Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλίμα ακραίας πόλωσης αρχίζει να διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή με αιχμή τις παρακολουθήσεις και το νέο δημοσίευμα περί παρακολούθησης άλλων 38 προσώπων μεταξύ των οποίων κορυφαίοι υπουργοί με εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου. Στην κυβέρνηση το απορρίπτουν ως ατεκμηρίωτο και συκοφαντικό, το παρομοιάζουν με μυθιστόρημα κατασκοπείας και βλέπουν πίσω από τα δημοσιεύματα τον Αλέξη Τσίπρα και σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εκλογές μέσω της εκτόξευσης λάσπης.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, όσο και η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένοι να συρθούν σε μία πολιτική αντιπαράθεση με ευφάνταστες κατηγορίες άνευ αποδείξεων και δίνουν ραντεβού στην αντιπολίτευση στο θεσμικό τερέν, διαμηνύοντας την αδιαπραγμάτευτη βούλησή τους για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων και τη σκληρή τιμωρία των σκοτεινών κύκλων που έκαναν παράνομες παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά, αλλά και όσων διασπείρουν ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε στην τελευταία του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, είχε διαβεβαιώσει πως η ΕΥΠ δεν είχε υπό οποιονδήποτε τρόπο σχέση με τα εν λόγω λογισμικά και τέτοιες υποκλοπές και φυσικά ο ίδιος καμία ανάμειξη σε παρακολουθήσεις.

Τον τόνο της κυβερνητικής γραμμής, όχι άμυνας αλλά αντεπίθεσης, έδωσε χθες ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας πως «είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η Κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης» και διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα. «Με τη λάσπη πρώτα λερώνονται όσοι την πιάνουν στα χέρια τους για να την εκτοξεύσουν», κατέληξε δηκτικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, υπογράμμισε πως «την αθλιότητα από όπου κι αν εκπορεύεται την αντιμετωπίζεις με διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Δεν συνδιαλέγεσαι ούτε βουτάς στο βούρκο μαζί της».

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θα παίξει το «παιχνίδι» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει δια της κατάθεσης επίκαιρων ερωτήσεων μία μονομαχία στη Βουλή για  δημοσιεύματα τα οποία η κυβέρνηση αποκρούει ως συκοφαντικά, καλώντας οποιονδήποτε έχει έστω και ένα στοιχείο να το καταθέσει στη δικαιοσύνη αντί να κάνει φέιγ βόλαν λίστες. Αντιθέτως, σκοπεύει να σηκώσει το γάντι στη Βουλή, αλλά σε μία θεσμική συζήτηση με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τη θωράκιση του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ και των νόμιμων επισυνδύσεων ιδίως σε ότι αφορά σε πολιτικά πρόσωπα και της καθολικής απαγόρευσης των κακόβουλων λογισμικών στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πιθανόν και σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση τα προσεχή 24ωρα, με στόχο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Δεκεμβρίου. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν καθαρή θέση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις και να μην αξιοποιούν το ζήτημα για να αποκομίσουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Σήμερα το απόγευμα πάντως ο πρωθυπουργός θα δώσει με την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, μία πρώτη απάντηση στις νέες καταγγελίες για παρακολουθήσεις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο «κάδρο» προσωπικά τον ίδιο. Κατά πληροφορίες θα διαψεύσει κατηγορηματικά την εμπλοκή του ίδιου ή της κυβέρνησης. Θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ευτελισμό μίας σοβαρής υπόθεσης, διχασμό και τοξικότητα και θα διαμηνύσει εκ νέου, αφενός ότι δεν θα επιτρέψει να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο, αφετέρου ότι δεν πρόκειται να συρθεί σε πολιτικές εξελίξεις (σ.σ επίσπευση των εκλογών) από επαγγελματίες εκβιαστές.

Στη ΝΔ άλλωστε η υπόθεση των παρακολουθήσεων και δη τα τελευταία δημοσιεύματα σε δόσεις αλλά χωρίς στοιχεία, έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι υπάρχει εν εξελίξει «πόλεμος» εναντίον του κυβερνώντος κόμματος και άπαντες δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκρούσουν τις «αθλιότητες». Υπουργοί αλλωστε των οποίων τα ονόματα συγκαταλέγονταν στις λίστες της εφημερίδας Documento, όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσαν δημοσίως το Σαββατοκύριακο ότι δεν πιστεύουν λέξη και τόνισαν ότι τα δημοσιεύματα δεν συνοδεύονται από καμία απόδειξη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA