Μενού
  • Α-
  • Α+

Απογοητεύει και εξοργίζει η στάση των Τούρκων αξιωματούχων απέναντι στον Περιφερειάρχη Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη Σμύρνη με τη δικαιολογία ότι το όνομά του έμοιαζε με εκείνο προσώπου που είχε περιορισμό εισόδου στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας, που έφτασε στη Σμύρνη με το πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο της ευρωπαϊκής υποεπιτροπής ARLEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ως προεδρεύων της ARLEM και με την ιδιότητά του του πρώτου  αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, οδηγήθηκε από τις τουρκικές αρχές σε ένα δωμάτιο του τελωνείου της Σμύρνης και παρέμεινε εκεί, χωρίς να λάβει εξηγήσεις για τους λόγους, επί περίπου έξι ώρες.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία, μιλώντας στο Open τόνισε τα εξής: «κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις». Μάλιστα αναγνώρισε και ο ίδιος ως «σοβαρό το περιστατικό».

Το επεισόδιο σχολίασε και η Βούλα Πατουλίδου, πρώην Ολυμπιονίκης και νυν πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Προσπαθούν με τον χειρότερο τρόπο να δημιουργήσουν θέμα κατά της Ελλάδας. Για μένα το χειρότερο είναι ότι είναι στο απυρόβλητο και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Μίλησα με τον Τζιτζικώστα, είναι πολύ θυμωμένος και έκανε αυτό που θα έκαναν οι περισσότεροι». Υπενθυμίζεται, ότι ο ίδιος ο κ.Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε ότι η άρση της απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος, ωστόσο, αποφάσισε μετά από όλα όσα συνέβησαν να αποχωρήσει από την Τουρκία και να επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Επίσης, μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και την συνολική επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Τη συμπαράστασή του στον κ.Τζιτζικώστα εξέφρασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ με τον περιφερειάρχη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης. Το ζήτημα όμως φέρνει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA