Μενού
  • Α-
  • Α+

Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει η ακρίβεια καθώς αποτελεί τον νούμερο ένα πονοκέφαλο των πολιτών όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση έβγαλε από τη «φαρέτρα» της ως νέο εργαλείο αναχαίτισής της το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο αντιμετωπίζεται θετικά από τους καταναλωτές, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναζητά διαρκώς νέους τρόπους στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, με το βλέμμα στραμμένο και στις επερχόμενες εκλογές η αντιπολίτευση αυξάνει την «πολεμική» της εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης σφυροκόπησαν χθες την κυβέρνηση με αφορμή την 24ωρη απεργία και την πορεία των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας, όπου έδωσαν προσωπικά το παρών. Πυρά για πολιτική που κάνει καθημερινά του πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας την ότι αντί να προστατεύει τους ευάωτους και τη μεσαία τάξη λειτουργεί ως τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Αντιλαϊκή πολιτική «χρέωσε» σε όλους τους ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε σκληρή γλώσσα πάντως ήρθε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε «πλήρη τρικυμία» και αναζητά απεγνωσμένα πολιτικό διέξοδο στο πολιτικό του τέλμα. Τόνισε, δε, πως οι πολίτες δεν ξεχνούν με εύκολα λόγια, χαμόγελα και χειραψίες τα ψέματα, τους φόρους και τις περικοπές που υπέστησαν λόγω των «ασυνάρτητων» επιλογών του.

Τόσο ο κ. Οικονόμου όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν διαρκώς πως η κυβέρνηση έχει επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, γι’ αυτό και δίνουν διαρκή μάχη με τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις για να προστατεύσουν στο μέτρο του εφικτού «και καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» την ελληνική κοινωνία με συνεχείς ενισχύσεις, μείωση των φόρων, μείωση της ανεργίας και μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματός τους.

Απέναντι στις αντιπολιτευτικές βολές το κυβερνητικό επιτελείο αντιπαραθέτει στοιχεία όπως αυτά για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του καλαθιού του νοικοκυριού, όπου παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις μείωση των τιμών και σε άλλες προσθήκη επιπλέον προϊόντων πέραν των προβλεπόμενων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης σε περισσότερα από 350 από τα 850 προϊόντα καταγράφηκαν από την περασμένη Τετάρτη σοβαρές μειώσεις τιμής.

Επιπλέον, από το Υπουργείο Ενέργειας επιστρατεύονται τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας (HEPI), σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα τον Οκτώβριο είχε τη δεύτερη φθηνότερη τιμή στα κυμαινόμενα τιμολόγια ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε. «Γκρεμίζονται οι μύθοι που αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ περί ακριβότερου ρεύματος», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις της κυβέρνησης και ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς και της διάθεσής τους στους καταναλωτές  μειώνει δραστικά  τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει τις περιοδείες προκειμένου να συζητήσει δια ζώσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σήμερα θα περιοδεύσει στην Πιερία, απ’ όπου αναμένεται να δεσμευτεί εκ νέου πως η κυβέρνηση θα παραμείνει στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η οποία επηρεάζει τις τιμές στο ράφι και την αντλία, συνεχίζοντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις για τη δυναμική ανάπτυξη της χώρας. Θα υπογραμμίσει επίσης ότι ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται με εύκολες υποσχέσεις και μαγικές «ανέξοδες «λύσεις». Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Δημαρχείο του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού στο Αιγίνιο. Θα επισκεφθεί επίσης πρότυπη αγελαδοτροφική μονάδα στον Κολινδρό, ενώ θα μεταβεί στην Κατερίνη για να εγκαινιάσει Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης της Μέριμνας Παιδιού. Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο κέντρο της Κατερίνης και θα συζητήσει  με επιχειρηματίες της πόλης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA