Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ότι η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το ξεκαθάρισε στη συνέντευξη του στον ANT1 ο πρωθυπουργός. Εκείνο που δεν ήταν ευρύτερα γνωστό είναι πως μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός έγινε δέκτης προτάσεων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από στενούς του συνεργάτες. Ο ίδιος το ξέκοψε άμεσα ζητώντας και από τους ίδιους να μην κάνουν σχετικές αναφορές στις συζητήσεις τους με δημοσιογράφους ή τους βουλευτές. Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να φανεί ότι σύρεται σε εκλογές, ενώ όπως μου επεσήμανε συνομιλητής μου, είχε άπειρες ευκαιρίες να προσφύγει στις κάλπες στη διάρκεια των τελευταίων τρεισήμισι χρονών. Εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται τώρα να ξεφύγει από την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Αναμονή στα συστήματα

Χωρίς να μπορώ να ξέρω το δημοσκοπικό αποτύπωμα του νέου γύρου της υπόθεσης των υποκλοπών, μιας και κανείς σοβαρός δημοσκόπος δεν βιάζεται να μετρήσει πριν…κάτσει η σκόνη, παρακολουθώ την κινητικότητα στα επιχειρηματικά συστήματα. Αυτό που επεσήμαινα, άλλωστε, σε προβληματισμένο κυβερνητικό φίλο μου είναι ότι το βασικό crash test της κυβέρνησης είναι πώς θα τοποθετηθούν απέναντί της επιχειρηματικά συστήματα που ήταν είτε φιλικά κείμενα είτε «έπαιζαν γκουβέρνο», για να το πω κομψά. Με μια γύρα τηλέφωνα σε διάφορους ευηπόληπτους φίλους μου σε ευάερα γραφεία, οφείλω να πω ότι διέκρινα μια τάση αναμονής στα λογιών λογιών συστήματα. Κανείς δεν θέλει να βγει απολύτως απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και κανείς δεν θέλει αυτή τη φορά να το «κάνει γαργάρα». Δεν είναι business as usual, όπως μου εξηγούσε συνεργάτης βαρβάτου επιχειρηματία, γιατί κανείς δεν ξέρει με απόλυτο τρόπο τι άλλο μπορεί να προκύψει στην υπόθεση. Αν έχει και ουρές, τότε η στάση αναμονής θα αναπροσαρμοστεί πιθανώς. Και αυτό το ξέρει ο κ. Μητσοτάκης. 

Η μπάλα σε δύο εισαγγελείς

Το επίσης κρίσιμο στην υπόθεση με τις υποκλοπές είναι η δικαστική διερεύνηση. Μπορεί η πλευρά ενός ενδιαφερομένου να ζητά μετ’ επιτάσεως ενοποίηση των υπό εξέταση φακέλων, στην πραγματικότητα, όμως, είναι δύσκολο να αξιολογηθούν ως μια οι υποθέσεις των επισυνδέσεων της ΕΥΠ και των υποκλοπών ενός παράτυπου λογισμικού. Από την άλλη, όπως μου εξηγούσε εισαγγελική πηγή μου, δεν έχουμε κατακερματισμό των δικογραφιών. Την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη χειρίζεται ο εισαγγελέας κ. Σπυρόπουλος και τις υπόλοιπες υποθέσεις, μαζί με τις καταγγελίες Βαξεβάνη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Τριανταφύλλου, αμφότεροι υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αντώνη Ελευθεριάνου. Ο κ. Σπυρόπουλος και η κ. Τριανταφύλλου, σημειωτέον, θα κληθούν να αναλάβουν τις υποθέσεις, ενώ σύντομα θα κληθεί από την κ. Τριαντάφυλλου ο κ. Βαξεβάνης. Να δούμε αν θα πάει με γεμάτα χέρια. 

Ραντεβού στο κόμμα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του ένα ενδιαφέρων ορόσημο: τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που θα γίνει τη Δευτέρα εξ αναβολής. Περιττό να σας πω ότι εντελώς διαφορετικό ήταν το κλίμα μέσα στο κόμμα όταν ήταν να γίνει η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, εντελώς διαφορετικό είναι σήμερα. Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδοθεί σε εσωκομματικές «ντόπες», τραβώντας κόκκινη γραμμή από όσους, όπως εκτιμά, επιχειρούν να διασπάσουν τη γαλάζια ενότητα. 

Τα μπράβο του Τσούνη στην Κεραμέως 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ George Τσούνης είναι πολύ χαρούμενος για το πρόγραμμα ανταλλαγών των Αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και τις ανακοινώσεις για συνεργασίες με τα ελληνικά ιδρύματα. Τον είδα στην εκδήλωση της Δευτέρας που έγινε στο ίδρυμα Νιάρχος στην έναρξη του προγράμματος Φάρος με πόσο κολακευτικά λόγια μιλούσε για την Νίκη Κεραμέως αλλά και για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα ανέφερε πως η υπουργός Παιδείας τον τράβηξε κυριολεκτικά από το αεροπλάνο, όταν έφτασε στην Αθήνα για να προωθήσει άμεσα τα σχέδια και να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Εγώ από την πλευρά μου λέω πως εάν μια νέα γενιά παιδιών καταφέρει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και μπορέσει να λάβει εκπαίδευση υψηλοτάτου επιπέδου θα είναι μεγάλη η υπεραξία για τη χώρα. 

Ο Μπακογιάννης κουβάλησε φωτιστικά σε τηλεοπτικό στούντιο

Τα νέα φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED, τα οποία αντικαθιστούν μετά από δεκαετίες τα παλιάς τεχνολογίας και ενεργοβόρα φωτιστικά κουβάλησε ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης στο τηλεοπτικό στούντιο του ΣΚΑΙ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας -που προβλέπει την τοποθέτηση περίπου 45.000 νέων φωτιστικών- το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο έργο του Δήμου Αθηναίων μετά το γήπεδο του Παναθηναϊκού, έχοντας προϋπολογισμό ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ». «Από τη μια βλέπετε ένα φωτιστικό του 20ου αιώνα και από την άλλη του 21ου. Έχουμε ξεκινήσει να αντικαθιστούμε τα παλιά φωτιστικά σώματα και έχουμε ήδη αναβαθμίσει τον φωτισμό στην πολυσύχναστη οδό Πατησίων. Τα νέα φωτιστικά είναι πιο ελαφριά, ενώ διαθέτουν κι ένα ειδικό τσιπάκι, μέσω του οποίου λειτουργούν όλοι οι αυτοματισμοί. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι όταν καίγεται μια λάμπα, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να καλούν στις υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να καταγραφεί το πρόβλημα, διότι τα τεχνικά συνεργεία θα ενημερώνονται αυτομάτως από το ψηφιακό σύστημα» ανέφερε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης. Βάσει του σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, ενώ ο Δήμαρχος εκτίμησε ότι τα περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ που επενδύονται σήμερα για το νέο οδοφωτισμό, θα έχουν αποσβεστεί σε επτά με δέκα χρόνια, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για την Αθήνα και τους κατοίκους της. Μακάρι λέω εγώ, γιατί φέτος βλέπω πολύ σκοτάδι στο κέντρο, λόγω εξοικονόμησης ενέργειας. 

Ο Καραμανλής στη Λάρισα

Πολλά τα συμβαίνοντα και δεν τα προλαβαίνω. Τη μεθεπόμενη Κυριακή, στις 20 του μήνα, ο διευθυντής της ΕΣΤΙΑΣ Μανώλης Κοττάκης θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή» στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Imperial. Καλά, για το βιβλίο μιλούν ο καθηγητής Γιώργος Φίλης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης, αλλά η ταμπακιέρα είναι ότι το παρών αναμένεται να δώσει το αντικείμενο του βιβλίου, ήτοι ο Κώστας Καραμανλής. Δεν φαντάζομαι να έχει απορίες για το βιβλίο που τον αφορά, αλλά τιμά τον άτυπο βιογράφο του και παράλληλα κάνει και ένα πολιτικό statement, υπερασπιζόμενος την παρακαταθήκη του. Ως τώρα, δεν προβλέπεται να μιλήσει. Μέχρι τότε, πάντως, έχουμε χρόνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA