Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα νύξη περί πιθανότητας επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα, έκανε ο πρόεδρος των επιτροπών διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, αλλά με όρους που παραπέμπουν μάλλον σε «προσωρινό δανεισμό». Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων διοίκησης, ο Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε πως προ τριών εβδομάδων συμφωνήθηκε να γίνει ένας «πλήρης επανακαθορισμός» του λονδρέζικου μουσείου, με τις λεπτομέρειες να παρουσιάζονται την προσεχή άνοιξη. Έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ένα μεγάλο σχέδιο περί «...αναδημιουργίας του Μουσείου με στόχο να γίνει το παγκόσμιο μουσείο της κοινής ανθρωπότητας».

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου έχει ορκιστεί να «αλλάξει» τη σχέση του μουσείου με τον κόσμο, αλλά έχει προειδοποιήσει κατά της «διάλυσης» της συλλογής του, καθώς άλλες χώρες επιδιώκουν την επιστροφή των θησαυρών τους. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του μουσείου το 2021, δήλωσε ότι ακούει «τις φωνές που ζητούν την επιστροφή» των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν ή λεηλατήθηκαν από το εξωτερικό κατά τη βρετανική αποικιοκρατία, μεταδίδει το Inews.co.uk. Ο κ. Όσμπορν πρόσθεσε: «Η δημιουργία αυτού του παγκόσμιου Βρετανικού Μουσείου ήταν το αφοσιωμένο έργο πολλών γενεών και η διάλυσή του δεν πρέπει να γίνει η απρόσεκτη πράξη μιας μόνο γενιάς... επειδή πιστεύουμε σε αυτό το Μουσείο της κοινής μας ανθρωπιάς».

Μεταξύ των αμφιλεγόμενων αντικειμένων της συλλογής του μουσείου είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψουν σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μουσείο στην Αθήνα. Άλλα αντικείμενα που αποτελούν αντικείμενο αιτημάτων επιστροφής περιλαμβάνουν δύο μεγάλα γλυπτά Moai που αφαιρέθηκαν από το Νησί του Πάσχα και ιερά ταμπλό που κατασχέθηκαν από τον βρετανικό στρατό στην Αιθιοπία το 1868. Ο νόμος περί Βρετανικών Μουσείων του 1963 απαγορεύει τις πράξεις επιστροφής - αν και ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι ο νόμος δεν πρέπει να αποτελεί «δικαιολογία για να κρυφτούν πίσω από αυτούς που δεν έχουν το θάρρος να προβάλουν την υπόθεσή τους».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του μουσείου αποκάλυψε επίσης τα σχέδια για την ανανέωση των ερειπωμένων ελληνικών και ασσυριακών αιθουσών του - όπου στεγάζονται σήμερα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Art Newspaper, το μουσείο δεν επιβεβαίωσε πού θα μεταφερθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης της πινακοθήκης, που πιθανότατα θα διαρκέσουν χρόνια, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το νέο μήνυμα του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου εκλαμβάνεται εκ πρώτης από την εφημερίδα Times που αναφέρεται στην ομιλία του ως μία ακόμα νύξη περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αλλωστε, τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Όσμπορν πρότεινε ότι «...πρέπει να γίνει μια συμφωνία» για τα πολύτιμα αντικείμενα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί καμία συμφωνία δανεισμού - με την ελληνική κυβέρνηση και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα να ζητούν τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA