Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν αποκλείει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Όπως άλλωστε σχολίασε ο ίδιος στην εκδήλωση CEO Initiative Forum 2022 που διοργάνωσε το περιοδικό Fortune και η Tsomokos SA, «την τελευταία τριετία δεν έχω αποκλείσει τίποτα και όλα είναι πιθανά γιατί ζούμε σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας». Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η απάντησή του στην ερώτηση του συναδέλφου Τάσου Ζάχου για το εάν υπάρχουν πεδία αυτοκριτικής. Η απάντησή του κινήθηκε γύρω από τα κεφάλαια που δαπάνησε η κυβέρνηση στην πανδημία - που ίσως ήταν τελικά πολλά. Ομως, και ο ίδιος ομολόγησε πως δεν περίμενε τέτοιο επιθετικό rebound στην ανάπτυξη μετά τη χρονιά σκληρής ύφεσης. Άλλωστε η οικονομία δεν υπακούει σε νόμους της φυσικής - σπουδαίο ρόλο παίζει κυρίως η ψυχολογία.

Πάει για άλλες πολιτείες

Και μιας και πιάστηκα με τα οικονομικά... Μετά μεγάλης λύπης μου πληροφορήθηκα χθες ότι στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ετοιμάζεται να αναχωρήσει για άλλες πολιτείες, διότι εδώ είμαστε «ρηχή αγορά», αφήστε που στους θεσμούς και σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού παίρνουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μισθό. Και λυπήθηκα διότι είχε διαφημιστεί ως μεγάλη μεταγραφή προ καιρού, με περγαμηνές εξωτερικού, αλλά απεδείχθη ολίγον τι...παλτό, έστω και φθινοπωρινό, για να μην γίνομαι άδικος στις κρίσεις μου. Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που είχε μάλλον κακές σχέσεις με τους ανθρώπους του κ. Σταϊκούρα και καλές σχέσεις με έναν άνθρωπο στο Μαξίμου, δεν κατάφερε να...συγκινήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Ηδη ακούω, λοιπόν, σενάρια αντικατάστασης, αλλά και των έσω. Αλλωστε, εκλογές έρχονται, οπότε ποιο το νόημα να ψάχνουμε αντικαταστάτες;

Βαρίδι οι υποκλοπές

Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί, μέχρι που μου το εξομολογήθηκε απελπισμένος ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η επανάκαμψη της ιστορίας των παρακολουθήσεων έχει οδηγήσει σε μια ελαφρά... παράλυση το κυβερνητικό κέντρο τις τελευταίες μέρες, καθώς το κυβερνητικό έργο μένει στην άκρη και η ομάδα των πολύ στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση, να προετοιμάσουν στρατηγική και γραμμές άμυνας, αλλά και επικοινωνιακό spin. Κάπως έτσι μια σειρά εκκρεμοτήτων μένει πίσω και πάνω στα γραφεία των υπουργών. Αφήστε, δε, που σε αυτή τη φάση, με αυτό το κλίμα και λίγο πριν τις εκλογές, ελάχιστοι υπουργοί θέλουν να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά.

Ο Κυριάκος και ο ερωτικός μετανάστης

Εκλογές έρχονται το επόμενο διάστημα, περιοδείες των πολιτικών αρχηγών θα βλέπουμε με όλα τα φολκλορικά στοιχεία που πάντα έχουν. Άλλη μια τέτοια είχε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνη. Κάποια στιγμή και ενώ ήταν στη γεμάτη πλατεία της πόλης, τον τραβά από το μανίκι ο διευθυντής του γραφείου του στο κόμμα Στέλιος Κονταδάκης για να δει μια ομάδα Κρητικών. Πραγματικά, στην Κατερίνη (!) υπάρχει ένας σύλλογος Κρητικών, οι Σταυραετοί, από τα Κεραμειά Χανίων. Κέρασαν τον κ. Μητσοτάκη ρακή και γραβιέρα (από αυτή δεν πήρε), ενώ του είπαν και μαντινάδες. Και τώρα πάμε στην ταμπακιέρα: ο πρωθυπουργός ρώτησε τον υπεύθυνο του σωματείου πώς κατέληξε από τα Χανιά στην Κατερίνη. «Ερωτικός μετανάστης;», τον ρώτησε με νόημα και όλοι έβαλαν τα γέλια. 

Το ψώνιο

Το γράφω ευσύνοπτα σήμερα, αλλά ίσως χρειαστεί να επανέλθω τις επόμενες μέρες. Στην πιάτσα έχει εμφανιστεί ένα ψώνιο με διεθνείς νομικές περγαμηνές που κάνει μπίζνες (του το δίνω αυτό), έχει εκλεκτούς φίλους και πολιτικούς και στελέχη ΔΕΚΟ, αλλά και άλλους, κάνει λογαριασμούς χιλιάδων στα μπουζούκια της Παραλιακής και την ίδια ώρα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του αξιοποίηση σε...συγκυβέρνηση που θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ. Μένω εδώ, μέχρι που δεν θα μείνω εδώ. 

Έναρξη λειτουργίας του ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά 

Την εναρκτήρια εκδήλωσή του πραγματοποιεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το «Ιδρυμα Αντώνης Σαμαράς». Η εκδήλωση θα γίνει στις 19:00 το απόγευμα στο θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5). Προβλέπω συμμετοχή πολλών στελεχών από πλευράς Νέας Δημοκρατίας αφού κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός. Διαβάζω πως σκοπός του Ιδρύματος είναι «η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής και επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων». Εικάζω ότι ο κ. Σαμαράς είναι σε φάση αναστοχασμού για τα σωστά και τα λάθη μιας μεγάλης πολιτικής καριέρας που ξεκινά το 1977 (είναι ο δεύτερος αρχαιότερος βουλευτής με πρώτο τον κ. Τραγάκη που εκλέγεται στην Β’ Πειραιά από το 1974)!

Φραγκογιάννης - Δήμας στην Σϊλικον Βάλεϊ

Μεταξύ μας είναι τέτοιες οι μέρες στην Ελλάδα που είναι προτιμότερο να είσαι εκτός παρά εντός. Το λέω γιατί Φραγκογιάννης και Δήμας βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ σε συναντήσεις με μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας μαζί με ελληνικές εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότες. Η συγκυρία βέβαια δεν είναι καλή στα big tech αφού έρχονται κύματα απολύσεων σε μεγάλες εταιρίες του κλάδου. Παρόλα αυτά, πήραν μια γεύση από Microsoft, Google και άλλες μεγάλες εταιρείες και είμαι βέβαιος ότι επιστρέφουν με ιδέες πίσω στην Αθήνα. Αναμένουμε! 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA