεί κανείς το πώς θα επιδιώξει να εμφυσήσει μια νέα πνοή σε ένα κόμμα που πασχίζει να καταφέρει την ανανέωση αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει επιτυχώς.

Τρεις πρώην πρωθυπουργοί σε debate για την ΑΟΖ

Το γράφω λίγο πιο ωραίο από ό,τι πραγματικά είναι, αλλά τρεις πρώην Πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο debate για τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που διοργανώνουν στην Κύπρο οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθήνας και Λευκωσίας. Λέω πιο ωραίο από ό,τι πραγματικά είναι, διότι οι πρώην Πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος στις εργασίες του εκεί συνεδρίου. Εν πάση περιπτώσει, κάτι θα ακουστεί από την πολύτιμη εμπειρία που διαθέτουν και οι τρεις. Για την ιστορία πηγή μου στην Λευκωσία μου μετέφερε την άποψη ότι ο Χριστοδουλίδης διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα για τις επερχόμενες εκλογές - να δούμε εάν θα αντέξει μέχρι τέλους απέναντι στους συνυποψηφίους του. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA