Μενού
  • Α-
  • Α+

Η έναρξη των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης και της Πελοποννήσου από τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil ουσιαστικά σηματοδοτεί την αφετηρία του ενεργειακού προγράμματος της χώρας μας με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση να προσδιορίζεται το 2025. Η ελληνοαμερικανική σύμπραξη στην εθνική προσπάθεια για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έχει και γεωστρατηγικό αποτύπωμα δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας, που έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα. Μπορεί οι Αμερικανοί της ExxonMobil να ξεκινούν το «κυνήγι» για την ανεύρεση φυσικού αερίου στις θάλασσες μας όμως ένας Ελληνας έφερε την επανάσταση στην εξόρυξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου των ΗΠΑ, στο οποίο η Ευρώπη στηρίζει την ενεργειακή της επάρκεια εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Οταν ο βοσκός Σάββας Παρασκευόπουλος εγκατέλειπε στις αρχές του 1900 τη Νεστάνη Αρκαδίας στα 20 χρόνια του προς αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο γιος του θα γινόταν ένας πραγματικός θρύλος του πετρελαίου. Ο Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ, όπως ήταν το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ελληνοαμερικανού «πετρελαιά» ύστερα από την αλλαγή του επωνύμου της οικογένειας του, το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Ελληνα μετανάστη, είναι ο «πατέρας» του σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ. Η μυθιστορηματική ζωή του ξεκινά στα 1919 στο Γκάλβεστον του Τέξας, όπου οι Ελληνες γονείς του έχοντας ανοίξει καθαριστήριο δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Η απώλεια της μητέρας του στα 13 χρόνια του θα τον σημαδέψει. Τελειώνει το γυμνάσιο και είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σπουδάσει. Πουλάει χαρτικά σε φοιτητές με σκοπό να συγκεντρώσει τα δίδακτρα για το πανεπιστήμιο. Οχι μόνο τα καταφέρνει αλλά αποφοιτά πρώτος στη μηχανική πετρελαίου. Ο Τζορτζ Μίτσελ είναι αριστούχος, έχει κατακτήσει την επιστημονική γνώση και μία λαμπρή καριέρα έχει μόλις αρχίσει. 

Η είσοδος του στο αμερικανικό κλαμπ πετρελαίου δεν προμηνύει τη θεαματική συνέχεια. Η εταιρεία, που θα ιδρύσει με τον αδερφό του, θα φτάσει στις 500 πιο ισχυρές των ΗΠΑ. Για να συμβεί αυτό οι γιοι του Αρκά μετανάστη θα βάλουν όλες τους τις οικονομίες για να αποκτήσουν μία έκταση, όπου θα έκαναν τις πρώτες γεωτρήσεις. Τα επιτυχημένα αποτελέσματα από τα αρχικά πηγάδια εξασφαλίζουν τους πόρους για νέες περιοχές ερευνών εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Οι δραστηριότητες της εταιρείας Μίτσελ επεκτείνονται με τον Ελληνοαμερικανό ιδιοκτήτη της να πραγματοποιεί περισσότερες από 10.000 εξορύξεις. Ομως ο ίδιος δε δείχνει απόλυτα ικανοποιημένος. Αιτία είναι το γεγονός πως αναζητά τρόπο να εξορύξει τους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες. Εκεί θεωρεί ότι βρίσκεται η ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Και έχει δίκιο, όπως θα αποδειχτεί μερικές δεκαετίες αργότερα. Παρά τις αποτυχίες του σε αυτό το σχέδιο δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Αντίθετα, πεισμώνει ακόμα περισσότερο. Η τύχη θα του χαμογελάσει τελικά στην όγδοη δεκαετία της ζωής του αλλάζοντας για πάντα τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. 

Ηταν η χρονιά του 2000 όταν ο Τζορτζ Μίτσελ θα καταφέρει να δώσει λύση στη διαφαινόμενη, ήδη από τη δεκαετία του ΄80, σταδιακή εξάντληση των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Σπάζοντας τα σχιστολιθικά πετρώματα πρόσφερε στις ΗΠΑ μία νέα στρατηγικά κρίσιμη ενεργειακή πηγή. Για τον ίδιο βέβαια, η ανακάλυψη αυτή του εξασφάλισε την είσοδο του στη λίστα των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων. Μια επένδυση μόλις 6 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ικανή να απογειώσει την αξία της εταιρείας, την οποία πούλησε έναντι 3,5 δισ. δολαρίων. Σε δύο μόνο λέξεις κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας του… Υδραυλική ρηγμάτωση. Σε αυτή τη μέθοδο οφείλεται η εκτίναξη των παραγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου επί αμερικανικού εδάφους τα τελευταία χρόνια καθώς ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα μετατράπηκαν ταχύτατα σε πηγή ενεργειακού πλούτου για την αμερικανική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό δημόσιο επένδυσε μέσα σε μία 15ετία το ποσό των 800 δισ. δολαρίων ανοίγοντας δεκάδες χιλιάδες πηγάδια, από τα οποία εξορύχτηκαν τεράστιες ποσότητες σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Μόνο στην περιοχή του Ντάλας διανοίχτηκαν με τη μέθοδο του Τζορτζ Μίτσελ περισσότερα από 20.000 τέτοια πηγάδια, καθένα από τα οποία κόστισε από 3 εκατ. έως 10 εκατ. δολάρια. 

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτή την επαναστατική τεχνική είναι ότι ο Ελληνοαμερικανός πετρελαίας αξιοποίησε τη δύναμη του νερού για να σπάσει τα σχιστολιθικά πετρώματα. Ειδικότερα, ένα τρυπάνι φτάνει σε βάθος ακόμα και 3 χιλιομέτρων πριν στρίψει υπό γωνία 90 μοιρών συνεχίζοντας τη διαδρομή του στο υπέδαφος όπου τοποθετεί αγωγούς. Ακολουθεί η διοχέτευση νερού με μεγάλη πίεση ανοίγοντας διόδους στα πετρώματα και οδηγώντας στην απελευθέρωση του φυσικού αερίου. Με αυτό τον απλό τρόπο, ο Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2013 σε ηλικία 94 ετών, έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν ένα ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό πολλαπλασιάζοντας τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA